Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iun 2008 - Anul XIII, nr. 142 (3823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

S-a decis majorarea salariilor preoţilor, PF Daniel urmând să încaseze lunar 8.357 lei

Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul de lege privind modificarea Legii privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, prin care au majorat cu 10% cuantumul sprijinului primit de clericii care nu au statut de demnitate publică şi cu 25 % sprijinul acordat clericilor din unităţile sărace.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 180 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, proiectul de modificare a Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, potrivit căruia cuantumul salariului personalului clerical care nu deţine statut de demnitate publică este majorat cu 10%, iar sprijinul acordat preoţilor din mediul rural cu 25%.

 

Funcţii de demnitate publică.

Deputaţii au mărit şi indemnizaţiile primite de personalul din conducerea cultelor asimilate funcţiilor de demnitate publică, prin corelarea sumelor propuse de Senat cu prevederile OUG 10/2008, care prevede o majorare a indemnizaţiilor cu 4,5%.

Astfel, Patriarhul Daniel va încasa, după intrarea în vigoare a prevederilor acestui proiect votat de deputaţi, o indemnizaţie în valoare de 8.357 de lei, un arhiepiscop ajutor sau un mitropolit - 7.698 de lei, un arhiepiscop sau un şef de cult - 7.244 de lei, un episcop - 6.629 de lei, un episcop vicar sau un arhiereu-vicar - 6.342 de lei.

Deputaţii au fost de acord şi cu suplimentarea numărului maxim de posturi pentru personalul din conducerea cultelor, cu două locuri de mitropolit şi cinci de episcop.

 

Suplimentări de posturi.

Potrivit anexelor proiectului legislativ adoptat de plenul Camerei, deputaţii au decis ca sprijinul lunar la salarizarea personalului din conducerea cultelor şi unităţilor de cult, altul decât cel asimilat funcţiilor de demnitate publică, dar şi sprijinul acordat personalului clerical, să fie majorat cu 10%. Pe lângă această majorare, deputaţii au aprobat şi majorarea cuantumului sprijinului lunar cu 4,5% începând cu luna aprilie, prevăzut de OUG 10/2008.

Astfel, un vicepreşedinte de uniune, un vicar administrativ sau general sau un prim rabin vor avea un sprijin lunar de 1.883 de lei, un secretar patriarhal, un inspector general bisericesc sau un vicar eparhial sau episcopal -1.635 de lei, în timp ce secretarii la Cancelaria Patriarhiei, consilierii, secretarii şi inspectorii eparhiali, exarhii şi protopopii vor primi câte 1.134 de lei. Stareţii şi egumenii vor încasa lunar un ajutor de la stat în valoare de 853 de lei, pe lângă salariu.

 

Ajutor de la stat.

Un preot, diacon, rabin, imam sau oficiant de cult va primi un sprijin lunar de 843 de lei dacă are studii superioare şi deţine gradul I, cei cu gradul II vor primi 710 lei, iar debutanţii 634 de lei. Personalul clerical cu studii medii va primi un sprijin lunar cuprins între 586 şi 618 lei, în funcţie de gradul deţinut.

Deputaţii au mai decis majorarea posturilor clericale, cu cinci locuri de consilier eparhial şi nouă locuri la personalul clerical cu studii medii.

Proiectul de lege aprobat de deputaţi mai prevede acordarea unui sprijin lunar suplimentar de 25% faţă de sprijinul lunar stabilit, pentru personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de cult cu venituri reduse, în mediul rural. Conform amendamentelor formulate de parlamentari, acest sprijin suplimentar se va acorda pentru 30% din totalul posturilor clericale de preoţi, diaconi, pastori, vestitori, imami, rabini sau oficianţi de cult.

Pe de altă parte, deputaţii au mai decis să majoreze la 200.000 de euro suma pe care statul român o acordă lunar pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor, faţă de 80.000 de euro cât stabiliseră senatorii şi de 52.000 de dolari cât se acorda potrivit vechilor prevederi ale legii.

Proiectul de lege prevede mărirea cuantumului sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical, precum şi acordarea unui sprijin lunar suplimentar personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de cult cu venituri reduse, în mediul rural.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a decis majorarea salariilor preoţilor, PF Daniel urmând să încaseze lunar 8.357 lei.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
S-a decis majorarea salariilor preoţilor, PF Daniel urmând să încaseze lunar 8.357 lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Majorari ? trimis de
(19 iun 2008, 18:01:06
Cum ati putut sa ganditi sa le majorati salariile acestori hoti ? Acesti banditi nu se gandesc decat la buzunarul lor,au vile ,masini de lux cumparate pe banii fraierilor .CE FEL DE MISIONARI SUNT EI ? pENTRU SERVICIL PE CARE IL DEPUN AU UN SALARIU.DE CE MAI IAU BANI MULTI DE LA OAMENI PENTRU ACELEASI SERVICII FARA CA SATATUL SA NU SE IMPLICE STOPIND ACEST JAF LE MAI MARITI SALARIILE ??? hALAL ! BRAVO !
2.   SALARII trimis de
(19 iun 2008, 18:05:10
hUOOOOO! CUM MAI PUTETI SUPORTA ACESTA CLICA DE HOTI,BETIVI,CURVARI,HOMOSEXUAL SI DESFRINATI ? LE MAI MARITI SI SALARIILE ? HUOOOOOO !
3.   ... trimis de
(19 iun 2008, 18:55:17
hotii se ajuta intre ei! sa-i ia dracu' pe toti! F.U.C.K. YOU ROMANIA!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei