Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iun 2008 - Anul XIII, nr. 141 (3822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

230.000 de elevi, înscrişi la examenul de bacalaureat care începe luni

Aproximativ 230.000 de elevi, repartizaţi în 674 de centre de examen, s-au înscris la examenul naţional de bacalaureat, care începe luni cu proba orală la limba şi literatura română, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).

Potrivit calendarului MECT, prima probă orală a examenului de bacalaureat - limba şi literatura română - se va desfăşura în zilele de 23 şi 24 iunie.

Candidaţii vor intra în sala de examen în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă.

 

Probele orale.

Examinarea la probele orale şi practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului de la probele orale şi practice cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească un punct. Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.

 

Probele orale sunt eliminatorii.

Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10 - 15 minute. Un candidat se consideră "promovat" la proba orală, respectiv practică, dacă a obţinut minimum nota finală 5. Candidatul care a obţinut o notă sub 5 sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat "respins", respectiv "neprezentat", şi nu mai participă la probele următoare.

La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic muzică.

 

Modele de subiecte.

Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) a elaborat şi publicat, pe site-ul http://www.subiecte2008.edu.ro/, modele de subiecte pentru probele orale la limba engleză, limba franceză, limba germană modernă, limba şi literatura germană maternă, limba şi literatura croată, limba şi literatura italiană, limba şi literatură maghiară, limba şi literatura română, limba şi literatura slovacă - profil real şi uman, limba şi literatura spaniolă, limba şi literatura turcă maternă - profil teologic şi pedagogic, limba şi literatura turcă modernă, limba şi literatura bulgară - profil uman, limba şi literatură sârbă - profil real şi uman, limba şi literatură ucraineană, limba rusă şi limba rusă pentru minorităţi.

Probele orale vor continua în zilele de 24 şi 25 iunie cu limba şi literatura maternă, respectiv 25 şi 26 iunie - limba şi literatura modernă.

Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc vineri, 27 iunie. Urmează proba la Limba şi literatura maternă în 30 iunie, proba obligatorie a profilului în 1 iulie, o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării - scrisă sau practică - în 2 iulie, o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării - scrisă sau practică - în 3 iulie.

Lucrările candidaţilor la probele scrise vor fi evaluate în 137 de centre zonale de evaluare.

 

Rezultate şi contestaţii.

În 5 iulie vor fi afişate rezultatele (până la ora 16.00) şi vor putea fi depuse contestaţii (între 16.00 şi 20.00). În perioada 7 – 8 iulie este programată rezolvarea contestaţiilor, iar în 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat este programată între 18 august şi 1 septembrie.

Toţi elevii care au promovat ultima clasă de liceu, învăţământ liceal de zi, seral sau cu frecvenţă redusă au dreptul să dea examenul de bacalaureat.

 

Alte condiţii.

Candidaţii proveniţi din învăţământul de stat au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cumedii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10, primesc diplomă de merit.

Desfăşurarea probelor orale are caracter public. Accesul presei se face cu avizul preşedintelui comisiei şi în prezenţa unui membru al comisiei. Reprezentanţii mass media pot realiza înregistrări/fotografii/preluări de imagini în timpul desfăşurării probelor orale, doar cu acceptul persoanelor care apar în materialele respective.

Preşedintele comisiei poate dispune întreruperea examinării şi eliminarea din sală a persoanelor cu atitudine şi comportament necorespunzătoare.

MECT interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor. Persoanele surprinse săvârşind astfel de fapte riscă sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 230.000 de elevi, înscrişi la examenul de bacalaureat care începe luni.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
230.000 de elevi, înscrişi la examenul de bacalaureat care începe luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei