Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Procesul în dosarul „Caltaboşul” începe în septembrie

Procesul în care foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi respectiv complicitate la cumpărare de influenţă va începe în 12 septembrie, la instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înregistrat, ieri, pe rolul Secţiei penale, dosarul în care au fost trimişi în judecată Decebal Traian Remeş, Ioan Avram Mureşan şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă şi a fixat un prim termen în acest proces pentru 12 septembrie.

Procurorii anticorupţie i-au deferit justiţiei pe foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, acuzaţi de favorizarea unei firme pentru câştigarea unei licitaţii, în schimbul unui autoturism de lux, produse alimentare şi a 15.000 de euro.

Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

 

Remeş, Mureşan şi Ciorbă.

Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

"Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", susţin procurorii DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, fost ministru al Agriculturii, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

 

Rolurile personajelor.

"În desfăşurarea activităţilor descrise mai sus, inculpatul Mureşan Ioan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu inculpatul Remeş Decebal Traian, în condiţiile în care, cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000. Întrucât infracţiunea de corupţie a fost reţinută în sarcina lui Remeş Decebal Traian în calitate de membru al Guvernului României, la data de 7 octombrie 2007 s-a solicitat Preşedintelui României, în conformitate cu art.109 alin. 2 din Constituţia României şi art.16 alin.1 şi 2 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, demararea procedurilor legale în vederea urmăririi penale a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Preşedintele României a transmis ministrului interimar al Justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş. În baza acestei cereri, în data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Remeş Decebal Traian pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă", arată DNA.

În 6 octombrie 2007, procurorii au dispus reţinerea lui Mureşan pentru 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a dispus înlocuirea arestării preventive cu obligarea de a nu părăsi localitatea. La data de 3 ianuarie 2008, aceasta a fost înlocuită cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, valabilă până la 1 iulie 2008.

În 10 martie s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului lui Remeş din municipiul Baia Mare, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul în dosarul „Caltaboşul” începe în septembrie.
 Vizualizări articol: 389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesul în dosarul „Caltaboşul” începe în septembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei