Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensionarii ar putea primi bani în schimbul tichetelor de călătorie pe calea ferată neutilizate

Pensionarii care nu utilizează tichetele de călătorie pe calea ferată până la sfârşitul anului vor putea solicita, la casele de pensii de care aparţin, compensarea în bani a acestora, potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii.

Pensionarii din sistemul public de pensii, din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, precum şi alte categorii de pensionari beneficiază de compensarea în bani a tichetelor de călătorie pe calea ferată care nu au fost utilizate până la sfârşitul anului de referinţă, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor articolului 4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.71/2004 privind acordarea unor facilităţi familiilor de pensionari, cu modificările şi completările ulterioare.

Primul an de referinţă pentru decontarea tichetelor de călătorie neutilizate este anul 2008, potrivit proiectului de act normativ supus, vineri, dezbaterii publice.

"Fac obiectul compensării în bani tichetele de călătorie acordate anual, pentru efectuarea a şase călătorii simple cu reducere de 50 la sută, conform prevederilor articolului 1 din Legea nr.147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, cu modificările şi completările ulterioare, care nu au fost utilizate până la sfârşitul anului de referinţă", se arată în proiect.

Valoarea acordată cu titlu de compensaţie pentru un tichet de călătorie neutilizat va fi calculată pe baza sumei medii decontate pentru tichetele de călătorie utilizate în anul de referinţă, aceasta rezultând din raportarea sumei reprezentând contravaloarea tuturor tichetelor de călătorie cu preţ redus utilizate în anul de referinţă la numărul acestora.

Compensarea în bani se va face la cererea pensionarului titular al tichetelor de călătorie neutilizate sau, după caz, a tutorelui, curatorului sau a mandatarului desemnat de către acesta prin procură specială.

"Persoanele care au calitatea de pensionari din mai multe sisteme de pensii beneficiază de compensarea în bani a tichetelor de călătorie neutilizate dintr-un singur sistem de pensii", se mai arată în proiectul supus dezbaterii publice.

 

Cum se cere compensarea.

Potrivit documentului, pensionarii care solicită compensarea în bani a tichetelor de călătorie neutilizate trebuie să ataşeze la dosar cererea de acordare, însoţită de copia buletinului de identitate sau a cărţii de identitate din care să rezulte Codul Numeric Personal, copia deciziei de pensie sau talonul de pensie, o procură specială (în cazul în care solicită drepturile prin mandatar), tichetele de călătorie neutilizate şi declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că nu beneficiază de această facilitate din alte sisteme de pensii.

Cererea de acordare a compensării în bani, însoţită de documentele prevăzute, se depune la casa judeţeană sau locală de pensii ori la organul de pensii al Ministerului Apărării, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Serviciului Român de Informaţii până la data de 31 martie a anului următor celui de referinţă.

Aceste drepturi vor fi acordate odată cu plata pensiei lunare aferente lunii august a anului următor celui de referinţă, iar sumele cu titlu de compensare în bani a tichetelor de călătorie neutilizate se evidenţiază pe acelaşi document de plată în baza căruia se achită şi drepturile de pensie.

 

Buget.

Sumele aferente compensării în bani a tichetelor de călătorie neutilizate se suportă din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Ministerului Apărării, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Serviciului Român de Informaţii.

Nivelul compensaţiei pentru un tichet de călătorie neutilizat în anul anterior se stabileşte anual, prin Ordin comun al miniştrilor Muncii, Transporturilor şi Economiei şi Finanţelor.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor articolului 4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.71/2004 privind acordarea unor facilităţi familiilor de pensionari, cu modificările şi completările ulterioare va fi în dezbatere publică până pe 16 iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii ar putea primi bani în schimbul tichetelor de călătorie pe calea ferată neutilizate.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensionarii ar putea primi bani în schimbul tichetelor de călătorie pe calea ferată neutilizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Minciuni !!! trimis de
(10 iun 2008, 13:08:41
Aud acest lucru de 2 ani. Nu mai cred nimic pana nu vad banii . Destul am fost mintiti !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei