Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iun 2008 - Anul XIII, nr. 132 (3813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

ÎPS Teofan, întronizat mâine Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan va fi întronizat, mâine, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Catedrala Mitropolitană din localitate, în prezenţa Patriarhului Daniel, informează Patriahia Română.

La ceremonia de întronizare a lui ÎPS Teofan vor participa membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, autorităţi centrale şi locale, clerici şi credincioşi.

Programul ceremoniei începe cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană de la 9.30, şi continuă cu ceremonia întronizării noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ce va începe în jurul ori 12.00.

Apoi, la 13.00, Patriarhul Daniel şi Mitropolitul Teofan, înconjuraţi de cei prezenţi la ceremonia de întronizare, vor ieşi pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane pentru a adresa un cuvânt de binecuvântare celor prezenţi.

Accesul în catedrală se va face pe bază de invitaţie, iar cei prezenţi în curtea bisericii vor putea urmări evenimentul transmis pe două ecrane.

Radio Trinitas şi Trinitas TV vor transmite, în direct, atât slujba Sfintei Liturghii cât şi ceremonia de întronizare, iar TVR 1 va transmite evenimentul în direct în intervalul orar 11.00-13.00.

Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, cele două transmisiuni în direct vor acoperi exclusiv cele două evenimente, fără comentariu şi fără intercalarea de alte materiale documentare.

 

Biografie.

Înalt Preasfinţitul Teofan Savu s-a născut la 19 octombrie 1959, în comuna Corbi, judeţul Argeş, într-o familie cu şapte copii, dintre care patru au intrat în monahism.

A urmat şcoala generală de opt ani în comuna natală şi a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), urmând apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (1980-1984).

Între 1986 şi 1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, obţinând titlul de doctor în teologie.

În anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. Între anii 1987 şi 1990 a fost duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa, iar în 1990 s-a întors în ţară, fiindu-i încredinţată funcţia de secretar al Cabinetului Patriarhal până în 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal.

A ocupat această funcţie până în anul 2000, îndeplinind în acelaşi timp mai multe atribuţii. A fost responsabil cu relaţiile externe bisericeşti, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, responsabil cu probleme de învăţământ teologic universitar şi preuniversitar, coordonator al sectorului „Biserica şi Societatea”, coordonator al sectorului de caritate „Diaconia”.

Între 1992 şi 1997 a fost membru în Comitetul Central al Conferinţei Bisericilor Europene din Geneva, între 1995 şi 1997, membru în Adunarea Generală a Comisiei Ecumenice Europene „Biserica şi Societatea” – Bruxelles. A fost, de asemenea, corespondent naţional al Departamentului pentru Burse din cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

În anul 2000 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. În timpul slujirii ca Arhiepiscop al Craiovei, Înalt Preasfinţitul Teofan a iniţiat înfiinţarea Episcopiei de Severin şi Strehaia, a unor noi protopopiate, a Tipografiei Eparhiale, a Centrului de Pelerinaj, a Ocolului Silvic Eparhial şi a unor aşezăminte sociale.

În acelaşi timp cu exercitarea misiunii propriu-zise de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, împlineşte, din încredinţarea Patriarhiei Române, responsabilitatea de Preşedinte al Comisiei canonice, juridice şi pentru disciplină a Sfântului Sinod. A fost Locum-tenens de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi Canada (2001), Locum-tenens de Episcop al Episcopiei Severinului şi Strehaiei (1 noiembrie 2003 – 25 aprilie 2004) şi Locum-tenens de Episcop al Episcopiei de Slatina (1 februarie – 25 martie 2008).

Printre alte ordine şi decoraţii, Înalt Preasfinţitul Teofan a primit, în anul 2000, Ordinul pentru Merit în grad de „Mare Cruce” din partea Preşedintelui României.

În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a ales pe Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan al Olteniei în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care este, potrivit Regulamentului BOR, şi locţiitor al patriarhului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Teofan, întronizat mâine Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÎPS Teofan, întronizat mâine Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei