Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iun 2008 - Anul XIII, nr. 131 (3812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După 60 de ani

Regele Mihai, întâmpinat cu căldură la reîntoarcerea sa la Peleş

Regele Mihai I, însoţit de întreaga familie regală, s-a reîntors, ieri, la Castelul Peleş din Sinaia, pentru prima dată în ultimii 60 de ani şi la mai mult de un an de când domeniul i-a fost retrocedat de Guvernul României, fiind aşteptat de o mulţime de simpatizanţi entuziaşti încă de dimineaţă.

Regele Mihai, însoţit de întreaga familie regală, s-a întors la Castelul Peleş într-o zi simbolică, 5 iunie, zi în care românii sărbătoresc nu numai Înălţarea, ci şi Ziua Eroilor şi Ziua Internaţională a Mediului. Revenirea sa a fost marcată de o ceremonie specială organizată de Casa Regală, în care regulile au fost foarte stricte.

Deşi perimetrul domeniului Peleş a fost încercuit, încă de la ora 10.00, de gărzi de corp şi de oamenii din staff-ul Casei Regale, simpatizanţii - mulţi în vârstă, dar şi tineri sau copii - au venit să ia parte la eveniment. Astfel, bucurându-se de o vreme frumoasă, câteva sute de persoane au aşteptat circa două ore să-l vadă pe rege.

 

Ceremonie specială.

Singurul discurs al zilei a fost rostit de Regele Mihai, în holul de stat al Castelului Peleş. Îmbrăcat într-un costum gri închis, încadrat de Regina Ana, Principesa Margareta şi Principele Radu, Regele Mihai şi-a ţinut discursul oficial, într-un mod solemn, fiind vizibil impresionat. Din start, regele a afirmat că "România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară", sperând ca întoarcerea sa la Peleş să fie una "definitivă".

"În Ziua Înălţării şi de Ziua Tuturor Eroilor, România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleş şi la Sinaia, scaunul istoric al familiei regale, să fie începutul respectului definitiv, total, al proprietăţii private, al demnităţii, al democraţiei şi libertăţilor, al instituţiilor din societatea românească", a declarat Regele Mihai.

El a mai spus că porţile Peleşului vor rămâne deschise românilor "pentru eternitate", aşa cum au fost mereu începând cu anul 1914. "Numai că de aici încolo românii nu vor găsi aici doar camere pline cu obiecte de preţ, ci şi oameni vii, o familie care dă sens naţiunii şi amprentă statului român", a mai spus Regele.

Regele Mihai I a considerat că valoarea regalităţii stă, de 142 de ani, deasupra "alternativelor politice sau a sistemelor de guvernare". "Ea garantează mândria, identitatea continuitatea şi tradiţiile. Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi puterii ţării noastre. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României", şi-a încheiat discursul Regele Mihai.

După discursul acordat presei, familia regală a apărut la balconul Castelului Peleş pentru a saluta cele câteva sute de persoane adunate în curtea Castelului.

Regele Mihai a apărut primul la balcon, fiind primit cu mare entuziasm de simpatizanţii săi, care au cântat şi au aplaudat. Fără să rostească niciun cuvânt, Regele Mihai a fost aplaudat minute în şir de oameni, care au strigat sloganuri de genul "Regele şi Patria", Trăiască Regele", "România mare", "Un Dumnezeu, un Rege şi-un Popor".

 

Întâmpinaţi cu căldură.

Mai mult, oamenii, care ţineau în mâini fotografii cu regele şi cu familia regală au cântat imnul regal, una dintre persoane desfăşurând un drapel al României cu însemnele regale.

La balconul Castelului Peleş au apărut şi Regina Ana, îmbrăcată într-un costum gri deschis, Principesa moştenitoare Margareta, costumată într-o rochie bleumarin cu buline mici, albe, şi cu sacou roşu, şi Principele Radu, care a purtat un costum de culoare închisă. Aceştia au salutat la rândul lor publicul, fiind primiţi cu acelaşi entuziasm. De altfel, membrii familiei regale au zâmbit în permanenţă pe durata desfăşurării ceremoniei, astfel că aparatelor de fotografiat sau camerelor de filmat le-ar fi fost aproape imposibil să surprindă o altă expresie pe feţele regale decât bucuria.

După câteva minute, familia regală a ieşit în curtea interioară a Castelului Peleş, prilej pentru ca mulţimea să se îmbulzească pentru a reuşi să vorbească cu regele. Ulterior, familia regală a străbătut pe jos drumul de câteva sute de metri dintre castelele Peleş şi Pelişor, unde s-a desfăşurat o ceremonie privată, organizată de Casa Regală pentru invitaţii săi.

 

Semnificaţie.

Ceremonia de reîntoarcere a familiei regale la Peleş are şi o altă semnificaţie, Regele Mihai venind pe domeniul său de la Peleş la peste un an de la momentul în care Guvernul României i-a retrocedat întregul domeniu.

Cu toate că este proprietar, Regele Mihai nu va putea schimba destinaţia Castelelor Peleş, Pelişor şi Foişor pentru o perioadă de 3 ani, actualii chiriaşi - statul român, Ministerul Culturii şi Cultelor şi RA-APPS - urmând să continue exploatarea imobilelor în cauză.

De altfel, Regele Mihai a afirmat că va păstra pentru eternitate destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Castelul Pelişor va fi folosit de familia regală, în timp ce Castelul Foişor va continua să fie dedicat protocolului de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regele Mihai, întâmpinat cu căldură la reîntoarcerea sa la Peleş.
 Vizualizări articol: 1077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Regele Mihai, întâmpinat cu căldură la reîntoarcerea sa la Peleş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ex.regele trimis de
( 6 iun 2008, 12:04:46
cel ce a scris acest articol nu cunoaste istorie iar daca cunoaste nu este de buna credinta, noi nu avem rege, acesta aabdicat si a plecat cu o renta viagera data de comunisti dar si cu o imensa avere, este o rusine ce se intimla .
1.1  RE: Ex.regele trimis de
( 6 iun 2008, 12:38:06
tu nu cunosti istorie!!!!!!!!!!!!! ce, daca a abdicat sa nu i se mai spuna rege??? merita sa i se spuna!!!!!!!!!!!! romanii nostri parvisi l-au fortat sa abdice, nu a abdicat de bunavoie!!!!!!!!!!!!! si mi se pare normal sa detina tot ce e acolo la sinaia.tu, sa ai asa ceva si sa stii ca a fost al parintilor tai, al bunicilor tai si ca totusi, statul nu-ti da acest drept, ce ai face? nu-i nici o rusine, regele mihai are dreptul la tot ce se afla acolo. a crescut acolo si a condus tara de acolo, atata cat a condus-o, pana sa se trezeasca in propria casa cu hotii care l-au fortat sa semneze si sa parasasca tara.
2.   Rusine trimis de
( 7 iun 2008, 08:46:14
Credeam ca oamenii ca tine au disparut pe 22 decembrie '89. Chiar daca este muncitor, doctor, sau ministru la pensionare tot titlul asta il vei avea.

In ceea ce priveste averea imnesa vorbesti prostii. De ce regele a returnat statului castelul Peles cu doar 30 mil euro iar Branul a fost redobandit cu 140 mil euro? Tinand cont ca Branul nici nu se comapara cu Pelesul!

Plus de asta castelul de la Savirsin, unde locuieste regele este o cladire extrem de modesta si nici nu se compara cu vilele unor de azi.

Anti-Nationalist, Comunist si Ateu ce esti! Rusine tie!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei