Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2008 - Anul XIII, nr. 39 (3720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Norica Nicolai îl dă în judecată pe Băsescu

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, ieri, că se va adresa instanţei judecătoreşti împotriva preşedintelui Băsescu, care prin afirmaţiile privind motivarea respingerii numirii sale la MJ i-a încălcat dreptul constituţional fundamental de a accede într-o funcţie publică.

"Am examinat cu atenţie motivarea de astăzi (ieri - n.r.) a Curţii Constituţionale şi am de făcut următoarele observaţii, care privesc punerea în pericol a ordinii constituţionale în România: Curtea Constituţională a depăşit limitele Constituţiei prin comparaţie cu Decizia 356/2007 în cazul Cioroianu. Curtea Constituţională a dat posibilitatea preşedintelui să refuze un ministru şi pentru alte motive decât cele legale, introducând posibilitatea subiectivă a preşedintelui de a refuza un ministru", a declarat Norica Nicolai.

Ea a adăugat că, utilizând analogia cu posibilitatea preşedintelui de a cere reexaminarea legilor şi în cazul său, Curtea Constituţională "a creat o situaţie juridică sui-generis", întrucât situaţia sa nu este echivalentă cu aceea a unei legi.

"În ceea ce priveşte o misiune a motivării legale a deciziei Curţii, cred că nu există în lege criterii de individualizare a moralităţii şi Curtea Constituţională, prin reţinerea motivării preşedintelui, mi-a încălcat dreptul prevăzut în art. 30 din Constituţie şi din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. În acelaşi timp, mi-a îngrădit dreptul de acces la o funcţie publică", a afirmat vicepreşedintele PNL.

Norica Nicolai a arătat că, dând dreptul preşedintelui de a răspunde politic doar în faţa poporului, Curtea Constituţională l-a poziţionat pe şeful statului "mai presus de lege" şi a creat posibilitatea în România ca accesul la o funcţie publică să fie îngrădit din alte motive decât cele legale.

"Având în vedere toate acestea, înţeleg să mă adresez instanţei judecătoreşti împotriva preşedintelui Traian Băsescu care, prin afirmaţiile publice, în cazul motivării refuzului candidaturii mele, mi-a încălcat un drept constituţional fundamental. Sunt conştientă că acest proces poate fi unul de lungă durată. Nu urmăresc să acced la o funcţie publică, ci doar să creez un precedent în România care să nu dea dreptul nimănui ca, prin încălcarea drepturilor, să-i fie lezate demnitatea şi onestitatea, precum şi accesul la o funcţie publică", a declarat Norica Nicolai.

 

CC a dat motivarea.

Curtea Constituţională (CC) şi-a publicat, ieri, motivarea deciziei în cauza Norica Nicolai, arătând că limitarea la o singură respingere a propunerii de ministru se justifică prin faptul că răspunderea pentru o altă nominalizare revine în exclusivitate premierului.

"În consecinţă, Curtea urmează să constate că în aplicarea articolului 85, alineatul 2, din Constituţie, preşedintele, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru", se arată în decizia Curţii Constituţionale din 7 februarie, publicată, ieri, pe site-ul instituţiei.

Articolul 30 din Constituţie prevede că "libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile", iar "cenzura de orice fel este interzisă".

Conform aceluiaşi articol din legea fundamentală, "libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine".

"Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri", prevede Constituţia.

"Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii", mai stipulează legea fundamentală.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Norica Nicolai îl dă în judecată pe Băsescu.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Norica Nicolai îl dă în judecată pe Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vită în sos tomat 4 porţii - 80 minute 600g carne de vită600g roşii600g ţelină500ml supă de legume (sau din cub concentrat)25g unt1 linguriţă boia iute± sare, piper Preparaţi supa de legume şi când începe să fiarbă, adăugaţi... Citeşte