Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2008 - Anul XIII, nr. 32 (3713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiza

Cioroianu şi Nicolai, cazuri aparent similare dar soluţionate diferit

Votul majoritar de ieri al Curţii Constituţionale dă impresia unui vot împotriva Noricăi Nicolai, propusă de Guvern la Justiţie, practic, Curtea părând a ţine cont de argumentele invocate în cazul Cioroianu, verdictul fiind, însă, diferit de cel emis în situaţia actualului titular al Externelor.

Ieri, judecătorii CC au confirmat existenţa unui conflict de natură constituţională între preşedinte şi Guvern, arătând că în exercitarea atribuţiilor constituţionale ale şefului statului, acesta poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea premierului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru.

Astfel, Curtea impune premierului să numească o altă persoană, pe care preşedintele nu o mai poate refuza. De altfel, şi Parlamentul poate refuza un candidat pentru o funcţie de ministru şi să ceară premierului nominalizarea unei alte persoane.

În contextul dat, preşedintele va fi obligat să accepte nominalizarea unei alte persoane de către premier, deşi există riscul ca aceasta să-i fie mult mai dezagreabilă decât Nicolai.

Deşi pare că stabileşte clar raportul de forţe, decizia Curţii Constituţionale, a cărei motivare nu a fost încă prezentată, e departe de a atenua conflictul notoriu dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Raporturile instituţionale dintre primul-ministru şi Guvern, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, trebuie să funcţioneze în cadrul constituţional al loialităţii şi al colaborării, pentru realizarea atribuţiilor constituţionale distinct reglementate pentru fiecare dintre autorităţi. Colaborarea dintre autorităţi este condiţie necesară şi esenţială pentru buna funcţionare a autorităţilor publice ale statului", nota Curtea Constituţională în decizia sa din 5 aprilie 2007 privind conflictul generat de refuzul lui Băsescu de a-l numi pe Adrian Cioroianu ministru de Externe.

Curtea constata atunci stingerea conflictului dintre Băsescu şi Tăriceanu, întrucât şeful statului îl numise pe Cioroianu până ca judecătorii constituţionali să tranşeze problema. În aceeaşi decizie, Curtea invoca procedura urmată de candidaţii la portofolii de miniştri, în faţa Parlamentului.

În urma deciziei de ieri, Curtea Constituţională îşi atrage din nou critici din partea politicienilor, Guvernului impunându-i-se desemnarea unui alt candidat pentru portofoliul Justiţiei, unul dintre cele mai dificile pentru Executivul de la Bucureşti.

În cazul în care un alt viitor candidat la un post ministerial va fi respins de Băsescu, probabil iar Curtea va fi pusă în situaţia de a stinge conflictul şi de a da o decizie care va inflama din nou spiritele. Până atunci, conflictele instituţionale vor continua.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioroianu şi Nicolai, cazuri aparent similare dar soluţionate diferit.
 Vizualizări articol: 396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cioroianu şi Nicolai, cazuri aparent similare dar soluţionate diferit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pulpe de pui cu orez şi praz 4 porţii - 50 minute 4 pulpe de pui mari2 fire de praz200g orez cu bobul lung 150ml ulei1 lămâie1 leg. ceapă verde± sare, piper Pulpele de pui curăţate şi spălate, crestează-le pe toate părţile şi presară-le cu sare şi... Citeşte