Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2008 - Anul XIII, nr. 16 (3697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu îl avertizează pe Meleşcanu că dă în abuz de serviciu

Preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat, ieri, pe ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, că, prin atitudinea în cazul celor opt miniştri pentru care şeful statului a cerut începerea urmăririi penale, se apropie de abuz în serviciu.

"E un avertisment pe care i-l dau public", a spus Băsescu.

El a precizat că observă "cu neplăcere" că Guvernul, prin ministrul interimar al Justiţiei, "are ca obiectiv găsirea de motivaţii pentru blocarea înaintării cererii şefului statului către Parchet".

"Se vede cu ochiul liber, extrem de limpede, tratamentul diferit pe care îl au românii de rând, românii obişnuiţi, în raport cu foşti şi actuali miniştri atunci când este vorba de Justiţie", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, presa relatează despre bătrâni care sunt încarceraţi, în timp ce miniştrii nici măcar nu pot să apară în faţa unui procuror, să dea explicaţii sau să li se ia o declaraţie.

 

Greşeli fundamentale.

"Cred că în acest moment Guvernul face greşeli fundamentale din punct de vedere al credibilităţii sale şi comportamentul domnului Meleşcanu ne arată că ce s-a întâmplat cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care modifica Legea răpunderii ministeriale nu a fost un lucru întâmplător ci este un proces, un program de tergiversare a aplicării legii, iar acest Guvern face demonstraţia că acceptă legea atunci când este vorba de românii obişnuiţi şi că nu acceptă aplicarea legii atunci când este vorba de clientelă politică", a spus Băsescu.

El a menţionat că vrea să limpezească "minciunile" pe care le-a spus Meleşcanu "în aceste zile", când acesta susţine că doreşte să-l ferească pe şeful statului de a face erori de procedură şi de aceea cere dosarul cauzei.

"Aş vrea ca toţi românii să ştie că preşedintele nu are dosarul cauzei aflat la procuror şi, legal, nu are acces în acest dosar. Legea 115, prin articolul 18, când vorbeşte că preşedintele trimite dosarul cauzei, se referă la dosarul pe care îl formează Preşedinţia şi nu la dosarul procurorului. Dacă pentru a-şi servi clientela politică, domnul ministru Meleşcanu doreşte dosarul cauzei de la procuror, să îl ceară procurorului şi nu Preşedinţiei", a spus Băsescu.

El a spus că acţiunea Preşedinţiei vizează strict actele ministrului respectiv şi nu dosarul cauzei aflat la procuror.

"Din punctul nostru de vedere, dosarul cauzei, cel întocmit de Preşedinţie trebuie să conţină referatul procurorului de caz în original, referatul procurorului general sau al procurorului şef al DNA în original şi cererea preşedintelui României de începere a urmăririi penale în original. Acesta este dosarul cauzei pe care eu l-am transmis din data de 16. Încercările de interpretare legate de dosarul cauzei de la procuror reprezintă o flagrantă încălcare a legii", a explicat Băsescu.

"Cred că domnul ministru Meleşcanu se apropie de situaţia de a fi un ministru care face abuz în serviciu. Este un avertisment pe care i-l dau public. Toate documentele pe care le-a avut Preşedinţia le-a pus la dispoziţie. Faptul că domnia sa continuă să blocheze acţiunea de începere a urmării penale pentru opt miniştri nu este altceva decât abuz în serviciu", a spus Băsescu, adăugand că "abuzul în serviciu este o constatare'' pe care deja a făcut-o.

"Îl avertizez public pe ministrul Meleşcanu să respecte legea", a spus şeful statului, care consideră că atitudinea interimarului de la MJ este "o încercare de a bloca Justiţia".

 

Meleşcanu a înapoiat documentele.

Ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu a dispus, sâmbătă, să fie restituite Preşedinţiei documentele referitoare la cei opt foşti sau actuali miniştri, primite cu o zi în urmă, pe motiv că nu reprezintă "dosarul cauzei".

"În conformitate cu solicitarea Preşedintelui României, ministrul interimar al justiţiei, domnul Teodor Viorel Meleşcanu, a dispus, în cursul zilei de astăzi, 19 ianuarie, restituirea către Administraţia Prezidenţială a tuturor documentelor primite în cursul serii trecute, care vizează opt foşti şi actuali miniştri pentru care a fost cerută declanşarea procedurilor legale pentru începerea urmăririi penale", se arată într-un comunicat al ministerului.

De asemenea, conform MJ, ministrul "se află, în continuare, în imposibilitatea legală şi obiectivă de a-şi exercita atribuţiile prevăzute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială" şi a cerut specialiştilor din instituţie să analizeze demersurile legale care ar urma să fie întreprinse în continuare.

 

PDL cere capul lui Meleşcanu.

PDL i-a cerut, ieri, preşedintelui Traian Băsescu să facă demersuri pentru începerea urmăririi penale a ministrului interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu şi să-l suspende pe acesta din funcţie, acuzându-l de abuz în serviciu şi de reţinere sau distrugere de înscrisuri oficiale.

Solicitarea a fost formulată, în conferinţa de presă a partidului, de către secretarul executiv al formaţiunii, Elena Udrea.

Anterior, preşedintele PDL Emil Boc afirmase că ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că tergiversează începerea urmăririi penale în cazul unor miniştri ai Cabinetului Tăriceanu.

Liderul PDL, Emil Boc, a declarat că demersul lui Teodor Meleşcanu, de a restitui Preşedinţiei documentele referitoare la cei opt foşti sau actuali miniştri, pe motiv că nu reprezintă “dosarul cauzei”, intră sub incidenţa răspunderii penale, ministrul Justiţiei făcându-se vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

La rândul său, secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a precizat că democrat-liberalii îl mai acuză pe Teodor Meleşcanu de infracţiunea de reţinere sau distrugere de înscrisuri, prin împiedicarea ca un înscris destinat unui organ de urmărire penală să ajungă la acesta, când astfel de înscrisuri sunt necesare soluţionării unei cauze.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu îl avertizează pe Meleşcanu că dă în abuz de serviciu.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu îl avertizează pe Meleşcanu că dă în abuz de serviciu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mere coapte 8 porţii - 75 minute 8 mere1 albuş130g zahăr50ml frişcă½ linguriţă esenţă de vanilie250ml sirop gros de fructe ALUATUL: 475g făină350g untapă1 ou pentru uns aluatul Preparaţi mai întâi aluatul care... Citeşte