Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2008 - Anul XIII, nr. 4 (3685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Modificări la funcţionarea Biroului de credit

Biroul de credit va primi informaţii, de la finele lunii februarie, numai de la instituţiile financiare şi de credit, precum şi de la societăţile de asigurări pentru produsele de tip credit, potrivit unei decizii a ANSPDCP.

"Prin decizia Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au fost excluse de la participarea la Biroul de Credit în principal firmele de utilităţi. Decizia este obligatorie, aşa că vor putea furniza date doar băncile, instituţiile de credit de consum, firmele de leasing şi companiile de asigurări", a declarat directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure.

El a arătat că nici una dintre companiile care furnizează în prezent date Biroului nu va fi nevoită să se retragă din sistem.

Decizia ANSPDCP cu privire la prelucrările de date cu caracter personal efectuate în sisteme de evidenţă de tipul birourilor de credit a apărut în Monitorul Oficial în data de 27 decembrie 2007 şi întră în vigoare în termen de 60 de zile de la publicare.

 

4 ani în loc de 5.

Autoritatea a adus şi alte modificări privind funcţionarea biroului de credit, una dintre aceste vizând termenul de stocare a informaţiilor privind clienţii, care nu poate depăşi 4 ani de la ultima actualizare transmisă, sau de la plata ultimei restanţe, faţă de 5 ani cât stipulează regulamentul prezent.

De asemenea, decizia stabileşte că datele negative (informaţii referitoare la întârzierile la plată a obligaţiilor decurgând din relaţiile de creditare) vor fi transmise la biroul de credit doar după o notificare cu 15 zile înainte a debitorului. Participanţii pot realiza notificarea în scris, telefonic, prin SMS sau e-mail.

ANSPDCP a mai introdus o serie de obligaţii participanţilor, în sensul informării clientului, "în mod clar şi exact", cu privire la datele cu caracter personal transmise, identitatea biroului sau a birourilor unde sunt stocate informaţiile, categoriile de participanţi la biroul de credit, perioada sau perioadele de stocare, precum şi modalităţile concrete de exercitare a dreptului de acces, de intervenţie şi de opoziţie, în relaţia cu participantul şi cu biroul de credit.

 

Posibilitatea contestării.

De asemenea, actul normativ oferă posibilitatea clienţilor, "pentru motive întemeiate şi legitime, legate de situaţii particulare justificate", să se opună ca datele personale să fie transmise şi prelucrate de biroul de credit.

În România funcţionează un singur birou de credit, având acceaşi denumire, Biroul de Credit, înfiinţat la finele anului 2003, de către 25 de bănci - acţionari. Biroul a devenit operaţional la mijlocul anului 2004.

Până în luna octombrie a anului trecut, date privind comportamentul financiar al unui număr de 3,8 milioane de persoane, cu peste 6 milioane de conturi. Participanţii în sistemul Biroului de Credit erau 28 de bănci (aproximativ 98,4% din piaţa de retail), 6 societăţi de credit de consum, o societate de leasing şi una de asigurări.

De asemenea, au existat discuţii cu operatorii de telefonie fixă şi mobilă, însă nu au fost finalizate prin încheierea de contracte.

În ceea ce priveşte furnizarea de date pozitive, respectiv informaţii referitoare la creditele acordate, care ajută la evaluarea gradului de îndatorare şi a bonităţii, transmiteau date 18 instituţii de credit, care deţin împreună o cotă de piaţă de 56,73%, trei societăţi de credit de consum şi o societate de leasing.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Modificări la funcţionarea Biroului de credit.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Modificări la funcţionarea Biroului de credit5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Omletă rustică 4 porţii - 25 minute 300g cartofi cu coaja roşie8 ouă100ml ulei de măsline4 linguri făinăsare, piper Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, ştergeţi-i şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 3 - 4mm. Treceţi-i de câteva ori... Citeşte