Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 nov 2012 - Anul XVII, nr. 258 (5163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un elefant coreean poate să imite limbajul uman

Un elefant dintr-o grădină zoologică din Coreea de Sud a învăţat să imite limbajul uman şi poate să "pronunţe" deja câteva cuvinte, au anunţat, vineri, cercetătorii din această ţară asiatică, informează AFP.

Koshik, un elefant asiatic în vârstă de 22 de ani, care trăieşte la Grădina Zoologică Everland din oraşul Yongin, din apropiere de Seul, îşi întâmpină vizitatorii pronunţând cuvintele "choah" ("bine") şi "nuo" ("culcat").

El poate să pronunţe, aproape ca un om, cuvintele "annyong" ("salut"), "anja" ("aşezat") şi "aniya" ("nu"), afirmă cercetătorii sud-coreeni şi cei europeni care au analizat "vocalizele" animalului.

Elefanţii nu pot să îşi folosească buzele pentru a emite sunete precum oamenii, întrucât buzele lor superioare sunt "sudate" de nas pentru a forma trompa.

Elefantul Koshik emite acele sunete rulându-şi trompa şi introducând-o în gură. El îşi plasează vârful trompei pe limbă sau pe bolta palatină pentru a crea diverse sunete.

Cercetătorii nu ştiu deocamdată cum a reuşit elefantul să îşi dezvolte această capacitate de a repeta cuvintele pronunţate probabil de îngrijitorul său din ultimii 19 ani, Kim Jong-Gap.

"Singurele legături sociale ale lui Koshik sunt cele cu îngrijitorul să, iar noi credem că el a învăţat să reproducă acele cuvinte cu scopul de a întări legăturile de încredere pe care le are cu Kim", a spus Oh Suk-Hun, medic veterinar la Grădina Zoologică Everland, care a studiat comportamentul pahidermului cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Viena.

Koshik s-a născut în 1990 într-o grădină zoologică din apropiere de Seul. A sosit la Everland la vârsta de trei ani. "Koshik e ca şi cum ar fi copilul meu, pentru că îl îngrijesc de când a sosit aici", a declarat Kim Jong-Gap.

"Am dormit într-un sac de dormit aproape de Koshik timp de o lună atunci când am început să mă ocup de el şi cred că din acest motiv ne-am apropiat până în punctul în care el a început să imite vocea mea", a adăugat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elefant coreean poate să imite limbajul uman.
 Vizualizări articol: 2389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un elefant coreean poate să imite limbajul uman0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei