Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 nov 2012 - Anul XVII, nr. 256 (5161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Newyorkezii încearcă să revină la normal, după trecerea uraganului Sandy

Locuitorii New York-ului au aşteptat, marţi seara, ca primarul Michael Bloomberg să le dea veşti bune despre restabilirea curentului electric şi a transportului în comun, însă nu le-au primit, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

Metroul, şcolile şi parcurile publice rămân închise miercuri. Doar autobuzele au început să circule parţial marţi seara şi cu siguranţă nu vor putea face faţă numărului de navetişti care vor dori să ajungă la serviciu în Manhattan, miercuri dimineaţa. Pentru moment nu se ştie când va putea fi repus în funcţiune metroul, atât timp cât există încă tuneluri şi staţii sub apă.

"Este o catastrofă de proporţii aproape biblice", a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Construcţii şi Investiţii a Companiei de Metrou MTA. Deocamdată nici măcar nu au putut fi evaluate toate distrugerile cauzate de apa care a inundat liniile de metrou, repunerea în funcţiune ar putea dura zile, sau chiar săptămâni. Tunelul Battery City care scurtează distanţa între Manhattan şi Brooklyn pentru traficul rutier a fost inundat şi este plin ochi de apă. Şi linia de cale ferată care face legătura cu New Jersey - PATH, a fost scoasă din uz pentru o perioadă nedeterminată.

Curentul electric, căldura şi apa caldă nu au fost restabilite decât parţial în zonele afectate, la sud de Times Square şi se estimează că nu vor putea fi repuse în funcţiune în totalitate nici miercuri. Inclusiv clădirea Consulatului României la New York, situată pe Strada 38 nu avea curent marţi.

Deşi vântul şi ploaia au încetat, marţi seara existau încă intersecţii nesemnalizate cu trafic intens. Sute de maşini au fost inundate luni noaptea, în zonele joase din Brooklyn şi Manhattan, apa scoţându-le din funcţiune. De asemenea, există încă subsoluri inundate şi pericol de electrocutare în clădiri din Manhattan.

Primarul Michael Bloomberg a anunţat marţi seara că 18 persoane şi-au piedut viaţa în cele cinci districte ale Municipalităţii New York din cauza uraganului, aproximativ 7.000 de copaci au fost dezrădăcinaţi sau parţial distruşi. Un număr de 240.000 de consumatori erau în continuare fără curent electric marţi după-amiaza, potrivit companiei de electricitate Coned. "Efective de poliţie sporite vor fi prezente în zonele fără curent", a spus primarul. De asemenea, câteva mii de persoane erau încă în adăposturile deschise de primărie.

Parada de Halloween, una dintre tradiţiile New York-ului în noaptea de Halloween, 30 octombie, a fost amânată "până la o dată ulterioară", a mai anunţat primarul, însă Maratonul de la New York, care este programat pentru duminica viitoare, va avea loc.

Macaraua cu braţul rupt rămâne încă un pericol pentru zona în care se înalţă clădirea aflată în construcţie, la intersecţia Străzii 57 cu 7th Avenue, de aceea zona rămâne în continuare închisă, iar gazele au fost întrerupte în subteran pentru a nu provoca o explozie dacă braţul se prăbuşeşte în stradă. "O nouă macara va fi probabil ridicată pe vârful clădirii, pentru a dezafecta macaraua ruptă", a explicat primarul.

Imagini cu distrugerile cauzate de uraganul Sandy continuă să fie difuzate la posturile de televiziune, dar preocuparea pentru revenirea la normal devine predominantă. Inclusiv campania electorală urmează să revină în actualitate, o dată cu vizita pe care preşedintele Barack Obama o va face în New Jersey, miercuri, pentru a evalua teritoriile afectate de uragan alături de guvernatorul Chris Christie.

La New York, Obama a fost refuzat politicos: "Ne-am bucura de prezenţa sa, dar avem multe lucruri de făcut aici. Nu că aş dori să se interpreteze că-l resping", a spus primarul Michael Bloomberg. "I-am recomandat să meargă în New Jersey, care reprezintă simbolic naţiunea afectată de uragan".

În privinţa pagubelor suferite de infrastructura oraşului, nu există încă o estimare, dar nici o poliţă de asigurare care să poate fi accesată sau o companie de asigurări care să plătească. "Oraşul se asigură singur", a spus Bloomberg, ceea ce înseamnă că toate costurile cu reparaţiile vor fi suportate de administraţia locală şi plătite din buget şi de către locuitori.

 

Uraganul Sandy a afectat grav reţeaua de telefonie din SUA

Reţeaua de telefonie americană a fost grav afectată, luni, de ciclonul Sandy, care a măturat coasta de est a Statelor Unite, a anunţat marţi Comisia federală pentru comunicaţii, relatează AFP.

În general, Sandy a dat o lovitură "importantă şi serioasă" infrastructurii telefonice din nord-estul ţării, a explicat pentru jurnalişti preşedintele agenţiei, Julius Genachowski.

Acesta a precizat că un "număr mic" de centre pentru apeluri de urgenţă au fost afectate de furtună, ceea ce a determinat transferul unor apeluri către numărul de urgenţă 911.

"Evaluarea noastră este că, înainte ca situaţia să se amelioreze, întreruperea comunicaţiilor ar putea să se agraveze, în special pentru (aparatele) mobile", a precizat el, adăugând că inundaţiile şi zăpada din unele zone ar putea încetini eforturile de repunere în funcţiune.

Genawchowski a dat asigurări că agenţia "va trata cu seriozitate aceste probleme şi va analiza toate rapoartele" de evaluare.

Angajaţi ai Comisiei au anunţat că în principalele zone afectate de probleme de funcţionare - mai exact 158 de comitate din zece state americane, începând din Virginia (est) până la Massachusetts (nord-est) - aproximativ 25 la sută dintre telefoanele fără fir nu funcţionau. Potrivit angajaţilor, telefoanele fixe au fost afectate mai puţin.

Agenţia a mai precizat că 25 la sută dintre persoanele care locuiesc în zonele atinse de Sandy nu mai au acces la cablu şi la Internet.

Principalii operatori de telefonie mobilă - Verizon, AT&T, Sprint şi T-Mobile - au recunoscut că au probleme la reţele şi lucrează să le rezolve.

 

Sandy ar putea avea un efect limitat asupra economiei americane

 Pagubele provocate de uraganul Sandy erau foarte greu de evaluat cu precizie, miercuri, în nord-estul Statelor Unite, dar acestea ar putea avea un efect limitat asupra economiei ţării, în pofida distrugerilor şi întreruperii activităţilor, relatează AFP.

Compania de consultanţă în managementul riscului, Eqecat, a confirmat, miercuri, estimarea pe care a publicat-o cu o zi înainte: pagubele uraganului vor fi cuprinse între 10 şi 20 de miliarde de dolari, suportate pe jumătate de asigurători.

Cu toate acestea, Bill Keogh, preşedintele companiei, a anunţat pentru postul de televiziune Bloomberg TV că estimarea a fost rodul unei simulări, iar evaluarea pagubelor reale cauzate de rafalele de vânt şi de inundaţii, precum şi de întreruperea activităţii societăţilor va lua "timp".

"Deocamdată, strângem informaţiile de pe teren", a spus el, dar se pare că Sandy "va fi printre cele 10-15 furtuni cele mai distructive" care au lovit Statele Unite.

Concurentul Eqecat, compania AIR Worldwide, a furnizat o evaluare a pagubelor, care, de asemenea, este limitată: potrivit companiei, costul total al uraganului ar trebui să fie cuprins între 7 şi 15 miliarde de dolari pentru asigurători.

Economiştii de la compania IHS Global Insight estimează că pagubele materiale provocate de Sandy - care s-a soldat cu zeci de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu - ar trebui să depăşească pierderile de 15 miliarde de dolari provocate de trecerea Irene în 2011 în aceeaşi regiune.

La începutul după-amiezii, economia statelor din nord-estul ţării nu funcţiona, mijloacele de transport aproape că nu circulau, Bursa de la New York era închisă, la fel ca majoritatea unităţilor adminitrative, şi mai mult de opt milioane de clienţi ai companiilor de electricitate nu aveau curent.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, trecerea Sandy afecta "companii foarte diverse (...)".

Economiştii de la compania IHS Global Insight estimează că pierderile activităţii economice ar trebui fi curpinse între "30 şi 50 miliarde de dolari", adică numai "0,2-0,3 la sută din PIB-ul nominal al ţării".

"O parte a pierderilor va fi compensată în cele din urmă de activităţi legate de reconstrucţie", anunţă ei, "dar ar fi naiv de apărat ideea potrivit căreia uraganul poate avea, într-un anumit sens, un efect de relansare economică".

Astfel, îl contrazic pe Peter Morici, profesor la Universitatea din Maryland, pentru care dezastrele naturale pot aduce "avantaje pe plan economic".

De exemplu, pot "stimula sectorul construcţiilor, care se confruntă cu dificultăţi, determinând reinvestiţii, care, în consecinţă, vor ameliora zonele lovite şi condiţiile de viaţă ale locuitorilor lor", anunţă el.

Jim O'Sullivan, de la compania HFE, susţine un punct de vedere asemănător. "Chiar şi uraganul Katrina, care a devastat New Orleans în 2005 şi a provocat pagube estimate la 110 miliarde de dolari, a avut un efect relativ minim asupra PIB-ului", subliniază el într-o notă.

"În mod tipic, adaugă el, situaţiile meteorologice extreme reduc în primă fază activitatea economică, dar pot impulsiona cheltuielile şi, prin urmare, producţia".

"B de la PIB semnifică brutul şi nu netul, deci, pagubele nu sunt sustrase din PIB, dar acesta beneficiază de un efect de ascensor pentru reconstrucţie", notează O'Sullivan.

În unele cazuri, susţine el, cheltuielile sunt chiar uşor stimulate înainte de catastrofă datorită pregătirilor populaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Newyorkezii încearcă să revină la normal, după trecerea uraganului Sandy.
 Vizualizări articol: 1270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Newyorkezii încearcă să revină la normal, după trecerea uraganului Sandy0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei