Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 oct 2012 - Anul XVII, nr. 252 (5157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premiul Saharov, decernat iranienilor Jafar Panahi şi Nasrin Sotoudeh

Parlamentul European a decernat vineri premiul Saharov, un echivalent al Nobelului pentru Pace european, regizorului iranian Jafar Panahi şi compatrioatei acestuia, avocata Nasrin Sotoudeh, amândoi condamnaţi la pedepse dure în ţara lor, a anunţat preşedintele PE Martin Schulz, relatează AFP.

Preşedinţii grupurilor politice din Parlament, reuniţi vineri dimineaţa în sesiune plenară la Strasbourg, i-au ales pe cei doi opozanţi iranieni în defavoarea celor trei tinere din cadrul grupui rus Pussy Riot sau a disidentului belarus Ales Beliaţki, a precizat Schulz.

"Vrem ca prin aceasta să ne exprimăm admiraţia faţă de o femeie şi un bărbat care opun rezistenţă intimidării ale cărei victime sunt iranienii", a explicat eurodeputatul social-democrat german. În opinia sa, este necesar ca atribuirea acestui premiu să fie interpretată ca un "«nu» foarte clar (spus) regimului iranian", care nu respectă niciuna dintre libertăţile fundamentale".

Premiul Saharov pentru libertate de spirit, care urmează să fie înmânat în mod oficial la 12 decembrie în cadrul unei ceremonii la Strasbourg, recompensează anual un activist în domeniul drepturilor omului şi democraţiei. Câştigătorul este recompensat cu suma de 50.000 de euro.

În vârstă de 52 de ani, Jafar Panahi, unul dintre cineaştii "noului val" al cinematografiei iraniene, a fost arestat pentru prima dată în iulie 2009, după ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor ucişi în timpul unei altercaţii cu privire la alegerile electorale din Iran. Regizorul a fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis să părăsească ţara. În februarie 2010, Panahi a fost arestat din nou, împreună cu membri ai familiei sale şi alţi colegi, şi a fost încarcerat la celebra închisoare Evin din Teheran. În mai 2010, Panahi a fost eliberat după plata unei cauţiuni de 200.000 de dolari, după mai multe zile de greva foamei. În octombrie anul trecut, o curte de apel din Iran a menţinut sentinţa dată lui Panahi: şase ani în închisoare, interdicţie de a face filme timp de 20 de ani şi interdicţie de a părăsi ţara.

În mai 2010, organizatorii Festivalului de la Cannes l-au invitat pe Jafar Panahi să participe la eveniment în calitate de membru al juriului şi au păstrat, simbolic, un scaun gol în juriu, cu ocazia ceremoniilor de deschidere şi de închidere, unde regizorul iranian nu a putut să participe, fiind reţinut de autorităţile din ţara sa. În acea perioadă, numeroase personalităţi de prim rang din lumea filmului - Robert Redford, Steven Spielberg, Michael Moore şi Oliver Stone - au solicitat eliberarea imediată a regizorului iranian.

Cineastul a fost împiedicat să meargă şi la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie 2010, paşaportul fiindu-i revocat de către autorităţile iraniene.

Reprezentanţi ai marilor festivaluri europene şi ai mai multor asociaţii cinematografice au lansat o petiţie online prin care solicitau eliberarea imediată a cineastului iranian Jafar Panahi.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, a fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh". A fost premiat de două ori şi la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000). Anul trecut, a fost distins la Cannes cu premiul Carosse d'Or, trofeu acordat în fiecare an de Société des Réalisateurs de Films (SRF).

Nasrin Sotoudeh, în vârstă de 49 de ani, este o avocată a opozanţilor faţă de regimul iranian. Ea a fost condamnată în ianuarie 2011 la 11 ani de închisoare, i s-a interzis să profeseze timp de 20 de ani şi să părăsească Iranul, pentru "acţiuni împotriva securităţii naţionale, propagandă împotriva regimului şi apartenenţă la Centrul Apărătorilor Drepturilor Omului" iranian, fondat de către laureatul Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi.

"Îndemn autorităţile iraniene să facă totul pentru ca Nasrin Sotoudeh şi Jafar Panahi să poată veni să ridice acest premiu", a mai declarat Schulz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiul Saharov, decernat iranienilor Jafar Panahi şi Nasrin Sotoudeh.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premiul Saharov, decernat iranienilor Jafar Panahi şi Nasrin Sotoudeh0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei