Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 sep 2012 - Anul XVII, nr. 225 (5130)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aristoteles Workshop şi-a ales câştigătorii

Scurtmetrajele documentare "The Bed is Broken" şi "The Doge's Palace" au fost recompensate cu marele premiu al celei de-a şaptea ediţii Aristoteles Workshop, condus de Dan Nuţu, care s-a desfăşurat la Vama, în Bucovina, informează organizatorii.

Cu puţin înaintea premierelor, cei 12 participanţi de anul acesta, strânşi din toate colţurile Europei de Est, la Casa Călin, îşi pregăteau intens debutul în faţa unor reprezentanţi ai industriei filmului european, organizatori de festivaluri, regizori şi critici de film.

Experţii Jacques Deschamps şi Tania Rakhmanova, doi regizori care au ghidat echipele pe parcursul ultimelor trei săptămâni şi au continuat munca regizorilor Rafi Pitts şi Jeroen Berkvens din primele două săptămâni de workshop, au vorbit despre aceste emoţii: "Marea lor provocare a fost aceea de a realiza un film de la zero, într-un loc de care erau complet străini. Dar tocmai această provocare s-a transformat într-un mare beneficiu, pentru că au descoperit un mod cu totul nou de a gândi şi construi un film, conştienţi că fiecare pas pe care îl fac şi fiecare cadru pe care îl trag îi poate costa scump la sfârşit, atunci când vor fi jurizaţi exact de oamenii cu care speră să lucreze pe viitor", spune Jacques Deschamps.

Din juriu au făcut parte regizorii Cristi Puiu şi Stere Gulea, alături de André de Margerie (directorul departamentului de Relaţii Internaţionale al televiziunii ARTE France) şi Treasa O'Brien (producătorul festivalului Open City London Documentary).

 

„Un film grozav şi o compoziţie impresionantă"

Scurtmetrajul "The Doge's Palace" urmăreşte povestea unui grup de muncitori CFR care, de 25 de ani, împart acelaşi vagon de dormit, pe care l-au transformat într-o "casă departe de casă", în ciuda condiţiilor spartane pe care le înfruntă zi de zi. Pentru fiecare dintre protagonişti, apartenenţa la micul grup oferă mai multă siguranţă de sine şi împlinire decât propriile familii, pe care le revăd doar ocazional. De aici porneşte o solidaritate emoţionantă: iarna, când, în vagonul lor temperatura poate scădea la -25 de grade, ei fac cu rândul nopţi albe, întreţinând focul pentru ca ceilalţi să nu degere în somn. A doua zi, străjerul rămâne în pat, iar munca lui este făcută de restul grupului. "The Doge's Palace" a fost realizat de Julia Groszek (regizor, Polonia), alături de Cristi Moldovan (imagine, România) şi Letiţia Ştefănescu (montaj, România).

"Faptul că, într-un timp atât de scurt, ei s-au apropiat aşa de mult de un grup de bărbaţi de 45 de ani, încât aceştia şi-au deschis sufletul în faţa camerei, este uimitor. Este un film grozav şi o compoziţie impresionantă", menţionează regizorul Jacques Deschamps.

Pentru Cristi Puiu, "The Bed is Broken", cel de-al doilea documentar câştigător, este o combinaţie între unicitatea locurilor şi a oamenilor din Vama şi atmosfera filmelor lui Tarkovsky: filmul explorează prietenia dintre doi mici exploratori ce cutreieră ruinele unei mine părăsite, culegând firimiturile de fier vechi ce au scăpat "profesioniştilor". Căutarea lor este îngreunată de lungile pauze de joacă, ce implică geamuri sparte, bătăi cu şipci de lemn şi bombardamente cu cataloage vechi, lipsite de poze, dar pline de cuvinte complicate. Inconştienţi de pericolul la care se expun, copiii visează cu voce tare la bunătăţile pe care şi le vor permite odată ce vând "marfa". Regia aparţine Ralucăi Răcean-Gorgos, montajul, lui Dan Ştefan Pîrlog, iar imaginea a fost realizată de Ana Maria Vijdea.

"Alegerea Ralucăi, Anei şi a lui Dan de a nu menţiona locul din care provin copiii şi nici încotro se îndreaptă ei la sfârşitul zilei este o metodă foarte inteligentă de a ne face să medităm asupra cauzelor violenţei pe care ei o îmbrăţişează cu seninătate", apreciază şi Jacques Deschamps.

 

Realizări inedite

În competiţie a mai fost prezentat "Pink Salon", care urmăreşte încercarea unui tânăr hairstylist de a evada din monotonia mediului rural, acolo unde ideea de distracţie alternează între berea consumată în barul de la şosea şi jocul "la aparate". În ciuda insistenţelor familiei şi amicilor, el îşi abandonează clientela fidelă din satul Vama şi porneşte spre Cluj, dornic să realizeze şi altceva în afară de coafuri de nuntă, dar mai ales nerăbdător să guste din plăcerea de a ajunge acasă "abia dimineaţă". Regia filmului este semnată de Xandra Popescu (România), imaginea, de Simona Jerala (Slovenia), iar montajul, de Emanuela Iorga (Republica Moldova).

O realizare inedită o reprezintă scurtmetrajul "dOGS", ce surprinde o parte din viaţa unei stâne pierdute prin munţii Bucovinei, văzute prin ochii câinilor ce păzesc turma de primejdiile pădurii, singura lor răsplată fiind o "dragoste dură" primită de la un stăpân, pentru care sunt dispuşi în orice clipă să îşi dea viaţa. "dOGS" reprezintă munca regizorului român Tudor Botezatu, a Vandei Volic (Croaţia), care semnează imaginea, şi a lui Terezei Adamkova (Cehia), care semnează montajul.

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. Anul acesta, pentru a treia oară consecutiv, AW a avut loc la Vama, în judeţul Suceava. În perioada 20 august - 23 septembrie, opt participanţi din România au lucrat alături de alţi cinci colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova şi Croaţia.

Jacques Deschamps este unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, absolvent al prestigiosului Institut de înalte studii cinematografice din Franţa, este autor-realizator a 15 filme documentare, printre care "La Ville d'Hugo" (1987), "Le Regardébloui" (1988), "Canova mutilé" (1992), "La Victoire de Cézanne" (2006), a cinci scurtmetraje şi trei lungmetraje de ficţiune - "Méfie-toi de l'eau qui dort" (1996, premiat la Festivalul de la Veneţia), "La Fille de son père" (2001), "Dinle Neyden" (Turcia, 2008) - şi a unei "ficţiuni documentate" - "Don Quichotte ou les mésaventures d'un homme en colère" (2005). Este profesor la celebra şcoală de film Fémis şi la Cinédoc (Annecy), Grenoble-Lussas.

Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice şi politice, printre care "La prise du pouvoir par Vladimir Poutine", nominalizat la premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), "The alternative Rock and Roll Years" (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery international), "Les Aventures du Grand Blond dans le Grand Nord" (1990, cu Pierre Richard), coproducţie Rusia-Franţa 2012 etc.

În ultimii şase ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Pe parcusul celor şase ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie: celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/ France), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare), documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens, Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody), Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.

 

Ana OBRETIN,

ana.obretin@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aristoteles Workshop şi-a ales câştigătorii.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aristoteles Workshop şi-a ales câştigătorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei