Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 nov 2011 - Anul XVI, nr. 266 (4864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un asteroid de mărimea unui portavion a trecut, marţi, la mică distanţă de Terra

Un asteroid de mărimea unui portavion a trecut la mică distanţă de Terra, marţi, aşa cum era prevăzut, acesta fiind cel mai mare obiect ceresc care s-a apropiat atât de mult de planeta noastră în ultimii 35 de ani, fără a prezenta însă riscul unei coliziuni, potrivit NASA, informează AFP.

Asteroidul cu o lungime de 400 de metri, denumit 2005 YU55, "s-a apropiat cel mai mult, aşa cum ne aşteptam, la ora 23.28 GMT", a anunţat DC Agle, purtător de cuvânt la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena.

Asteroidul a trecut la o distanţă de 319.000 de kilometri de suprafaţa Terrei (324.600 de centrul planetei noastre). Această distanţă este mai mică decât distanţa care separă Terra de Lună. Viteza estimată a asteroidului a fost de 46.600 kilometri / oră.

Efectele gravitaţionale ale asteroidului nu au fost perceptibile pe Terra, a precizat NASA, precizând că nu s-au produs maree şi mişcări ale plăcilor tectonice.

Asteroidul 2005 YU55 se află pe o orbită care îl face să treacă la intervale regulate pe lângă Terra, Venus şi Marte. Însă, marţi, el a trecut la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 200 de ani.

Următoarea dată când un asteroid atât de mare se va apropia la o distanţă comparabilă de Terra va fi în anul 2028, afirmă NASA.

Monitorizarea asteroidului 2005 YU55, efectuată în 2010 cu radiotelescopul american Arecibo din Puerto Rico, indică faptul că este vorba de un obiect de o formă aproape sferică, care se învârte lent în jurul propriei axe, la 18 ore. Suprafaţa sa este neagră.

Asteroidul nu a fost vizibil cu ochiul liber, iar astronomii amatori, foarte numeroşi în seara de marţi, au avut nevoie de un telescop cu o deschidere de cel puţin 15 centimetri şi, pentru a-l vedea, trebuia să se afle de preferat în Europa de Vest sau în America de Nord.

Pentru o perioadă de 10 ore, asteroidul a traversat cu o înclinaţie de 70 de grade bolta cerească către est, trecând prin dreptul mai multor constelaţii.

"Atunci când obiectul se apropie de Terra, el este atât de aproape încât poziţia lui printre stele, văzută de la sol, variază foarte mult, în funcţie de locul unde se află observatorul", a explicat Alan MacRobert pentru revista Sky and Telescope Magazine.

Acest eveniment cosmic rar a determinat conducerea observatorului Clay Center din Brookline, Massachusetts, să organizeze o operaţiune de tipul porţilor deschise, pentru o sărbătoare ce a durat toată noaptea, unde părinţi şi copii au fost invitaţi să observe asteroidul cu telescoapele centrului şi să asculte prezentările astronomilor.

NASA a început să monitorizeze îndeaproape asteroidul 2005 YU55 începând de vineri.

Savanţii de la NASA analizează ecourile emise de undele radar reflectate de suprafaţa asteroidului şi speră să obţină astfel imagini suficient de precise ale acestui corp ceresc, care vor dezvălui totodată un număr mare de detalii despre suprafaţa, forma şi dimensiunile exacte ale lui.

Asteroidul 2005 YU55, descoperit în urmă cu aproape şase ani de astronomul american Robert McMillan de la Universitatea Arizona, este unul dintre cele 8.500 de corpuri cereşti - asteroizi şi comete - ale căror orbite trec prin apropiere de Terra, ce au fost descoperite şi catalogate până în prezent de NASA.

Agenţia spaţială americană calculează orbitele acestor corpuri pentru a vedea dacă reprezintă un pericol pentru Terra.

Într-un raport recent, NASA a revizuit în scădere numărul asteroizilor mari din apropiere de Terra şi mai ales al celor de talie medie, care sunt capabili să distrugă, în cazul unui impact, zone de mărimea unor oraşe mari.

Aceste estimări rezultă din monitorizarea mai exactă a obiectelor telurice care gravitează la mai puţin de 195 de milioane de kilometri în jurul Soarelui şi se găsesc destul de aproape de orbita terestră.

NASA a identificat deja 93% din totalul celor mai mari asteroizi - cu diametre de cel puţin un kilometru - ce se găsesc în apropiere de Terra, acest obiectiv fiindu-i trasat de Congresul american, printr-o decizie făcută publică în 1998.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un asteroid de mărimea unui portavion a trecut, marţi, la mică distanţă de Terra.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un asteroid de mărimea unui portavion a trecut, marţi, la mică distanţă de Terra0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei