Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 nov 2011 - Anul XVI, nr. 259 (4857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

China: lansare reuşită, pentru o primă "întâlnire spaţială" a două module chinezeşti

China a lansat cu succes, ieri, un vehicul spaţial fără echipaj uman la bord, care va încerca să realizeze prima "întâlnire spaţială" chinezească, conectându-se cu un modul de teste aflat deja pe orbită, o etapă crucială pentru construirea unei staţii spaţiale prevăzută pentru 2020, potrivit AFP.

Conectarea va avea loc "în următoarele două zile după lansarea vehiculului Shenzhou VIII la o altitudine de 343 de kilometri deasupra Terrei", a anunţat agenţia de presă China Nouă.

Vehiculul Shenzhou VIII a fost lansat la ora locală 05.58 (21.50 GMT, luni) din deşertul Gobi (nord-vestul Chinei) cu ajutorul unei rachete Long March 2F. S-a separat de racheta lui propulsoare la 200 de kilometri deasupra Terrei, a precizat aceeaşi agenţie de presă.

Shenzhou VIII se va conecta cu modulul de teste Tiangong-1 ("Palat celest"), lansat pe 29 septembrie, cele două vehicule spaţiale fiind plasate pe aceeaşi orbită şi navigând cu o viteză de aproximativ 28.000 de kilometri/ oră în jurul Terrei.

Stăpânirea procedurilor de conectare pe orbită reprezintă o etapă crucială în cucerirea spaţiului, reuşită deja de ruşi şi de americani încă din anii 1960.

Ea "va permite Chinei să realizeze o explorare a spaţiului pe o scală mai mare", a declarat Zhou Jianping, inginerul-şef al programului de zboruri spaţiale cu echipaj uman la bord, citat de agenţia China Nouă.

Pentru a asigura succesul misiunii, "modificări considerabile" au fost aduse vehiculelor spaţiale, în raport cu precedentele module Shenzhou, a declarat Wu Ping, purtătorul de cuvânt al programului chinez de zboruri spaţiale.

Shenzhou VIII va înregistra imagini şi va transmite specialiştilor de la sol o serie de parametri care vor fi utilizaţi apoi pentru viitoarele "întâlniri spaţiale" ale vehiculelor ce vor avea echipaj uman la bord.

Conectarea va fi realizată în cadrul unui program ce vizează înzestrarea Chinei, în decursul unui deceniu, cu o staţie orbitală, pe care un echipaj de astronauţi va putea să locuiască într-o deplină autonomie pentru mai multe luni, după modelul fostei staţii spaţiale ruseşti MIR şi al actualei Staţii Spaţiale Internaţionale (ISS).

Dacă misiunea Shenzhou VIII va fi un succes, China va lansa în 2012 alte două vehicule care se vor conecta cu Tiangong-1 - Shenzhou IX şi Shenzhou X, iar unul dintre ele va avea la bord un echipaj uman.

Două femei fac parte dintre astronauţii selecţionaţi să se antreneze pentru această misiune. Dacă vor fi alese, ele vor fi primele chinezoaice trimise de ţara lor în spaţiu.

Marţi, vice-premierul chinez Zhang Dejiang a asistat la lansare de la baza Jiuquan din deşertul Gobi, unde au fost de asemenea prezenţi reprezentanţi ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi ai Agenţiei Spaţiale Germane (DLR).

Shenzhou VIII are la bord 17 experimente ştiinţifice, inclusiv din domeniul microgravitaţiei, realizate de savanţi chinezi şi germani.

Este pentru prima dată când experimente din acest domeniu au fost realizate în urma unei cooperări internaţionale, în cadrul programului chinezesc de zboruri spaţiale, a declarat Wu Ping.

China a realizat primul ei zbor spaţial cu echipaj uman la bord, în 2003, devenind astfel a treia ţară care a trimis oameni în spaţiu, după Uniunea Sovietică şi Statele Unite ale Americii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului China: lansare reuşită, pentru o primă "întâlnire spaţială" a două module chinezeşti.
 Vizualizări articol: 659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
China: lansare reuşită, pentru o primă "întâlnire spaţială" a două module chinezeşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei