Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 oct 2011 - Anul XVI, nr. 249 (4847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Muammar Kadhafi a fost ucis într-un raid aerian efectuat la Sirt

Fostul lider libian Muammar Kadhafi a murit în urma rănilor suferite într-un raid aerian efectuat la Sirt, NATO confirmând existenţa unei astfel de operaţiuni, informează CNN.

NATO a anunţat că avioanele Alianţei au atacat ieri o coloană de vehicule pro-Kadhafi în apropierea oraşului Sirt. "Aceste vehicule dotate cu arme efectuau operaţiuni militare şi reprezentau o ameninţare clară la adresa civililor", a explicat colonelul NATO Roland Lavoie.

Potrivit unor surse citate de Corriere della Sera, Muammar Kadhafi era grav rănit în momentul capturării, având plăgi la ambele picioare şi în zona capului.

Fostul lider libian a murit în ambulanţa care îl transporta la spitalul din Misrata.

 

Ultimele cuvinte ale lui Muammar Kadhafi: "Cine sunteţi, ce se întâmplă? "

Muammar Kadhafi era conştient la scurt timp după ce fusese rănit şi li s-a adresat combatanţilor care îl capturaseră, afirmă membri ai CNT, citaţi de CNN.

Potrivit surselor citate, imediat după ce a fost împuşcat, Kadhafi era conştient, deşi avea răni grave la picioare şi la cap.

Kadhafi "a întrebat: «Cine sunteţi, ce se întâmplă», dar apoi a murit, în drumul spre spital", precizează un membru al Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia.

Potrivit sursei citate, fostul lider libian a fost urcat într-o ambulanţă pentru a fi transportat la spitalul din Misrata, dar a murit pe drum.

 

Îndepărtat de la putere de revoluţie, după 42 de ani de dictatură

Muammar Kadhafi, care a condus Libia cu o mână de fier timp de 42 de ani, a murit ieri în timpul confruntărilor din oraşul Sirt, potrivit unui purtător al noului regim libian, relatează AFP.

A fost nevoit să fugă, în august, după opt luni de revoltă, susţinută de o intervenţie NATO, când Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) a preluat controlul asupra capitalei libiene, Tripoli.

Kadhafi, în vârstă de 69 de ani, a continuat, până în ultimele momente, să îndemne la "rezistenţă" împotriva "cruciaţilor" occidentali şi la înfrângerea "insurgenţilor" care ar fi avut, susţinea el, legături cu Al-Qaida, pe care-i numea "şobolani".

Aceiaşi insurgenţi, care au preluat controlul asupra Libiei, sunt cei care au anunţat marţi capturarea sa în oraşul Sirt din regiunea sa natală, asediat de mai multe săptămâni. Dar informaţia a fost ulterior dezminţită de mai multe surse, fără să poată fi obţinute mai multe detalii asupra circumstanţelor acestei capturări.

 

„Regele regilor tradiţionali din Africa”

Autoproclamat "regele regilor tradiţionali din Africa", "Ghidul", aflat la putere de 42 de ani, se poate mândri şi cu un alt titlu, şi anume cel de decan al şefilor de stat africani, de la moartea, în iunie, a preşedintelui Gabonului, Omar Bongo Ondimba.

Născut, conform propriei legende, într-un cort beduin, în deşertul de la Sirt, la 7 iunie 1942, Muammar Kadhafi, fiul unui cioban, primeşte o educaţie religioasă strictă şi intră în armată, în 1965. La vârsta de 27 de ani, îl îndepărtează în mod paşnic de la putere pe bătrânul rege Idriss, la 1 septembrie 1969.

În 1977, proclamă "Jamahiriya", un "stat al maselor" care guvernează prin comitete populare alese. În "Cartea (sa) Vrede", preconizează o democraţie directă, unind socialismul cu gândirea islamică. Democraţia nu poate fi stabilită prin urne: "Alegerile sunt o mascaradă", afirma el.

Stilul de viaţă, ţinutele tradiţionale, modul excentric de a exercita puterea în această ţară imensă şi bogată în petrol dar puţin populată, par incongruente şi imprevizibile atât pentru occidentali, cât şi pentru arabi. Adoptă comportamente care reuşesc, uneori, să îi indispună pe partenerii săi.

În uniforma militară decorată cu aur sau în tunica specifică beduinilor, îi placea să îşi primească oaspeţii în cort, la Sirt sau în curtea cazarmei Bab El Azizia, în centrul Tripoli, înconjurat de femei-soldaţi, "amazoanele" sale, şi se hrăneşte frugal, în special cu lapte de cămilă.

Personaj teatral, Kadhafi este singularizat de acte şi declaraţii care au amuzat lumea, înfruntându-i pe omologii săi arabi sau emiţând teorii foarte personale despre istorie şi oameni.

 

Libia va constitui, timp de mai mulţi ani, obiectul unor embargouri

În cadrul unui summit arab, în 1988, a purtat o manuşă albă în mâna dreaptă. A explicat că vrea să evite, astfel, să strângă "mâini pătate de sânge". La summitul următor, se află alături de fostul rege saudit Fahd. Fumând ţigări groase, se întorcea ostentativ către vecinul său de fiecare dată când exala fum.

Acuzat de "terorism", devine ţinta occidentalilor. Oraşul Tripoli este bombardat de Statele Unite în aprilie 1986. Libia va constitui, timp de mai mulţi ani, obiectul unor embargouri, în urma atentatelor comise asupra unui avion american deasupra satului Lockerbie, în Scoţia, soldat cu 270 de morţi, în 1988, dar şi asupra unui avion francez, în Niger, soldat cu 170 de morţi, în 1989, pentru care Tripoli îşi va asuma responsabilitatea şi va acorda despăgubiri familiilor victimelor.

În anii '90, slăbit pe scena mondială, dezamăgit de partenerii săi arabi, se întoarce către continentul negru şi nu încetează să pledeze pentru înfiinţarea "Statelor Unite ale Africii".

Este ales la conducerea Uniunii Africane (UA), la începutul lui 2009, şi deţine această funcţie timp de un an. După un an haotic, în care luările sale de poziţie disonante au afectat imaginea instituţiei, îi cedează locul preşedintelui din Malawi. Este dezamăgit de omologii săi arabi, pe care-i acuză de "vânzarea Palestinei".

În 2003, anunţă anihilarea programelor sale secrete de înarmare. În anii următori este primit cu fast, după eliberarea infirmierelor bulgare acuzate injust de infectări cu SIDA, atât la Paris, cât şi la Roma, fosta putere colonială în Libia. Puternic graţie resurselor de petrol, reuşeşte în 2008 să pună capăt trecutului său cu Italia, obţinând scuze şi despăgubiri din partea Romei pentru perioada colonială.

Mai recent, a determinat Elveţia să se plieze şi să îi prezinte scuze, la un an după ce fiul său Hannibal a fost arestat la Geneva pentru violenţe împotriva unor servitori.

Îl întâmpină triumfal pe Abdelbasset al-Megrahi, libianul condamnat pentru atentatul de la Lockerbie şi eliberat de Scoţia, generând indignarea Washingtonului şi Londrei.

Totul se schimbă la 15 februarie 2011, odată cu insurecţia, preluarea controlului asupra oraşului Benghazi de către rebelii din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) şi intervenţia NATO, autorizată de ONU la 17 martie.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis împotriva lui Kadhafi, fiului său Seif al-Islam şi cumnatului său Abdallah al-Senoussi un mandat de arestare pentru "crime împotriva umanităţii".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muammar Kadhafi a fost ucis într-un raid aerian efectuat la Sirt.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muammar Kadhafi a fost ucis într-un raid aerian efectuat la Sirt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei