Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 sep 2011 - Anul XVI, nr. 219 (4817)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

NASA a făcut public conceptul noului lansator greu american, creat pentru misiunile pe Marte

NASA a dezvăluit, miercuri, conceptul viitorului lansator greu american ce va permite Statelor Unite ale Americii să trimită astronauţi în spaţiu, dincolo de orbita terestră, având ca obiectiv suprem "cucerirea" planetei Marte, informează AFP.

Americanii nu mai au capacitatea de a zbura dincolo de orbita joasă a Terrei din 1972, anul care a marcat încheierea programului spaţial Apollo. Acesta a permis omului să păşească pe Lună pentru prima dată, în iulie 1969.

"Următorul capitol din istoria explorării spaţiale americane se scrie astăzi", a declarat entuziasmat, miercuri, directorul NASA, Charles Bolden, un fost astronaut, cu ocazia prezentării acestei viitoare rachete de mari dimensiuni, ce a avut loc în clădirea Congresului american.

"Acest nou sistem de lansare - Space Launch System (SLS) - va crea locuri de muncă bine plătite, va asigura menţinerea întâietăţii americane în spaţiu şi va inspira milioane de oameni din lumea întreagă", a declarat Charles Bolden, care a precizat că primul zbor de încercare al noului lansator este programat pentru anul 2017.

"Acest nou sistem de lansare este vital pentru executarea planului de explorare spaţială elaborat de preşedintele (Barack, n.r.) Obama şi de Congres (...), în combinaţie cu noua capsulă spaţială (Orion Multi-Purpose Crew Vehicle) aflată deja în faza de dezvoltare, pentru prelungirea activităţilor la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), punând, totodată, accentul pe noile tehnologii", a explicat Bolden.

Noul lansator greu, al cărui cost a fost estimat într-o primă etapă de NASA la 10 miliarde de dolari, va permite transportul în spaţiu a patru astronauţi, pentru misiuni îndepărtate, la bordul viitoarei capsule Orion.

Primele etaje ale rachetei vor fi propulsate de motoare ce vor arde un amestec de hidrogen şi oxigen lichid la temperatură joasă.

Pentru primul etaj, motoarele criogenice vor fi similare cu cele utilizate de navetele spaţiale americane, care au fost deja scoase din circulaţie.

Viitorul lansator SLS va fi echipat şi pentru zborurile de încercare a cinci rachete propulsoare.

De fapt, SLS va împrumuta destul de multe elemente de la sistemul de lansare al navetelor americane şi de la tehnologiile din programul Constellation, propus în 2004 de fostul preşedinte american George W. Bush şi anulat de succesorul său Barack Obama, care l-a considerat mult prea costisitor.

Constellation prevedea reîntoarecerea americanilor pe Lună, înainte de a viza o "cucerire" a planetei Marte.

Prima versiune a viitorului lansator va fi capabilă să transporte în spaţiu o încărcătură utilă de 70-100 de tone, devenind cel mai puternic lansator după Saturn V, din programul Apollo, care putea să transporte în spaţiu 130 de tone. Agenţia spaţială americană prevede o evoluţie a lansatorului SLS, pentru a-i creşte capacitatea la 130 de tone.

Prin comparaţie, navetele spaţiale - ultima dintre ele, Atlantis, şi-a încheiat ultima misiune în iulie - aveau o capacitate maximă de transport de 27 de tone.

NASA nu a anunţat încă destinaţii precise pentru viitoarele ei misiuni spaţiale cu echipaje umane la bord, înainte de a dezvălui conceptul noului ei lansator greu, a declarat John Logsdon, fostul director al Space Policy Institute, ataşat al Universităţii George Washington. "Nu există un plan bine stabilit pentru utilizarea acestui lansator", a declarat Logsdon.

Primele destinaţii ar trebui să fie, aşa cum anunţase în trecut NASA, un asteroid, orbita marţiană, iar apoi însăşi planeta roşie.

"Însă, Marte este departe în viitor şi probabil mult dincolo de anii 2030", a estimat acelaşi specialist.

John Logsdon consideră că Statele Unite ale Americii vor solicita o cooperare internaţională pentru astfel de misiuni, având în vedere costurile lor extrem de ridicate. El a mai spus că un modul de aterizare - necesar pentru a coborî pe un asteroid şi pe Marte - nu a fost conceput deocamdată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NASA a făcut public conceptul noului lansator greu american, creat pentru misiunile pe Marte.
 Vizualizări articol: 635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NASA a făcut public conceptul noului lansator greu american, creat pentru misiunile pe Marte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei