Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 aug 2011 - Anul XVI, nr. 184 (4782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Există apă pe Marte? NASA a publicat imagini care ar putea dovedi acest lucru

Specialiştii de la NASA au anunţat că au descoperit pentru prima dată urme ce ar putea dovedi prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, o descoperire ce oferă noi perspective pentru explorarea planetei roşii şi pentru organizarea unor expediţii cu echipaj uman pe aceasta.

Precedentele studii au relevat existenţa unor gheţari pe Marte, însă nu au demonstrat prezenţa apei în stare lichidă.

Descoperirea a fost făcută în timpul anotimpurilor calde de pe Marte (primăvară şi vară), de sonda americană MRO, care gravitează în jurul planetei roşii din anul 2006.

"Am descoperit o serie de elemente (...) care sugerează prezenţa apei în stare lichidă pe Marte", a declarat Michael Meyer, directorul programelor de explorare a planetei Marte, cu ocazia unei conferinţe de presă difuzate de postul de televiziune al Agenţiei spaţiale americane.

NASA a făcut publice imaginile surprinse de sonda MRO, ce arată un fel de "scurgeri" de culori întunecate în craterul New Newton, situat într-o regiune sudică a planetei.

Aceste fluide ţâşnesc în timpul verii, curg de-a lungul pantelor craterului într-un peisaj deşertic, apoi par că se infiltrează în scoarţă atunci când temperaturile încep să scadă, pentru a urca la suprafaţă odată cu venirea primăverii următoare.

"Cea mai bună explicaţie pe care o avem pentru moment este că aici este vorba de o scurgere de apă salmastră, deşi acest studiu nu ne-a adus încă dovada formală", a declarat profesorul Alfred McEwen, membru al Laboratorului lunar şi planetar din cadrul Universităţii Arizona, autorul unui studiu despre această descoperire, publicat în revista Science.

"În acest stadiu, acest lucru rămâne încă un mister, dar eu cred că vom putea să răspundem la această întrebare continuând să facem noi observaţii şi experimente", a adăugat el.

De fapt, NASA nu este încă în măsură să afirme că urmele descoperite pe Marte reprezintă cu certitudine apă în stare lichidă.

Dacă dovezile sunt plauzibile, ele rămân într-adevăr unele "de circumstanţă" şi "nu au deocamdată o confirmare directă" furnizată de alte instrumente de observare a planetei Marte, a explicat McEwen.

Însă, "dacă se compară cu ceea ce se petrece pe Terra, este dificil să ne imaginăm că ar putea fi vorba de altceva decât fluide care curg de-a lungul unei pante", a declarat Richard Zurek, un savant de la NASA. "Ne întrebăm dacă acesta este fenomenul care se petrece pe Marte şi, dacă aşa stau lucrurile, de ce doar în acele locuri în mod particular?", a spus acesta.

Indiferent de natura acestor scurgeri, există puţine şanse să fie vorba de un râu. NASA tinde să creadă că este vorba mai degrabă de un flux ce se află sub scoarţă, aşa cum sugerează culoarea, întunecată, surprinsă în acele fotografii.

În total, sonda a numărat "mii" de scurgeri pe parcursul ultimilor trei ani, în şapte locuri diferite de pe Marte, a subliniat profesorul McEwan, precizând că alte 20 de locuri ar putea înregistra acelaşi fenomen.

Descoperirea apei în stare lichidă s-ar putea dovedi a fi de o importanţă strategică pentru înţelegerea unei presupuse vieţi trecute şi pentru a pregăti viitoare misiuni de explorare a planetei Marte cu echipaj uman la bord, în măsura în care apa este una dintre condiţiile indispensabile vieţii, în forma care se cunoaşte.

Atmosfera lui Marte este compusă în proporţie de 95% din dioxid de carbon (CO2) şi doar 2,7% din azot. Acest gaz formează 78% din atmosfera terestră.

Pentru a încerca să afle dacă planeta roşie a adăpostit forme de viaţă în trecut, NASA va trimite, anul viitor, în craterul Gale, modulul Curiosity, un mic vehicul de explorare, înzestrat cu un mic laborator. Curiosity a costat 2,5 miliarde de dolari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Există apă pe Marte? NASA a publicat imagini care ar putea dovedi acest lucru.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Există apă pe Marte? NASA a publicat imagini care ar putea dovedi acest lucru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei