Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iun 2011 - Anul XVI, nr. 137 (4735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FMI, ţinta unui atac cibernetic de amploare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost ţinta unui atac informatic "semnificativ", scopul intruşilor fiind să instaleze un software care să ofere unei ţări "o prezenţă digitală internă" în reţeaua instituţiei financiare. Informaţiile au fost dezvăluite de un expert în securitate informatică care a lucrat la FMI şi la Banca Mondială.

Un astfel de software ar oferi atacatorului numeroase informaţii economice care nu sunt disponibile public, folosite de Fond pentru promovarea stabilităţii pieţelor valutare, pentru susţinerea unui comerţ internaţional echilibrat şi pentru furnizarea de resurse pentru rezolvarea crizelor financiare sau fiscale ale statelor membre.

Codul folosit de atacatori a fost dezvoltat special pentru penetrarea reţelei interne a FMI, a declarat sursa citată.

FMI a intrat astfel în rândul instituţiilor şi companiilor de renume internaţional care au fost atacate informatic în ultima perioadă, precum Lockheed Martin, Sony şi Citigroup.

Purtătorul de cuvânt al FMI David Hawley a declarat sâmbătă că instituţia funcţionează normal, în pofida atacului.

"Pot confirma că investigăm un incident", a afirmat el, refuzând să dea alte informaţii sau să comenteze concluziile anunţate de fostul angajat al FMI şi BM, în prezent expert în securitate informativă pentru mai multe organizaţii.

O reprezentantă a Departamentului pentru Apărare al Statelor Unite a declarat că Birou Federal de Investigaţii (FBI) ajută la investigaţia FMI.

Un oficial al Băncii Mondiale a declarat că instituţia a întrerupt conexiunile cu reţeaua FMI din "precauţie", deşi informaţiile comunicate de cele două foruri prin această legătură nu sunt "sensibile".

Jeff Moss, membru al Comitetului de Consilieri ai Department of Homeland Security care se prezintă drept hacker, a declarat că atacul a fost realizat în numele unui "stat-naţiune" care a dorit să fure informaţii sensibile despre strategiile importante ale FMI sau să "ruşineze" instituţia, subminându-i autoritatea.

El consideră că incidentul ar putea reprezenta o sursă de inspiraţie pentru atacuri informatice împotriva altor instituţii importante.

Experţi în securitate informatică au declarat însă că va fi dificil pentru autorităţi să demonstreze care ţară s-a aflat în spatele atacului.

"Chiar şi ţările aflate în curs de dezvoltare pot profita de internet pentru a-şi schimba statutul şi capacitatea de influenţă. În trecut nu puteau face aşa ceva fără aur sau putere militară", a declarat un analist de specialitate.

Directorul CIA Leon Panetta a declarat recent în Congres că Statele Unite se confruntă cu "o posibilitate reală" de a fi victima unui atac informatic cu consecinţe grave.

"Următorul Pearl Harbor ar putea fi un atac informatic" care să paralizeze reţelele de energie, sistemele de securitate, industria financiară sau guvernul, a afirmat el.

Bloomberg scrie că atacul împotriva FMI a avut loc înainte de arestarea fostului director general al instituţiei Dominique Strauss-Kahn, care a fost reţinut pe 14 mai sub acuzaţii de tentativă de viol. Bloomberg notează că atacul a rezultat în furtul de mesaje e-mail şi alte documente.

Consiliul director al FMI a fost informat miercuri despre atac, care ar fi durat câteva luni, afirmă experţi IT citaţi de New York Times.

O scrisoare internă transmisă miercuri de FMI îndemna angajaţii să fie foarte atenţi.

"Am detectat săptămâna trecută nişte transferuri suspecte de fişiere, iar investigaţia care a urmat a dezvăluit că un computer desktop din interiorul Fondului a fost compromis şi folosit pentru accesarea sistemelor Fondului. În acest moment, nu avem motive să credem că au fost căutate informaţii personale în scop de fraudă", se arată în scrisoarea transmisă pe 8 iunie angajaţilor FMI.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FMI, ţinta unui atac cibernetic de amploare.
 Vizualizări articol: 474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FMI, ţinta unui atac cibernetic de amploare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei