Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 ian 2011 - Anul XVI, nr. 3 (4601)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O fetiţă de 10 ani a descoperit o supernovă

O fetiţă canadiană în vârstă de 10 ani, astronom amator ca şi tatăl ei, a descoperit o supernovă, devenind astfel cea mai tânără persoană care a făcut o asemenea descoperire, a anunţat Societatea regală de astronomie din Canada, citată de AFP.

Kathryn Aurora Gray, care trăieşte la Fredericton, în provincia New Brunswick (estul Canadei), lucra cu tatăl său şi examina pe un ecran de computer imagini ale unor galaxii îndepărtate captate cu ajutorul unui telescop.

Ea a raportat descoperirea unei supernove de o magnitudine 17 în galaxia UGC 3378, la 240 de milioane de ani lumină de Terra, în constelaţia Girafei, a indicat societatea de astronomie.

O supernovă reprezintă o creştere puternică a luminozităţii unei stele uriaşe, în urma exploziei acesteia. Ea dă impresia că anunţă apariţia unei noi stele, dar marchează de fapt dispariţia violentă a unei stele. Mai precis, în momentul în care o stea masivă ajunge la sfârşitul vieţii ei, combustibilul ei fiind consumat, ea explodează şi se spulberă, provocând o enormă undă de şoc. Steaua începe să strălucească foarte intens, pentru o perioadă scurtă de timp.

Este vorba de un eveniment relativ rar: cea mai recentă supernovă observată în galaxia noastră datează de câteva secole, a precizat Societatea regală de astronomie. Dar este posibil să fie observată cu ajutorul unui telescop care nu trebuie să fie foarte performant.

Descoperirea făcută de Kathryn Gray a fost repede confirmată de doi astronomi amatori, americanul Brian Tieman şi canadianul Jack Newton, apoi comunicată biroului central al Uniunii astronomice internaţionale şi înregistrată sub numele de "supernova 2010lt".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O fetiţă de 10 ani a descoperit o supernovă.
 Vizualizări articol: 418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O fetiţă de 10 ani a descoperit o supernovă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei