Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2010 - Anul XV, nr. 273 (4564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CERN a creat şi captat 38 de atomi de antimaterie

Specialiştii de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) au anunţat că au creat şi captat 38 de atomi de antimaterie, considerată unul dintre cele mari mistere ale ştiinţei moderne, informează AFP.

O nouă metodă de creare şi de captare a atomilor de antimaterie - 38 de atomi de antihidrogen - a fost pusă la punct de cercetătorii europeni, care consideră că această realizare va facilita studierea antimateriei, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Un atom de hidrogen este format dintr-un proton pozitiv şi un electron negativ. Un atom de antihidrogen este constituit dintr-un proton negativ (antiproton) şi un electron pozitiv (pozitron).

Fizicianul britanic Paul Dirac a prezis încă din 1931 existenţa antimateriei, o materie "în oglindă" faţă de materia pe care o cunoaştem. Însă antimateria este dificil de observat, deoarece orice atom de antimaterie este anihilat în contact cu materia, producând o cantitate enormă de energie.

Materia şi antimateria au fost create în cantităţi egale în primele momente de după Big Bang, însă doar materia a rămas în Univers. Unde a dispărut antimateria? - aceasta este întrebarea pe care şi-o pun fizicienii de câteva decenii.

Unii dintre fizicieni consideră că antimateria prezintă o caracteristică fizică denumită antigravitaţie - în loc să se atragă, doi atomi de antimaterie se resping. Descoperirea unei astfel de "gravitaţii de respingere" ar putea oferi soluţia pentru o altă enigmă, cea a energiei necunoscute care favorizează accelerarea procesului de expansiune a Universului.

Primii atomi de antihidrogen au fost produşi de CERN - care are sediul la Geneva - încă din 1995. Însă aceştia erau anihilaţi instantaneu în contact cu materia, iar proprietăţile lor fizice nu au putut fi studiate niciodată.

În cadrul unui nou experiment ştiinţific realizat de experţii CERN, denumit ALPHA, 38 de atomi de antihidrogen au putut fi captaţi timp de peste o zecime de secundă, un interval de timp suficient de mare pentru a putea fi studiaţi.

Savanţii au folosit 10 milioane de antiprotoni şi peste 10 milioane de pozitroni cu ocazia celor 335 de tentative de a produce şi a capta 38 de atomi de antihidrogen, la temperaturi foarte joase. Pentru a studia aceste particule neutre, specialiştii au conceput mai întâi un nou tip de captator magnetic.

"Din motive pe care nimeni nu le înţelege încă, natura a eliminat antimateria. Este provocator şi emoţionant să privim aparatul ALPHA şi să ştim că el conţine atomi stabili şi neutri de antimaterie", a declarat Jeffrey Hangst, de la Universitatea Aarchus din Danemarca, în numele savanţilor implicaţi în acest experiment.

Oamenii de ştiinţă au afirmat însă că omenirea este foarte departe de obţinerea unei energii capabile să propulseze o navă spaţială ca în serialul "Star Trek". Este nevoie de câteva miliarde de atomi de antihidrogen pentru a alcătui un gram de antimaterie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CERN a creat şi captat 38 de atomi de antimaterie.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CERN a creat şi captat 38 de atomi de antimaterie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei