Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 oct 2010 - Anul XV, nr. 252 (4543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Norvegia a creat "primul indice oficial" care monitorizează sănătatea naturii

Norvegia va prezenta în această săptămână "primul indice oficial" din lume capabil să măsoare starea de sănătate a naturii, un instrument care va putea fi utilizat pentru a optimiza politicile de protejare şi conservare a mediului înconjurător, au anunţat surse din guvernul norgevian, citate de AFP.

"Scopul nostru a fost de a avea o abordare ştiinţifică asupra sănătăţii naturii norvegiene, pentru a putea lua cele mai bune decizii din punct de vedere ecologic. Este decisiv pentru a ne putea determina priorităţile politice" în acest domeniu, a declarat Heidi Soerensen, secretar de stat în Ministerul Mediului din Norvegia.

"Evoluţiile acestui indice ne vor permite în viitor să măsurăm eficienţa măsurilor politice adoptate", a declarat Heidi Soerensen, aflată la Nagoya (Japonia), unde participă la o conferinţă internaţională a cărei temă centrală este biodiversitatea.

Conceput de o echipă de 125 de oameni de ştiinţă, acest indice grupează 309 indicatori referitori la starea de "sănătate" a unor specii animale şi vegetale reprezentative, dar care se referă şi la alte aspecte ale biodiversităţii, cum ar fi cantitatea de arbori morţi dintr-o pădure. Noul indice va fi actualizat la fiecare cinci ani.

În opinia lui Heidi Soerensen, cu ajutorul unor mici adaptări care ţin de specificul local, noul indice va putea fi adoptat şi de alte state.

"Indicele despre starea de sănătate a naturii este un instrument neutru care reflectă situaţia. Indicele nu răspunde însă la întrebarea: «În ce stare ar trebui să se afle natura?». Acest lucru va fi decis de politicieni", a explicat Janne Sollie, directoarea Departamentului pentru gestionarea naturii din Norvegia.

Infirmând câteva pronosticuri pesimiste, indicele norvegian a revelat faptul că situaţia este mai bună în prezent, decât în 1990, în oceane, apele de coastă, râurile şi munţii din ţările scandinave.

În schimb, starea de sănătate a pădurilor s-a degradat, comparativ cu acelaşi an, în special din cauza exploatărilor forestiere, care se fac vinovate de reducerea numărului de arbori morţi sau bătrâni, consideraţi utili pentru biodiversitatea din păduri.

Indicele norvegian va fi prezentat, joi, în cadrul conferinţei de la Nagoya.

Cele trei teme majore ce vor fi dezbătute la conferinţă sunt: stabilirea unor obiective clare pentru a limita dispariţia speciilor până în anul 2020, nivelul ajutorului financiar acordat ţărilor din emisfera sudică şi implementarea unui cadru juridic care să conducă la o repartizare echitabilă a beneficiilor obţinute din exploatarea resurselor bionaturale, care se găsesc în principal în ţările în curs de dezvoltare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Norvegia a creat "primul indice oficial" care monitorizează sănătatea naturii.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Norvegia a creat "primul indice oficial" care monitorizează sănătatea naturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei