Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 oct 2010 - Anul XV, nr. 245 (4536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, a murit

Matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, utilizată pentru măsurarea fenomenelor naturale despre care până la el se credea că nu pot fi măsurate - precum norii -, a murit joi, a anunţat familia acestuia sâmbătă, într-un comunicat citat de AFP.

Matematicianul a murit la Cambridge (Massachusetts, nord-estul SUA), în urma unui cancer, la vârsta de 85 de ani, a anunţat familia sa într-un comunicat.

Descoperirile sale au avut aplicaţii în mai multe domenii - geologie, medicină, astronomie, inginerie, dar şi în finanţe şi anatomie.

Născut la Varşovia, pe 20 noiembre 1924, într-o familie de evrei de origine lituaniană, Mandelbrot a fugit din calea naziştilor, refugiindu-se în Franţa, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial s-a stabilit în SUA.

Având idei situate la limita matematicilor convenţionale, Benoît Mandelbrot a dezvoltat teoria obiectelor fractale, o nouă clasă de obiecte matematice ale căror contururi inegale puteau imita neregularităţile întâlnite în natură.

În 1973, el a publicat volumul "Obiectele fractale: formă, hazard şi dimensiuni", care a fost urmat de "Geometria fractală a naturii", în 1982. În aceste volume el a apărat aceste obiecte matematice considerate "monstruoase" de numeroşi dintre confraţii săi, la momentul descoperirii lor.

Nassim Nicholas Taleb, filosof şi statistician celebru pentru cartea sa "Lebăda neagră", i-a adus un omagiu simplu matematicianului pe site-ul său: "Benoît Mandelbrot, 1924 - 2010, un grec printre romani".

Într-un interviu acordat publicaţiei Le Figaro, în 1989, Mandelbrot explica: "Am crezut întotdeauna că există o ordine în natură. Şi sunt destul de mulţumit că am demonstrat acest lucru".

Fost elev al Şcolii politehnice din Paris, Mandelbrot era profesor emerit al Universităţii din Yale (Connecticut, nord-estul SUA). Înainte de a se alătura centrului de cercetare al IBM în Statele Unite, în 1958, Mandelbrot a lucrat la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) din Paris.

Mandelbrot, recompensat cu numeroase premii ştiinţifice, a primit Legiunea de Onoare din partea Guvernului francez.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, a murit.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, a murit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei