Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 sep 2010 - Anul XV, nr. 213 (4504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La nouă ani de la atentatele din 11 septembrie, acuzaţii aşteaptă încă să fie judecaţi

Cei cinci bărbaţi acuzaţi că au organizat atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite, în urmă cu nouă ani, sunt blocaţi într-o gaură neagră judiciară în care ar putea rămâne pentru mult timp de acum înainte, la aproape doi ani de la alegerea preşedintelui american Barack Obama.

Tribunalul militar de excepţie de la baza Guantanamo sau tribunalul federal din Statele Unite? Întrebarea nu a fost încă tranşată după şase luni de administraţia Obama, care anunţase mai întâi în noiembrie un proces în faţa unui tribunal de drept comun în centrul oraşului New York, înainte de a renunţa.

"Examinarea (opţiunilor) continuă", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul administraţiei americane.

"Să fim realişti, nu se va întâmpla nimic înainte de alegerile "legislative din 2 noiembrie, în care Partidul Democrat ar urma să piardă mai multe locuri, explică Andrea Prasow, specialist în terorism pentru organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch.

Cei cinci bărbaţi, între care Khalid Sheikh Mohammed, creierul autoproclamat al atentatelor, pe care Statele Unite îl deţin de opt ani, nu sunt în prezent trimişi în faţa niciunei jurisdicţii.

Pentru a compărea în faţa unui tribunal newyorkez, cum anunţase administraţia Obama cu mare pompă în noiembrie 2009, procurorii militari au ridicat acuzaţiile împotriva lor în faţa tribunalelor militare de excepţie de la Guantanamo.

Deci, concret, cei cinci acuzaţi "sunt deţinuţi ca ceilalţi, la Guantanamo, ca prizonieri de război, combatanţi inamici ilegali", observă Suzanne Lachelier, avocat militar care îl apără pe unul dintre ei, Ramzi ben al-Shaiba.

"Procurorii militari continuă să pregătească dosarul acestora, dar nu pot face nimic pentru că nu există buget", adaugă avocatul, amintind că ea şi colegii ei şi-au păstrat dreptul de a-şi întâlni clienţii.

Presată de conservatori, Casa Albă ar putea da înapoi şi decide în final să organizeze acest lung proces foarte aşteptat în faţa unei jurisdicţii de excepţie, în acest caz probabil la Guantanamo.

În acelaşi fel, sauditul Abd al-Rahim al-Nashiri, principalul suspect al atentatului împotriva navei americane USS Cole în 2000, nu a fost trimis în faţa niciunei jurisdicţii.

În februarie 2009, Pentagonul a suspendat acuzaţiile împotriva lui, pentru a se conforma cererii noului preşedinte democrat, în timp ce judecătorul militar desemnat să se ocupe de dosar refuza să suspende procedurile. Într-un document juridic de la sfârşitul lui august, administraţia dădea asigurări că nicio acuzaţie nu mai este formulată împotriva lui al-Nashiri şi nici nu va fi formulată într-un viitor apropiat".

Iar aceşti deţinuţi nu sunt singurii dintre cei 14 "de mare importanţă", care au trecut prin închisorile CIA înainte de a apărea în septembrie 2006 la Guantanamo şi care nu sunt cercetaţi în altă parte.

Ruşine naţională pentru unii, camuflare internaţională pentru alţii, întârzierea de peste 18 luni de când Barack Obama a preluat funcţia de preşedinte este în continuare criticată.

Suzanne Lachelier denunţă ezitările unei administraţii căreia "îi este teamă că ar putea fi acuzată că influenţează tribunalele" în timp ce procedurile au fost deja "politizate la cel mai înalt nivel". Dar "este aceasta o bătălie pe care administraţia vrea să o dea, când sunt atâtea alte subiecte asupra cărora" au nevoie de republicani, se întreabă ea.

"La atâţia ani după, cred că nu puţini oameni au acceptat ideea că procesul nu va avea loc niciodată", recunoaşte Andrea Prasow.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La nouă ani de la atentatele din 11 septembrie, acuzaţii aşteaptă încă să fie judecaţi.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La nouă ani de la atentatele din 11 septembrie, acuzaţii aşteaptă încă să fie judecaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei