Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 aug 2010 - Anul XV, nr. 204 (4495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O expoziţie inspirată din propaganda comunistă, vernisată de o pictoriţă română la Los Angeles

O expoziţie care include tablouri inspirate de clişeele şi propaganda comunistă, realizate de pictoriţa română Claudia Cotruţa French, care, în anii comunismului, realiza postere de propagandă pentru dictatorul Nicolae Ceauşescu, a fost vernisată, luni, la Los Angeles, informează latimes.com.

Artista Claudia Cotruţa French, în vârstă de 54 de ani, a fugit din România comunistă în 1984. În prezent, artista de origine română are propria ei galerie de artă pe Main Street, în centrul oraşului Los Angeles.

Tablourile din această expoziţie se folosesc de cuvintele şi "limba de lemn" utilizată de Nicolae Ceauşescu pentru a realiza o frescă a societăţii româneşti sub deceniile de tiranie comunistă.

Una dintre picturi se numeşte "Brainwashing/ Spălarea de creier" şi prezintă un robinet din care ţâşneşte un flux de cuvinte fără noimă, deasupra unui cap uman, tăiat simbolic pentru a expune un vulnerabil creier. Şuvoiul de cuvinte, pictate pe pânză în limba română, este extras din discursul televizat pe care Ceaşescu l-a ţinut în decembrie 1989, cu trei zile înainte de izbucnirea protestelor anticomuniste din România.

"Sunt cuvinte fără rost", explică artista română pentru cotidianul L.A. Times. "El (Ceaşescu, n.r.) le spunea studenţilor, a căror moarte a ordonat-o, «spioni» şi «inamici ai poporului». A fost ultimul lui discurs oficial înainte de a muri", a adăugat aceasta.

În expoziţia sa de pe Main Street din Los Angeles, artista a prezentat o serie omogenă de picturi în ulei, cu suprafeţe de 1,2 metri pătraţi, fiecare dintre acestea fiind o metaforă pentru etapele care au marcat viaţa ei: timpul petrecut în România sub regimul Ceauşescu, sosirea ei în Statele Unite ale Americii, în anul 1984, cu statutul de refugiat politic şi existenţa ei din prezent.

Potrivit L.A. Times, cele mai şocante tablouri din această expoziţie au legătură cu Ceauşescu şi cu al său cult al personalităţii.

Claudia Cotruţa French a început să studieze pictura la vârsta de şapte ani şi a făcut studii de specialitate în liceu şi într-un institut de artă. "Trebuia să fii atent la ce pictezi, pentru că ştiai deja că există ochi care te privesc", a declarat pictoriţa.

Cei care îndrăzneau să vorbească sau să îşi arate nemulţumirea faţă de politica guvernului erau imediat închişi sau arestaţi la domiciliu.

Tatăl ei a fost încarcerat pentru trei ani din cauza credinţei sale creştine. În cele din urmă, părinţii artistei au emigrat în Statele Unite şi au primit statutul de refugiaţi, în 1984, când pictoriţa avea 28 de ani.

Claudia Cotruţa French a lucrat o perioadă la brutăria Loma Linda, iar apoi ca designer în departamentul de creaţie al unui magazin universal. După un deceniu petrecut în această funcţie, artista a început să lucreze ca programator-desenator asistat de computer şi a început din nou să picteze în luna ianuarie a acestui an. În prezent, artista română locuieşte în Corona, împreună cu soţul ei, Jim French, un profesor de muzică, şi familia lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O expoziţie inspirată din propaganda comunistă, vernisată de o pictoriţă română la Los Angeles.
 Vizualizări articol: 461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O expoziţie inspirată din propaganda comunistă, vernisată de o pictoriţă română la Los Angeles0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei