Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 mar 2010 - Anul XV, nr. 49 (4340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cel puţin 52 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia

Furtuna Xynthia, care traversează Europa începând de sâmbătă, a provocat moartea a 52 de persoane dintre care 45 numai în Franţa, unde mai multe comune au fost inundate şi peste un milion de persoane au rămas fără curent electric, relatează AFP.

Franţa a plătit cel mai greu tribut furtunii Xynthia, anunţată drept una dintre cele mai puternice de la cea din 1999, cu cel puţin 45 victime, numeroase persoane dispărute şi zeci de răniţi, potrivit bilanţului oferit ieri de autorităţile franceze.

În cursul serii, premierul francez, Francois Fillon, a calificat drept o "catastrofă naţională" furtuna Xynthia, a anunţat că restabilirea alimentării cu energie electrică va dura "câteva zile" şi că deciziile administrative de catastrofă naturală vor fi publicate "în 48 de ore".

Anterior, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut "Guvernului să acţioneze fără să aştepte pentru ca măsurile de solidaritate naţională să poate interveni în cel mai scurt timp în favoarea populaţiei şi a colectivităţilor sinistrate", potrivit unui comunicat.

Vendee din vestul ţării este departamentul cel mai afectat, cu un bilanţ provizoriu de circa 30 de morţi. În mai multe localităţi, între care La-Faute-sur-Mer, acoperişurile unor case abia se vedeau de sub ape, iar familiile, cu ochii în lacrimi, aşteptau veşti de la rudele date dispărute, a constatat un jurnalist al AFP.

În Charente-Maritime (vest), şase persoane au murit, dintre care un copil în vârstă de zece ani.

Sarkozy a anunţat că va merge astăzi în aceste două departamente.

Alte departamente de pe litoral sau din centru au fost traversate de rafale puternice de vânt şi au înregistrat mai multe victime. Acestea au murit înecate, lovite de copaci căzuţi sau asfixiate cu gaze de eşapament de la un generator.

În regiunile de vestul şi centrul ţării, cele mai afectate, peste 500.000 de locuinţe, faţă de un milion în cursul dimineţii, erau în continuare fără curent electric, potrivit ERDF, filiala de distribuţie a companiei franceze de electricitate, EDF.

Furtuna care s-a format în Atlantic a traversat sâmbătă litoralul portughez cu o intensitate mai scăzută decât se prevăzuse iniţial, provocând totuşi moartea unei persoane, un copil decedat după căderea unui copac la Paredes (nord-vest).

Ieri, două mari oraşe din nordul Portugaliei, Porto şi Vila Nova de Gaia, erau în alertă maximă din cauza unei viitori aşteptate pe fluviul Duoro, care separă cele două localităţi, potrivit serviciilor de intervenţie.

În Spania, Xynthia a provocat moartea a trei persoane, o femeie în vârstă de 82 de ani zdrobită de un zid în Galicia (nord-vest) şi doi bărbaţi a căror maşină s-a lovit de un copac în Castilla şi Leon (nord), potrivit autorităţilor regionale.

Depresiunea se va îndrepta progresiv către Benelux, apoi spre Scandinavia.

În cursul zilei, furtuna a provocat primele victime şi în Germania. Un şofer a murit iar soţia sa a fost rănită după ce un copac a căzut peste maşina lor în vestul ţării, iar o femeie care făcea jogging a decedat după ce a fost lovită de un copac căzut în Bergheim, în Rhenania de Nord Westfalia, în nord.

Belgia a anunţat şi ea ieri prima sa victimă, un bărbat lovit de căderea unui copac în grădina sa din Jodoigne,în apropiere de Bruxelles.

Ca măsură de precauţie toate parcurile şi grădinile din Bruxelles şi Paris au fost închise.

Furtuna a afectat şi o parte din Elveţia, unde vântul suflă cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră, potrivit poliţiei din cantonul Vaud, în vest. Circulaţia rutieră a fost întreruptă în numeroase zone din cauza căderii de copaci. Nicio victimă nu a fost semnalată în cursul după-amiezii.

Furtuna care a părăsit Franţa după-amiază a perturbat, de asemenea, traficul aerian şi feroviar. Astfel, ieri dimineaţă, Air France a anunţat anularea a peste 100 de zboruri din cele aproximativ 700 cu plecare sau sosire pe aeroportul parizian Roissy, unde cursele au înregistrat, în medie, întârzieri de o oră.

Perturbări ale traficului aerian au fost semnalate şi pe aeroportul din Frankfurt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel puţin 52 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel puţin 52 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei