Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2008 - Anul XIII, nr. 230 (3911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ostaticii răpiţi în Egipt au fost eliberaţi

Ministerul Afacerilor Externe informează că grupul de ostatici eliberaţi a aterizat, în siguranţă, la Cairo, iar Oana Irina Kalis se află într-o stare bună de sănătate.

Eliberarea grupului de turişti este rezultatul unei colaborări eficiente a autorităţilor egiptene, germane, italiene şi române, precizează MAE.

Pe această cale, Ministerul Afacerilor Externe transmite întreaga sa apreciere faţă de eforturile deosebite depuse pe parcursul perioadei de criză de către Serviciul de Informaţii Externe, atât la Bucureşti, cât şi în străinătate, pentru soluţionarea acestei situaţii deosebite.

 

Frattini: Nu a fost plătită o răscumpărare

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a negat ieri că ar fi fost plătită vreo răscumpărare pentru eliberarea turiştilor răpiţi în Egipt, menţionând rolul jucat de forţele speciale şi de serviciile secrete italiene, informează postul Sky TG24, citat de AFP.

"Încă nu suntem în măsură să oferim informaţii despre circumstanţele eliberării, dar negăm că a fost achitată o răscumpărare", a declarat Frattini.

Şi televiziunea publică egipteană a anunţat că nu a fost plătită nici o răscumpărare pentru eliberarea celor 19 ostatici europeni şi egipteni.

Frattini a menţionat rolul jucat de agenţii secreţi şi de elemente ale forţelor speciale italiene. "Trebuie să recunoaştem că graţie profesionalismului şi eficienţei oamenilor noştri am ajuns la acest rezultat - agenţii serviciilor secrete şi forţelor speciale italiene", a spus Frattini fără a oferi detalii.

 

Eliberaţi printr-o operaţiune de comando

Armata egipteană a efectuat o operaţiune de comando pentru a-i elibera ieri pe ostaticii europeni şi egipteni, într-o tabără din Ciad, în apropiere de frontiera cu Sudanul, a declarat un oficial din domeniul securităţii, citat de AFP.

"Forţele speciale i-au eliberat în cursul unei operaţiuni în interiorul teritoriului ciadian, în apropierea frontierei sudaneze", a precizat un oficial din domeniul securităţii, sub protecţia anonimatului.

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate egiptene a declarat că 30 de membri ai forţelor speciale, transportaţi cu două elicoptere, au lansat operaţiunea în cursul nopţii de duminică spre luni, omorând jumătate dintre cei 35 de răpitori. "Două elicoptere au transportat trupele speciale care au eliberat ostaticii. A avut loc un schimb de focuri, iar jumătate dintre răpitori au fost ucişi, alţii reuşind să fugă", a declarat sursa citată.

Oficialul de la Cairo a precizat că 150 de membri ai forţelor speciale egiptene au fost trimişi în Sudan, unde au ajuns şi forţe germane şi italiene. La atac au participat însă doar 30 de membri ai forţelor egiptene.

 

Oficial sudanez: Ostaticii au fost abandonaţi de răpitori

Un oficial sudanez a oferit o altă variantă referitoare la modalitatea de eliberare a ostaticilor.

Ali Youssef Ahmed, directorul de protocol în Ministerul sudanez de Externe, a declarat că cei doi bărbaţi arestaţi duminică au spus forţelor de securitate că răpitorii se îndreptau spre Egipt şi că forţele sudaneze au încercat să anihileze restul răpitorilor în apropiere de graniţă.

Până la acel moment, însă, răpitorii abandonaseră ostaticii, care au reuşit să treacă singuri graniţa în Egipt, înainte de a fi salvaţi, a mai spus Ahmed. "Au fost abandonaţi de către răpitori. I-au lăsat pe undeva şi au fugit (...)", a spus Ahmed.

Cu o zi în urmă, armata sudaneză a declarat că a ucis şase răpitori şi a arestat alţi doi în urma unei lupte armate, lângă graniţa egipteano-libiană.

 

Nu s-a întâmplat nimic pe teritoriul Ciadului

Autorităţile de la N'Djamena au negat că operaţiunea care a permis ieri eliberarea ostaticilor s-ar fi desfăşurat pe teritoriul Ciadului, relatează AFP.

"Nimic nu s-a întâmplat în Ciad. Ciadul nu are nici o legătură cu acest caz. Ciadul nu a văzut nimic. Am urmărit toate acestea prin intermediul presei", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului ciadian, Mahamat Hissene, care este şi ministru al Comunicaţiilor.

"Suntem surprinşi şi ne întrebăm dacă nu este o «înşelătorie» împotriva noastră", a adăugat el. Ministrul făcuse declaraţii similare duminică.

 

Tatăl româncei a urmărit la televizor momentul când fiica sa a ajuns la Cairo

Tatăl româncei răpite în Egipt a declarat, ieri, că a urmărit la televizor momentul în care fiica sa a coborât din avionul care a adus ostaticii la Cairo şi că a fost fericit de ceea ce a văzut.

"Sunt fericit de ceea ce văd. E suficient", a spus Liviu Constantiniu, tatăl Oanei Irina Kalis.

El le-a mulţumit autorităţilor statului şi în special preşedintelui Traian Băsescu.

"Mulţumesc organelor statului şi în mod special preşedintelui Traian Băsescu. Vestea de astăzi mi-a produs o bucurie enormă. După zece zile de tensiune a venit şi o zi fericită. Acum vreau să o ştiu ajunsă la casa ei, apoi va veni poate şi la Iaşi", a adăugat tatăl Oanei Irina Kalis.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ostaticii răpiţi în Egipt au fost eliberaţi.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ostaticii răpiţi în Egipt au fost eliberaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei