Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2008 - Anul XIII, nr. 224 (3905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mai mulţi turişti, între care şi o româncă, răpiţi în Egipt

Un grup format din 11 turişti străini, de naţionalitate germană, italiană şi română, au fost răpiţi în apropiere de graniţa cu Sudanul iar negocierile privind cererea de răscumpărare sunt în curs, au declarat ieri oficialii egipteni, citaţi de Reuters.

Armata egipteană a iniţiat o operaţiune pentru căutarea turiştilor răpiţi probabil vineri într-o zonă deşertică din sudul ţării, în apropierea frontierei cu Sudanul şi Libia.

Ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garrana, a declarat că informaţiile despre răpire au apărut în momentul în care proprietarul unei agenţii de turism şi-a sunat soţia pentru a-i spune că a fost luat ostatic.

Iniţial, Garrana a anunţat că există negocieri cu răpitorii, dar ulterior a dezminţit informaţiile. "Nu există negocieri cu răpitorii pentru că aceştia nu au cerut oficial intervenţia Guvernului egiptean", a spus Garrana.

Ministrul egiptean al Turismului afirmă că răpitorii sunt, "cel mai probabil" sudanezi, existând indicii că ostaticii ar fi fost duşi peste graniţă.

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate egiptene susţine că răpitorii sunt din Ciad, iar altă sursă că ar fi chiar egipteni.

 

Al Jazeera spune că turiştii au fost eliberaţi fără răscumpărare

Turiştii răpiţi în sudul Egiptului ar fi fost eliberaţi, a declarat un jurnalist al postului de televiziune Al Jazeera, citând surse care nu au fost identificate, relatează cotidianul La Repubblica, în pagina electronică.

"(Turiştii, n.red.) au fost eliberaţi fără a se plăti vreo răscumpărare", a declarat un jurnalist Al Jazeera.

Potrivit reconstituirii efectuate de postul de televiziune arab, turiştii s-ar fi deplasat până în zona sudaneză a Gilf al Kabir, podiş situat la graniţa dintre cele două state africane.

Cei unsprezece turişti străini ar fi fost opriţi de răpitori pe teritoriu sudanez, jefuiţi iar apoi eliberaţi.

Jurnalistul Al Jazeera a amintit că un caz similar a avut loc în luna ianuarie.

 

MAE nu confirmă eliberarea turiştilor răpiţi

O celulă de criză a fost activată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, informează MAE.

MAE a anunţat, aseară, că cetăţeanul român răpit în Egipt este o persoană de sex feminin, în vârstă de 33 de ani, cu domiciliul în Germania.

Potrivit unui comunicat, Ministerul Afacerilor Externe a început demersurile necesare contactării familiei persoanei respective.

De asemenea, MAE continuă să colaboreze cu autorităţile egiptene, germane şi italiene pentru obţinerea eliberării ostaticilor.

MAE reiterează faptul că, pe durata acestei situaţii de criză, va comunica doar informaţii verificate oficial şi mesaje care nu afectează demersurile de salvare a victimelor răpirii, conchide comunicatul.

Comunicatul MAE nu face nici o referire la o eventuală eliberare a ostaticilor, anunţată anterior de postul de televiziune al-Jazeera.

 

Românca e originară din judeţul Iaşi

Românca răpită în Egipt, alături de alte 10 persoane, cetăţeni germani şi italieni, se numeşte Oana Irina Kalis, au declarat surse oficiale.

Românca răpită în Egipt, originară din Iaşi, însoţea în călătorie unul dintre cetăţenii germani luaţi ostatici.

Ambasada României la Cairo a confirmat, ieri, răpirea unui cetăţean român, femeie, în sud-vestul Egiptului, la graniţa cu Libia, şi nu la Aswan, cum precizase presa iniţial.

Ambasadorul României la Cairo, Gheorghe Dumitru, a precizat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu autorităţile egiptene, i s-a confirmat răpirea unui cetăţean român, femeie, în sud-vestul Egiptului.

Potrivit sursei citate, femeia făcea parte dintr-un grup mai mare, alături de ea fiind răpiţi cinci germani şi cinci italieni.

Conform lui Gheorghe Dumitru, cei 11 sunt "turişti specializaţi" şi "vizitau frescele de pe stâncile din deşertul egiptean".

Potrivit sursei citate, răpirea a avut loc ieri dimineaţă.

Premierul Tăriceanu a cerut autorităţilor egiptene să facă toate eforturile pentru eliberarea ostaticilor, între care şi o româncă, fără a-i pune în pericol pe aceştia, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Preşedintele Băsescu asigură opinia publică de faptul că autorităţile şi structurile de siguranţă ale statului român menţin în permanenţă legătura "cu instituţiile partenere" în cazul româncei răpite în Egipt, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai mulţi turişti, între care şi o româncă, răpiţi în Egipt.
 Vizualizări articol: 497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mai mulţi turişti, între care şi o româncă, răpiţi în Egipt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei