Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 153 (5360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: În noua Constituţie, Parlamentul va fi doar for de dezbateri, nu şi de decizie

Vineri, 5 Iulie 2013 (17:22:38)

 Liderul PNL Crin Antonescu a precizat, vineri, că în urma observaţiilor ridicate de Comisia de la Veneţia, din proiectul de Constituţie se va scoate termenul "decizie" din sintagma care definea Parlamentul ca "for de dezbatere şi decizie".

El a spus că formula modificată reia vechea formulă din Constituţie, respectiv "organul reprezentativ suprem al poporului român" şi adăuga sintagma "forul de dezbatere şi decizie al naţiunii".

Antonescu a admis că, în urma observaţiilor reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, se va renunţa la termenul "decizie", care nu va mai fi inserat în proiectul de Constituţie în legătură cu Parlamentul.

"O observaţie a invitaţilor noştri a fost aceea că termenul «decizie» ar putea să nască interpretări prea largi, pentru că sunt tot felul de decizii, iar unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. În sensul acesta, deşi evident nu asta era intenţia celui care a propus acest amendament, cred că vom renunţa la termenul de «decizie» ca să nu se poată naşte confuzii, deşi Constituţia descrie foarte clar după aceea care sunt prerogativele şi ale Parlamentului, şi ale Guvernului, şi ale preşedintelui", a spus Antonescu.

El l-a criticat, totodată, pe preşedinteleTraian Băsescu pentru faptul că "strecoară voit" o confuzie despre proiectul Constituţie când afirmă că acesta ar institui Parlamentul ca putere supremă în stat, deşi a admis că se va renunţa la sintagma care defineşte Legislativul ca for de "decizie" al naţiunii.

"Există un articol şi acum în Constituţie care descrie, califică Parlamentul drept organismul reprezentativ suprem al poporului român. Am văzut din păcate că domnul Băsescu strecoară voit o confuzie afirmând că, de pildă, această Constituţie revizuită ar institui ca putere supremă Parlamentul, ceea ce este o minciună. Nimeni nu a vorbit de putere supremă. Dimpotrivă, Constituţia vorbeşte în continuare şi încearcă să vorbească mai detaliat chiar despre separaţia, echilibrul şi cooperarea loială a puterilor în stat", a spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi 24, că în privinţa proiectului de revizuire a Constituţiei a decis "o gaşcă", iar formularea privind Parlamentul ca "putere supremă în stat" afectează conceptul de echilibru între puterile statului, chestiune care reprezintă partea cea mai reuşită din actuala Constituţie.

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat, vineri, că în ceea ce priveşte limitarea puterilor preşedintelui şi scoaterea acestuia din sfera executivă prin întărirea Parlamentului nu există din partea Comisiei "nicio obiecţie de principiu".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: În noua Constituţie, Parlamentul va fi doar for de dezbateri, nu şi de decizie.
 Vizualizări articol: 991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: În noua Constituţie, Parlamentul va fi doar for de dezbateri, nu şi de decizie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei