Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 135 (5342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taifas a cerut unei cunoştinţe să-şi activeze "informatorii" din MAE, pentru a afla despre anchetă

Vineri, 14 Iunie 2013 (18:17:04)

Daniel Taifas, cercetat pentru dare de mită, alături de procurorul Dumitru Cristudor, i-a cerut unei cunoştinţe să-şi activele "informatorii" din MAE pentru a afla informaţii despre ancheta autorităţilor germane şi ştia de percheziţii, spunând că o hârtie a venit la "D.a.N.A Slobozia", potrivit DNA.

Procurorilor anticorupţie au arătat, în referatul în care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Slobozia, Dumitru Cristudor, că omul de afaceri Daniel Vasile Taifas a fost anunţat, în martie 2013, de Cristudor cu privire la "interesul autorităţilor germane în ce priveşte anumite societăţi comerciale pe care în trecut le-a controlat prin intermediul numiţilor M.G., B.T. şi C.V.O., precum şi de intenţia acestora de a efectua percheziţii domiciliare la mai multe adrese din municipiul Slobozia".

Anchetatorii au precizat că Parchetul Muhlhausen din Germania efectua cercetări în legătură cu o o evaziune fiscal de 2.366.100 de euro, iar pe 7 ianuarie a făcut o solicitare autorităţilor române de comisie rogatorie internaţională pasivă, care a fost trimisă ulterior la DNA Slobozia.

Omul de afaceri Daniel Taifas cunoştea datele concrete de care autorităţile germane aveau nevoie pentru finalizarea cercetărilor, aspecte ce apar şi într-una din convorbirile telefonice purtate, pe 7 martie, de omul de afaceri cu o cunoştinţă: "S-a făcut comisie rogatorie, hârtia a venit la D.a.N.A. Slobozia … în care le spunea clar: «Să ne daţi adresele, că până pe 15 martie vrem să venim să facem o percheziţie». Aşa sună adresa, ….dorim adresele următorilor indivizi. Învinuit B. T. administrator firma (…), M.G. administrator firma (…) şi C. V. administrator (…) şi a cerut şi adresele unde au fost înainte firmele şi cine stă acolo".

Procurorii au mai arătat în referatul trimis instanţei că, "probabil disperat de eventualitatea demarării unor proceduri intempestive de verificare a afacerilor pe care acesta le desfăşoară" în special în Germania, Daniel Vasile Taifas i-a solicitat unei persoane să facă demersuri pentru a-şi activa "informatorii" din Ministerul de Externe: "Da, ideea e că informaţia vine prin Externe şi când ajung la Externe să ştim, ….vine Externe - Justiţie … şi trecând peste un milion automat îi dă lu` D.a.N.A….competenţa este de peste un milion e la D.a.N.A ştii ?" (n.n. evident, cei doi interlocutori, în mod disimulat discută despre competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi despre posibilitatea ca o eventuală procedură judiciară să fie demarată prin intermediul acestei instituţii)".

Potrivit documentului citat, în perioada 29 mai-6 iunie, prin intermediul Monicăi Andronache, omul de afaceri Daniel Taifas "a coordonat material şi psihologic, atitudinea persoanelor ce urmau a fi percheziţionate, totul pentru a evita stabilirea unei relaţionări infracţionale între persoanele percheziţionate şi Taifas Daniel Vasile".

Astfel, Monica Andronache, la cererea lui Daniel Taifas i-ar fi dat uneia dintre persoanele vizate de ancheta autorităţilor germane 1.500 de euro pentru a pleca în Italia o săptămână, exact în perioada când locuinţa acesteia trebuia percheziţionată. De asemenea, celelalte două persoane vizate de percheziţie au fost anunţate, iar Taifas le-ar fi angajat şi un avocat care să îi reprezinte.

"Una dintre preocupările constante ale inculpatei Andronache Monica era procurarea atât pentru sine, cât şi pentru învinuitul Taifas Daniel Vasile de terminale şi cartele telefonice(SMS-uri trimise de Andronache Monica lui Taifas Daniel Vasile la data de 04 iunie 2013 «toate tel sunt "dragute" inclusiv al dvs», «asta mi s-a spus», Taifas Daniel Vasile: «Îţi iei complet. Complet pachetul, să-ţi iei ceva nou şi să-mi dai un beep»)", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Dumitru Cristudor.

Procurorii au mai scris în documentul citat că Monica Andronache îi spunea uneia dintre persoanele vizate de percheziţie, după ce aceasta a anunţat-o că a fost sunată de procurorul Cristudor, că "tel sunt ascultate, inclusiv al tău….te sun, nu pomeni numele lui, vb mai codificat".

Instanţa supremă a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a şefului DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, suspendat din funcţie, în dosarul în care acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului. Decizia poate fi contestată de Dumitru Cristudor la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat joi reţinerea şi arestarea preventivă a şefului DNA Slobozia, iar vineri a dispus suspendarea lui din funcţie.

În urma audierilor de joi, de la sediul central al DNA, procurorii au dispus reţinerea lui Cristudor şi interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile în cazul Monicăi Andronache, acuzată de complicitate la luare şi dare de mită şi favorizarea infractorului.

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mită şi favorizarea infractorului.

Potrivit procurorilor, din 11 februarie până în prezent, Dumitru Cristudor, Daniel Vasile Taifas şi Monica Andronache au sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane, astfel încât acestea să poată distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, "zădărnicind astfel urmărirea penală şi, implicit, lipsind de finalitate activităţile de percheziţie dispuse de autorităţile judiciare germane pe teritoriul României".

"Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autorităţile germane pentru evaziune fiscală a constat în înştiinţarea cu privire la data efectuării percheziţiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul ţării, suportarea costurilor asistenţei juridice", au precizat procurorii în rezoluţia de începere a urmăririi penale.

Procurorii îl mai acuză pe Cristudor că nu a luat "măsuri de protecţie minimale" pentru a asigura conspirativitatea percheziţiei ce urma să fie făcută de autorităţile judiciare germane în municipiul Slobozia, în perioada 3 - 5 iunie. Magistratul Cristudor a primit în schimb, la 23 mai şi 1 iunie, de la Daniel Vasile Taifas, cu ajutorul lui Andronache, două maşini de piatră şi zece pomi thuya, în valoare totală de 5.354 de lei, bunuri folosite pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taifas a cerut unei cunoştinţe să-şi activeze "informatorii" din MAE, pentru a afla despre anchetă.
 Vizualizări articol: 1016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taifas a cerut unei cunoştinţe să-şi activeze "informatorii" din MAE, pentru a afla despre anchetă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei