Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 99 (5306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Nu candidez la prezidenţiale; Dacă liderii PSD o vor cere înseamnă că nu sunt bun de premier

Luni, 29 Aprilie 2013 (17:53:06)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că nu candidează la alegerile prezidenţiale de anul viitor, ci îl va susţine pe Crin Antonescu, iar dacă liderii PSD îi vor cere să devină candidat înseamnă că nu mai este bun să ocupe poziţia de prim-ministru, scenariu catalogat a fi improbabil.

Ponta a fost întrebat cum vede afirmaţiile lui Adrian Năstase cu privire la existenţa în PSD a unei anumite presiuni pentru desemnarea unui candidat propriu la prezidenţiale.

"Când vorbim de candidaţi, nu putem vorbi în general. Cine e candidatul la prezidenţiale al PSD? Eu nu candidez, am un mandat de prim-ministru suficient de dificil, am o înţelegere absolut clară cu Crin Antonescu şi mă ţin de cuvânt. Înainte de a construi USL mi-am întrebat colegii: «Nu putem avea ambele funcţii, şi cea de preşedinte şi cea de prim-ministru. Care credeţi că e cea mai importantă funcţie pentru PSD?». Absolut toţi au spus funcţia de prim-ministru. Liberalii s-au ţinut de cuvânt, m-au sprijinit, m-au votat, sunt prim-ministru, acelaşi lucru se va întâmpla şi în 2014", a susţinut Ponta.

El a fost întrebat ce poziţie va avea dacă în vara anului viitor liderii PSD îi vor cere să devină candidat la prezidenţiale.

"Asta înseamnă că vor să mă dea jos din funcţia prim-ministru, nu? Pentru că, dacă PSD va avea candidatul la prezidenţiale, funcţia de prim-ministru aparţine PNL. Nu mi se pare un scenariu probabil. Pentru mine nu e un lucru bun, pentru că înseamnă că nu mai sunt bun de prim-ministru şi trebuie să fiu promovat", a replicat Ponta.

În privinţa candidaturii pe liste separate la europarlamentare, liderul PSD a menţionat că a ştiut de la început că se va candida separat, întrucât el a fost cel care a scris protocolul USL, unde nu este prevăzută candidatura comună.

Ponta a susţinut că PSD are o miză mult mai mare decât liberalii, ALDE nefiind între primele două grupuri politice din Parlamentul European, existând o confruntare între PES şi PPE pentru viitorul post de preşedinte al Comisiei Europene. În acest context, preşedintele PSD a menţionat că luna viitoare va merge în Germania, pentru o acţiune electorală.

Premierul a fost întrebat dacă nu admite cele susţinute de Adrian Năstase că rezultatul europarlamentarelor ar putea genera tensiuni între liderii PSD şi PNL la nivel local.

"Îi calmăm noi, mai rău s-au certat cu candidaturile, nu cred că o să se certe acuma", a replicat Ponta.

"Vreau să-i văd pe toţi cei care conduc organizaţiile PSD ce performanţă electorală au singuri, pentru că unii mi-au spus «dom’le, dacă noi candidam nu ştiu unde, la Cluj sau la Călăraşi, câştigam şi nu ne-aţi dat voie, aţi pus candidat de la PNL. Alţii s-au ascuns sub pălăria USL şi au zis că dacă scria USL câştiga oricine. Aşa încât eu, în mai (2014, n.r.), voi şti exact care este valoarea politică a fiecărei organizaţii a PSD (...) E un test foarte important", a mai spus liderul PSD.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, sâmbătă seară, că în PSD există o "anumită presiune" pentru desemnarea unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale, precizând că în acest caz PNL ar putea obţine poziţia de premier, dar europarlamentarele se dovedesc mai importante pentru partide.

"Există o anumită presiune, inclusiv din partea... în interiorul PSD pentru ca PSD să aibă un candidat propriu (la alegerile prezidenţiale - n.r.). Evident că acest lucru ar crea o foarte mare nervozitate în zona liberală. Poate că liberalii, unii dintre ei, şi-ar dori acest lucru, pentru că în felul ăsta, dacă PSD ar da preşedintele, atunci conform înţelegerii (protocolul USL - n.r.) ei ar avea şeful Guvernului. Dar chestiunea asta ar crea o foarte mare nemulţumire, evident, la nivelul lui Crin Antonescu", a declarat Năstase într-o emisiune la Antena 3.

Totodată, el a susţinut că decizia privind candidaturile pe liste separate la europarlamentare arată că aceste alegeri sunt mai importante decât cele prezidenţiale.

"Partidele trebuie să se hotărască în definitiv care sunt alegerile cele mai importante. Sunt alegerile europarlamentare, sunt alegerile prezidenţiale? (...) Din punctul meu de vedere, dacă alegerile prezidenţiale erau considerate cele mai importante, tocmai pentru a finaliza schimbările în cadrul regimului Băsescu, atunci la europarlamentare ar fi trebuit să se meargă împreună, pentru că rezultatele de la europarlamentare vor determina tot felul de tensiuni la nivel local", a susţinut Năstase.

Fostul lider al PSD a pledat pentru păstrarea unităţii USL cel puţin până la momentul alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Nu candidez la prezidenţiale; Dacă liderii PSD o vor cere înseamnă că nu sunt bun de premier.
 Vizualizări articol: 809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Nu candidez la prezidenţiale; Dacă liderii PSD o vor cere înseamnă că nu sunt bun de premier0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei