Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 91 (5298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Înghesuială la bursa locurilor de muncă;oferta pentru cei cu studii superioare, foarte săracă

Vineri, 19 Aprilie 2013 (17:11:29)

Mii de persoane s-au înghesuit, vineri, la bursa locurilor de muncă organizată în mai multe oraşe, însă foarte puţini au fost angajaţi pe loc. Majoritatea angajatorilor au căutat muncitori, locurile de muncă pentru persoane cu studii superioare fiind extrem de puţine.

 

ARAD

La Arad, agenţii economici au avut o ofertă de două ori mai bogată decât la început de an, când pe piaţa locală existau aproximativ 300 de locuri de muncă.

Oferta a respectat trend-ul ultimilor ani de pe piaţa muncii din judeţ, fiind disponibile posturi cu precădere în industria textilă şi a subansamblelor auto. Astfel, din cele 550 de locuri de muncă oferite, 109 au fost în domeniul confecţiilor textile, 109 în domeniul subansamblelor auto, iar 71 în domeniul asigurărilor. Au existat şi oferte pentru străinătate - 105 în domeniul hotelier şi 71 pentru îngrijirea bătrânilor sau a copiilor. De acestea s-au interesat foarte mulţi tineri, însă nu au existat angajări pe loc.

"Speram să plec în afara ţării ca barman la un hotel, dar nu mi-au dat răspuns, au spus că mă vor suna. Nu prea am speranţe pentru că e bătaie mare pe ofertele din străinătate", a spus un arădean de 25 de ani, absolvent al unei facultăţi cu profil economic.

Cu toate că peste 700 de arădeni au fost prezenţi la această bursă, formând cozi în stradă astfel încât a fost necesară organizarea unor grupuri de 25 de persoane la fiecare intrare, doar 50 au fost angajaţi pe loc.

"Marea majoritate, adică 37, au fost angajaţi în domeniul textil. În alte domenii au fost câteva angajări şi o sută de programări pentru interviuri viitoare", a declarat purătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, Mihaela Jude.

"Am fi angajat mai mulţi oameni, dar nu am găsit persoane interesate. Au venit mai ales tineri cu facultate, care nu sunt interesaţi de confecţiile textile", a declarat reprezentanta unei companii.

Pentru persoanele cu studii superioare au existat doar 16 posturi - trei de ingineri şi 13 în domeniul asigurărilor.

În judeţul Arad, rata şomajului era de 3,6 la sută în luna martie, în scădere cu 0,18 procente faţă de luna anterioară.

 

ALBA-IULIA

Aproape 600 de persoane din judeţul Alba s-au înghesuit, vineri, la Alba Iulia, la Bursa locurilor de muncă, în speranţa că îşi vor găsi o slujbă, mulţi dintre participanţi fiind dezamăgiţi de oferta săracă de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare.

Bursa locurilor de muncă s-a desfăşurat într-un imobil aparţinând Primăriei Alba Iulia, iar clădirea a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi, oamenii fiind nevoiţi să aştepte la rând în parcarea din faţa acesteia sau direct în stradă.

Andrei, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din Alba Iulia, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că a venit pentru a găsi un post care să se plieze pe pregătirea sa.

"Foarte puţine posturi pentru studii superioare, iar din cele oferite majoritatea sunt în asigurări sau în sistemul financiar unde este foarte greu pentru că lucrezi pe comision. Dacă îţi faci target-ul îţi iei salariul dacă nu, nu” a spus Andrei.

Tânărul a venit la bursă cu zeci de CV-uri, însă după ce s-a plimbat prin faţa angajatorilor a plecat dezamăgit, depunând doar o solicitare.

"Nu am găsit nimic interesant pentru pregătirea mea. Am terminat Administrarea Afacerilor. Am depus un CV pentru consultant financiar”, a mai spus Andrei.

La rândul său, un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, din Aiud, a spus că a venit la bursă deoarece firma la care lucrează ca şi gestionar îşi reduce activitatea, iar din iunie va trebui să-şi găsească un alt loc de muncă. Bărbatul spune că are studii superioare în domeniul economic şi la firma actuală face şi munca de gestionar, dar şi pe cea a economistului.

"Sunt doi într-unul, cum se spune. Cred că e un avantaj în faţa unui angajator, însă din păcate pe zona din care vin eu nu am găsit nici un post disponibil pentru persoane cu studii superioare", a mai spus bărbatul.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, la bursa locurilor de muncă au participat 580 de persoane, iar dintre acestea 225 au fost selectate în vederea unei posibile angajări.

La bursă au participat 29 de angajatori care au pus la dispoziţia celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă 355 de posturi. Cea mai săracă ofertă a fost pentru persoanele cu studii superioare, care au avut la dispoziţie doar aproximativ 50 de locuri de muncă.

 

BISTRIŢA

La Bistriţa, peste 1.470 de persoane au participat, vineri, la bursa locurilor de muncă, găzduită de un liceu din oraş, 126 de firme oferind 456 de locuri de muncă.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, Adina Preda, a declarat corespodentului MEDIAFAX că în timpul bursei 423 de persoane au fost selectate în vederea ocupării unui loc de muncă, însă niciuna nu a fost angajată pe loc.

"Dintre cei 395 de agenţi economici contactaţi de AJOFM au participat la bursă 126 agenţi economici care au oferit 456 locuri de muncă vacante. Numărul de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă participante la bursa a fost de peste 1470 persoane. Au fost selectate în vederea încadrării în muncă 423 de persoane", a declarat Adina Preda.

Printre cei care au fost selectaţi pentru încadrare s-a numărat o familie, Bianca Lehel (38 de ani), agent de turism, şi Marius Lehel (35 de ani), mecanic auto.

"Sunt agent de turism, dar nu am lucrat niciodată în domeniu. Am studii superioare, dar nu pare să mai conteze. Am lucrat mai mult în secretariat. Din decembrie 2012 nu mai am loc de muncă. Acum, la bursă, am găsit un post de secretară. Mi-am depus CV-ul şi acum aştept să fiu contactată. Soţul meu e mecanic, dar şi-a găsit tot aici, la bursă, un post de agent comercial. L-au întrebat dacă are maşină proprie şi am spus că avem. Credem că îl vor lua. Nu am vorbit despre salarii nici eu, nici el. Din câte am văzut nu prea se discută la bursă despre asta. Toată lumea e interesată să-şi găsească un loc de muncă până la urmă. Problema salariului nu e discutată, din păcate. Lumea vrea să muncească, dar eu am observat că sunt foarte multe posturi de muncitori necalificaţi. Ce se înţeleg din asta? Mă duc acolo şi ce fac?", a declarat Bianca Lehel.

Tatiana Patriche, de 50 de ani, şomeră de anul trecut, spune că peste tot unde a mers să îşi caute de lucru a fost refuzată din cauza vârstei, dar acum a fost aleasă să participe la un interviu pentru un post de femeie de serviciu.

"Nu mi-am găsit de lucru până acum. Peste tot se caută fete între 18 şi 25 de ani. Eu am mai multe calificări: ambalator, primitor-distribuitor, gravor, pictor decorator, am lucrat la lustruirea chimică de la fabrica de sticlă. Sunt pluricalificată, am încercat de toate. În peste 20 de ani m-am tot calificat. Acum am găsit doar un post de femeie de serviciu. Ce să fac? Mă duc dacă mă iau. Nu mă pot descurca fără un loc de muncă. Am un apartament în întreţinere, nu am bărbat. E foarte greu. Şomajul de 400 de lei nu-mi ajunge. Căldura m-a costat 400 de lei într-o lună de iarnă. Dacă nu aveam pensia mamei, eram muritoare de foame", a declarat ea.

A fost selectat să dea un interviu şi Viorel Pop (58 de ani), inginer eletrotehnist, care a rămas şomer după ce firma la care a lucrat a făcut disponibilizări.

"Am depus CV la două firme. Am văzut că foarte mulţi oameni nu au loc de muncă, e disperare. Patronii se uită şi îi iau pe disperaţi, fiindcă lor le pot oferi salarii de nimic. Specialiştii nu se caută. Nu cred că mă va angaja cineva. Mulţi patroni au investit în vile, terenuri şi jeep-uri şi prea puţini au investit în tehnologii şi resursa umană. Am stat de vorbă cu un angajator care a făcut o firmă cu 60 de angajaţi şi mi-a spus că cea mai proastă investiţie e în forţa de muncă. Vă daţi seama ce concepţie? A lucrat, a pus o fabrică pe roate, a stat zi şi noapte în fabrică. E un om distrus fiindcă nu voia să paseze responsabilitatea şi altora. Credea că le poate face singur pe toate. E un om bolnav, mi-a fost milă de el. Eu mai am puţin până la pensie. Sper că voi găsi totuşi ceva, dar chiar dacă nu găsesc, nu vreau să ajung ca acel patron", a spus el.

În schimb, Gheorghe Zăvoianu (52 de ani), de meserie electrician, nu a fost selectat de nicio companie prezentă la bursă.

"Eu nu am fost şomer fiindcă am plecat în străinătate. Când am venit nu mai era nimic de lucru. Nu ştiu dacă meseria mea se mai caută. M-am uitat şi am văzut că nu există în ofertă meseria mea. Mă duc înapoi în Spania. Doar nu o să stau să mor de foame aici, acasă", a declarat bărbatul.

Printre cele mai căutate meserii au fost cele în domeniul alimentaţiei publice. Reprezentantul unei firme de panificaţie care are o fabrică de pâine la Bistriţa, Constantin Mureşan, a spus că a căutat, în numele companiei sale, brutari şi şoferi.

"Oamenii vor să lucreze. La noi sunt trei posturi vacante, două de brutar-patiser şi unul de şofer. Un singur brutar am avut, din Beclean. Dacă face naveta la Bistriţa, rămâne fără salariu. Noi le dăm 800 de lei salariu lunar. Pentru postul de şofer au fost vreo 12. Le-am dat formulare de completat şi o să vină săptămâna viitoare la interviuri. Între timp, ne interesăm unde a lucrat, pe ce maşini, dacă a fost implicat în accidente. Mulţi sunt veniţi din străinătate, vor să lucreze, dara r trebui găsite soluţii pentru ca firmele să poată angaja şi să-i poată plăti”, a declarat Mureşan.

Multe locuri de muncă din ofertă au fost pentru paznici şi agenţi de securitate. Companiile însă nu au găsit oameni potriviţi să le ocupe.

Dorel Pop, de la o firmă de pază şi securitate care deţine şi o agenţie de detectivi particulari, a spus că a stat de vorbă cu mulţi oameni interesaţi.

"Au fost oameni interesaţi, dar nivelul de pregătire e relativ slab. Doar cei bătrâni vor să muncească. Am luat nişte CV-uri, vom avea discuţii la birou. Avem şase posturi de agenţi de securitate şi patru posturi de detectivi particulari, dar necesită studii superioare şi nu a fost nicio persoană. În rest, femei, deloc”, a spus el.

Rata şomajului a scăzut cu 0,18% în judeţul Bistriţa-Năsăud, de la 5,6% în luna februarie la 5,42 % la finalul lunii martie.

 

BRAŞOV

Câteva mii de persoane au format cozi de câţiva zeci de metri la intrarea în Cercul Militar Braşov, unde are loc Bursa locurilor de muncă, la care sunt oferite peste 600 de posturi pentru 173 de meserii, cele mai multe fiind pentru persoanele cu studii medii.

Oamenii s-au aşezat la coadă de la primele ore ale dimineţii pentru a ajunge cât mai repede în faţa celor 63 de standuri ale angajatorilor. Pentru absolvenţii de studii superioare au fost oferite 111 locuri de muncă în meserii precum: analist calitate, inginer (diverse specializări), consilier financiar-bancar,
coordonator vânzări, asistent manager, medic veterinar, expert contabil, manager proiect. Pentru absolvenţii de studii medii au fost oferite 437 de locuri de muncă în meseriile de agent servicii client, operator asamblare, confecţioner îmbrăcăminte volane din piele, operator call-center, agent de securitate, barman, cameristă, bonă, îngrijitori bătrâni, fierar betonist, montator pereţi şi plafoane din gips carton, sudor, vopsitor, şofer sau secretară.

De asemenea, pentru persoanele fără calificare au fost oferite 66 de locuri de muncă.

"În acest an la bursă punem un mare accent pe promovarea uceniciei la locul de muncă. Este o oportunitate atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care pot învăţa o nouă meserie lucrând în acelaşi timp, dar şi pentru agenţii economici care îşi pot forma anganjaţii după necesităţile lor“, a declarat Romer Ambrus Sandor Mihaly, directorul executiv adjunct al AJOFM Braşov.

Printre participanţii la bursă, care sunt în mare parte şomeri, s-au aflat şi câteva sute de elevi de liceu din clasele terminale care vor să muncească imediat după ce îşi termină studiile, precum şi persoane care vin din mediul rural. De asemenea, la bursă au fost aduşi şi 17 deţinuţi de la Penitenciarul Codlea. Aceştia se află în regimul de executare deschis şi sunt în perioada preliberatorie.

Printre ofertele angajatorilor a atras atenţia cea a unui call-center care doreşte să angajeze operatori call-center cunoscători ai uneia dintre limbile rusă, sârbă, croată, cehă, poloneză, bulgară, norvegiană sau finlandeză. Reprezentanţii firmei au spus că până la ora 11.00 la standul firmei s-a prezentat o singură persoană, cunoscătoare a limbii poloneze.

Mulţi dintre participanţii la bursă nu sunt prea încrezători că îşi vor găsi un loc de muncă, ţinând cont că sunt destul de puţine oferte în comparaţie cu numărul mare de participanţi, dar şi din cauza faptului că majoritatea angajatorilor caută personal cu experienţă.

Un elev din clasa a XII-a de la Colegiul "Dr. Ioan Meşotă", în vârstă de 18 ani, a spus că vrea să-şi găsească un loc de muncă în programare, însă nu crede că va fi angajat pentru că nu are experienţă.

"Am depus CV-ul la câteva firme care căutau graficieni sau programatori. Dar eu nu am experienţă în domeniu. În faţa mea era un tânăr care spunea că lucrează de zece ani în domeniu. Păi cum o să mă aleagă pe mine? Eu oricum am încercat, pentru că acum vreau să mă pregătesc pentru bacalaureat şi vreau să dau şi la facultate. Dar am venit să văd dacă am noroc", a spus Alexandru.

Dacă tinerii se plâng că sunt prea tineri şi neexperimentaţi, există candidaţic are spun că sunt sceptici că vor obţine un loc de muncă pentru că sunt prea bătrâni şi nu îi mai angajează nimeni.

O femeie de 54 de ani din Codlea a spus că nu crede că va reuşi să găsească un loc de muncă decent pentru că sunt alte femei mai tinere care ar putea fi avantajate de vârstă.

"Am lucrat 11 ani în Italia. Am făcut de toate şi nu mi-e frică de muncă. Dar m-am întors pentru că este greu şi dincolo. Dar nu am reuşit de un an să găsesc nimic. Încerc şi aici, dar sincer nu prea cred că mă va suna nimeni. Nici şimaj nu am pentru că am lucrat în afară. Dacă nu reuşesc să mă angajez nicăieri, probabil voi încerca din nou să plec", a spus o femeie care a spus că vrea să depună CV-uri pentru a se angaja ca bucătăreasă, îngrijitoare de bătrâni, bonă sau orice altceva găseşte.

Foarte mulţi participanţi la bursă au spus că acum nu îi mai ajută deloc calificările lor. Deşi au muncit mai bine de 20 de ani în fabrică la Tractorul sau Rulmentul, acum, după închiderea fabricilor, nu îşi mai găsesc de muncă în calificarea lor şi le este greu să se recalifice într-un alt domeniu.

"Am lucrat 25 de ani la Tractorul, de la 16 ani, ca operator asamblare. Şi nevastă-mea la fel. La 40 şi ceva de ani, ne-am trezit cu doi copii şi amândoi fără serviciu. De atunci lucrez mai mult cu ziua, ba mai repar o ţeavă, ba pun un parchet la cineva sau zugrăvesc. Am mai lucrat câţiva ani la o firmă. Acum e tot mai rău. Am depus 35 de CV-uri. Mi-au spus că mă contactează ei. Apăi, cine ştie dacă mă sună? Am depus CV-uri pentru mai multe specializări, pentru că ştiu să fac de toate, doar că nu am nicio hârtie în care să scrie că ştiu să schimb parchet sau să montez plafoane de rigips. Şi toţi îţi cer hârtii. Şi vor oameni tineri“, a spus un bărbat de 57 de ani.

Printre miile de persoane care caută un loc de muncă s-au aflat şi persoane care au serviciu, dar vor să-l schimbe.

"Lucrez la un call-center dar nu mai îmi place şi vreau să îmi găsesc ceva ca traducător, engleză şi germană, sau tot în Public Relations pentru că în asta am specializare. Dar nu ştiu sigur. Să văd dacă merită financiar. Dacă nu îmi găsesc, rămân tot aici unde sunt acum“, a spus o tânără de 23 de ani.

 

BUZĂU

Aproximativ 1.400 de persoane au mers, vineri, la Bursa locurilor de muncă organizată la Buzău şi la care au participat 84 de agenţi economici, care au pus la dispoziţie 696 de locuri de muncă.

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău, Ionel Tociu, 21 de participanţi au fost angajaţi pe loc, iar 793 au fost selectaţi pentru interviuri.

Totodată, 111 şomeri s-au înscris la un curs de perfecţionare.

Potrivit lui Tociu, o noutate a bursei a fost aceea că angajatorii au pus la dispoziţie în jur de 70 de locuri pentru persoanele cu studii superioare, majoritatea pentru ingineri.

"Platforma industrială a Buzăului a restartat şi sunt foarte multe structuri profesionale specifice, începând de la ingineri metalurgi, ingineri TCM şi până la sudori, rabotori, frezori, care sunt cerute de angajatori iar acesta este un semnal pozitiv pe piața forţei de muncă din Buzău. Ceea ce se cere acum la Buzău sunt societăţi comerciale cu ciclu lung de fabricaţie şi care au nevoie de o anumită structură profesională pe o perioadă limitată de timp. Adică dacă societatea are o comandă care se face in 12-14 luni în primele şase luni are nevoie de sudori după care într-un fel sau altul sunt disponibilizaţi şi angajaţi probabil peste o altă perioadă de timp, dar asta înseamnă economie de piaţă", a declarat, vineri, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Participanţii spun că e greu să găseşti un loc de muncă, unii dintre ei fiind şomeri de mai multe luni.

"Am venit pentru un loc de muncă, e prima dată când sunt în şomaj. Sunt disponibilizat de două săptămâni, sunt operator geam. E cam greu. Tot ce am văzut pe aici nu e de meseria mea", a spus Coman Tudor, unul dintre şomerii prezenţi la bursa din Buzău.

"Sunt în şomaj de două săptămâni. Sunt inginer proiectant. E prima dată când vin aici şi văd despre ce e vorba. La vârsta mea m-aş cam mira să găsesc", a spus Lupşan Ghoerghe, un alt şomer.

"Sunt operator chimist, găsesc cu greu, din august caut şi nu găsesc. E foarte greu, am doi copii", s-a plâns şi Mariana Neagu.

Pe de altă parte, angajatorii s-au plâns că mulţi dintre şomeri vin la bursele organizate de AJOFM doar pentru a-şi ştampila carnetul în baza căruia pimesc indemnizaţia .

"Am avut bucătar, ospătar, economist. Lumea caută, dar noi vrem cu experienţă. Suntem dispuşi şi să formăm, dar cred că nu prea mai au chef de muncă. au venit în general ca să şi obţină viza mea, asta e părerea mea", a declarat, vineri, Duţu Alina, unul dintre angajatorii de la bursa organizată în Buzău.

"Ei sunt aici mulţi, dar slăbuţ ca şi calificare, mai ales pentru ce căutăm noi, i-am întrebat ce meserii au la bază, unde au lucrat, mulţi nu au calificare, mulţi vin să socializeze", a afirmat Larisa Uru, reprezentantul unui alt agent economic prezent la bursa de vineri.

 

CONSTANŢA

Peste 1.600 de constănţeni au mers, vineri, la Bursa locurilor de muncă şi aproape jumătate dintre aceştia şi-au găsit un loc de muncă, cele mai multe angajări fiind făcute în domeniul hotelier şi cel al alimentației publice.

Potrivit datelor centralizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, la bursa organizată la restaurantul Terasa Colonadelor din municipiu au participat 66 de agenţi economici, care au oferit în total 1.442 de locuri de muncă. Cele mai multe oferte de muncă au fost în industria hotelieră şi în alimentaţia publică - peste 500 de locuri, în comerţ cu amănuntul - 181, iar în construcţii 90.

"În total, la bursă s-au prezentat aproximativ 1.600 de persoane. Au fost selectate în vederea încadrării în muncă 840 de persoane, dintre care 128 au fost încadrate pe loc. Dintre acestea, 119 au studii medii şi nouă au studii superioare”, a precizat directorul AJOFM Constanţa, Carmen Răducu.

 

CRAIOVA

Peste 200 de persoane au aşteptat, vineri dimineaţă, la uşa Casei Studenţilor din Craiova deschiderea Bursei locurilor de muncă. Oamenii au stat zeci de minute afară pentru a ajunge în faţa angajatorilor ca să afle ce locuri de muncă sunt disponibile, iar până la orele prânzului,aproximativ 1.000 de persoane au trecut prin faţa reprezentanţilor firmelor angajatoare.

În total, au fost scoase la concurs 564 de locuri de muncă, dintre care 537 pentru pentru persoane cu studii medii şi muncitori necalificaţi şi doar 27 pentru persoane cu studii superioare.

"Sunt disperat pentru îmi caut ceva de lucru de mai bine de un an. Eu am fost disponibilizat de la o firmă privată de construcţii şi nu reuşesc să-mi mai găsesc nimic pentru că piaţa imobiliară s-a prăbuşit şi este foarte greu să te reprofilezi, cel puţin la vârsta mea, pentru că am 49 de ani. Oricum, nici acum nu cred că îmi voi găsi ceva pentru că toate firmele de construcţii caută tineri", a spus Ionel Grigorie, care a lucrat ca maistru.

Cei mai nemulţumiţi au fost însă absolvenţii de facultate pentru că pentru ei oferta a fost extrem de săracă.

"Se caută specialişti IT, dar şi aceste locuri sunt puţine. Toată lumea angajează muncitori. Noi, absolvenţii de facultate, trebuie să plecăm în străinătate ca să ne găsim un loc de muncă", a spus Mihai Andonie, un tânăr absolvent.

Reprezentanţii firmelor care s-au prezentat la Bursa locurilor de muncă de la Craiova au declarat că au găsit oameni bine pregătiţi, dar că nu îi pot angaja pe toţi.

"Noi am oferit locuri de muncă în construcţii şi pentru muncitori necalificaţi. Peste 100 de persoane ne-au lăsat CV-urile. În perioada următoare îi vom chema pe toţi la un interviu", a precizat un angajator.

În total au participat 36 de firme angajatoare din domenii precum confecţii, construcţii sau prestări servicii.

Judeţul Dolj ocupă locul întâi pe ţară ca număr de şomeri, cu o rată a şomajului de 9,96%, la sfârşitul lunii martie fiind înregistraţi 28.534 de şomeri.

 

FOCŞANI

În Vrancea, 381 de persoane au participat la bursele locurilor de muncă organizate în Focşani, Adjud şi Vidra, 18 dintre acestea fiind angajate pe loc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Vrancea, Daniela Brihoianu, participanţii au avut de ales din 367 de locuri de muncă, dintre care doar şapte au fost pentru absolvenţi de studii superioare, respectiv ingineri şi economişti.

Cele mai multe oferte de muncă au fost în confecţii şi comerţ, dar şi în domeniul construcţiilor, unde s-au făcut angajări pe loc.

Angajatorii nu au fost însă foarte mulţumiţi de calificările participanţilor la târg.

"Interesul oamenilor să zicem că a existat, nu foarte mare însă. Au fost mulţi oameni cu mai puţine competenţe în construcţii şi şoferi profesionist, ceea ce ne interesează pe noi, iar pe partea de vopsitor auto nici n-am găsit. Sunt câteva CV-uri, dar puţine", a declarat, vineri, Elena Tofan, angajator în construcţii din judeţul Vrancea.

La rândul lor, oamenii s-au declarat sceptici cu privire la şansele de a-şi găsi un loc de muncă, spunând că, deşi au studii, nu reuşesc să se angajeze.

"Am mai încercat şi aş accepta şi muncitor necalificat deşi am patru diplome, le am la mine. Dar nu găsesc, mai caut, dar ce să caut, e foarte greu, vreau să muncesc dar nu găsesc", a declarat unul dintre participanţi.

Printre cei care şi-au căutat un loc de muncă s-au numărat şi 20 de deţinuţi care în curând vor fi eliberaţi din Penitenciarul Focşani. În spatele gratiilor, ei au urmat cursuri de calificare profesională, iar acum au venit să îşi caute o slujbă pentru perioada în care vor fi liberi.

"E bine că ni se oferă o şansă şi căutăm să ne găsim un loc de muncă după ce ne eliberăm. Am diplomă de bucătar şi aş dori să lucrey în bucătprie sau în cofetărie", a spus unul dintre deţinuţi.

"Vreau să lucrez în construcţii, am diplomă obţinută la cursuri făcute în penitenciar. Când mă eliberez vreau să lucrez, nu să mă întorc în închisoare. Am semnat un contrat ca atunci când mă eliberez îmi va da un loc de muncă", a afirmat un alt deţinut.

 

PLOIEŞTI

Peste 3.000 de persoane au participat la Bursa locurilor de muncă organizată de AJOFM Prahova la Ploieşti, Câmpina şi Vălenii de Munte, unde 85 de firme au avut o ofertă care însumează 1.466 de locuri de muncă.

Cel mai mare număr de locuri disponibile, dar şi cei mai mulţi şomeri aflaţi în căutarea unui loc de muncă au fost la Ploieşti. La bursa locurilor de muncă organizată în cantina unui agent economic, un număr de 38 de agenţi economici au avut o ofertă de 1.180 de locuri de muncă.

Dintre acestea, aproximativ 300 au fost dedicate celor cu experienţă în domeniul confecţiilor textile.

Una dintre cele mai mari firme de confecţii din judeţ care în perioada următoare se va extinde caută să angajeze sute de cusătorese. Firma, care angajează atât femei, cât şi bărbaţi, oferă salariu pe până la 2.000 de lei, tichete de masă, asigură transport şi, după cum arată pliantul de prezentare, "mediu de lucru occidental". Candidatul ideal ar trebui să aibă minimum opt clase, bune abilităţi de lucru cu maşina de cusut şi "disponibilitate de lucru în picioare".

Participanţii la bursă nu au fost tocmai interesaţi de ofertă, numărul CV-urilor strânse după primele trei ore de la deschiderea bursei fiind de nici jumătate din numărul locurilor de muncă disponibile. Reprezentantul firmei, care avea pe masă o bucată de material cu cusături drepte şi cusături curbe pe ea, a explicat că prezintă acea mostră candidaţilor, spunând că vor trebui să dea o probă de lucru care va fi eliminatorie, iar această probă de lucru îi descurajează pe mulţi.

Alte firme au avut o oferă de locuri de muncă redusă din punct de vedere numeric, dar mult mai variată. O multinaţională specializată în producţia de ambalaje din plastic a venit la bursă căutând cinci angajaţi pentru posturi cu studii medii sau superioare şi a reuşit, în mai puţin de trei ore, să strângă peste 70 de CV-uri, reprezentanţii firmei stând de vorbă cu peste130 de oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

O altă companie, specializată în proiectare pentru industria de petrol şi gaze, a căutat să angajeze inginer electronist. Zece candidaţi şi-au lăsat CV-urile, însă, după cum a declarat reprezentantul departamentului de resurse umane al firmei, niciunul dintre cei zece nu are profilul candidatului pe care îl caută respectiva companie.

Alte firme participante la bursa locurilor de muncă de la Ploieşti au ofertat locuri de muncă precum manager de proiect, inspector resurse umane, macaragiu, mecanic sau maistru cazangiu.

Cu toate că la Ploieşti a fost cea mai bogată ofertă, dar şi cea mai mare cerere de locuri de muncă, nicun candidat nu a fost angajat pe loc, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de muncă (AJOFM) Prahova.

De altfel, aceasta a fost şi nemulţumirea multora dintre cei care au venit la bursă pentru a-şi căuta un loc de muncă.

"Toată lumea spune că te va suna. Dar sunt convins că nimeni nu sună. Sincer, mi se pare o vrăjeală. E prima dată când particip. Va fi şi ultima, asta e clar", a spus un bărbat care căuta un loc de muncă la bursa de la Ploieşti.

Un alt şomer aflat în căutarea unui loc de muncă, de profesie şofer, a plecat de la bursă dezamăgit: "Toată lumea îşi spune să laşi CV-ul. Nimeni nu-ţi spune nimic concret. Iar cel mai probabil când te duci la angajare, datele problemei şi promisiunile de schimbă".

Conform datelor făcute publice de AJOFM Prahova, 311 dintre cei 2.300 de persoane care şi-au căutat un loc de muncă la bursa de la Ploieşti au fost "selectate în vederea încadrării”.

Tot în Prahova s-au mai organizat burse ale locurilor de muncă la Câmpina şi la Vălenii de Munte. În Câmpina, 28 de agenţi economici au avut o ofertă de 200 de locuri de muncă. Un număr de 490 de oameni au vizitat bursa, cinci dintre ei fiind încadraţi pe loc şi alţi 167 fiind selectaţi în vederea angajării.
La Vălenii de Munte 19 agenţi economici au scos la concurs 86 de locuri de muncă, iar dintre cei 211 participanţi patru şi-au găsit pe loc un job şi 137 au fost selectaţi în vederea angajării.

Din totalul de 3.001 prahoveni care şi-au căutat un loc de muncă la bursa de vineri doar nouă au fost angajaţi pe loc, aceştia urmând să lucreze ca muncitor necalificat, vânzător, bucătar, ospătar, şofer de autobuz, agent de pază şi lăcătuş mecanic, conform datelor făcute publice de AJOFM Prahova.

 

TÂRGU MUREŞ

La Târgu Mureş, aproximativ 800 de persoane, adulţi şi tineri, cu studii superioare sau cu numai o clasă, au participat, vineri, la bursa generală a locurilor de muncă desfăşurată la Casa de Cultură "Mihai Eminescu", oferta fiind variată - de la posturi de muncitori necalificaţi la agenţi de asigurări, operator chimist sau în cadrul Armatei.

Aproape 500 de locuri de muncă au fost puse la dispoziţie, firmele prezente angajând 53 de persoane pe loc, în timp ce 499 au fost selectate pentru interviuri.

Bianca, în vârstă de 20 de ani, a absolvit liceul la specializarea Filologie şi urmează Facultatea de Comunicare la Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş. Spune că a fost abordată de unul dintre angajatori, care i-a oferit un post de consultant financiar, cu posibilitatea de a ajunge director adjunct în câteva luni.

"E prima bursă a locurilor de muncă la care particip. Oferta e OK. Pe lângă job-ul de consultant financiar, pentru care n-am calificare, dar la care mi s-a oferit calificare la locul de muncă, am văzut ceva interesant şi în domeniul advertising, care mă atrage. Salariul dorit? Nu ştiu, undeva la 1.000 de lei", afirmă aceasta.

Csaba, în vârstă de 35 de ani, a lucrat pe şantier, a fost agent de pază, şofer şi a livrat pizza. E şomer de anul trecut şi spune că nu i s-a părut foarte interesantă oferta de la bursă.

"Sunt şomer de anul trecut. N-au fost restructurări, patronul a renunţat la mine, pentru că a venit cineva mai bun. Caut de lucru ca zidar, am mai văzut posturi de lucrător comercial, dar nu cred că mă ajută aspectul. Am lucrat în mai multe domenii, acum, n-am prea găsit ceva să mă intereseze. Salariu? Păi în funcţie de domeniu, 700-1.000 de lei, că mai mult nu se dă", spune acesta.

Asociaţia Divers a participat la bursă, în premieră, cu zece persoane de etnie romă - trei-patru studenţi, restul şomeri, de 30-40 de ani - pe care le asistă în căutarea unui loc de muncă, în cadrul unui proiect european.

"E cam aglomerat, dar e OK. Am venit cu zece persoane, unele au calificare, altele nu. Tocmai a plecat o doamnă care avea doar o clasă, vă daţi seama cât de greu îi este să-şi găsească un loc de muncă", a declarat un reprezentant al asociaţiei.

Cel mai aglomerat a fost standul Centrului Militar Judeţean Mureş, unde trei cadre militare au oferit informaţii celor interesaţi.

"Oferta noastră nu se referă la o anumită categorie. Doritorii pot fi încadraţi ca şi soldaţi, dar şi ofiţeri. Pe filieră indirectă, ne interesează cei care au studii superioare în medicină şi inginerii în construcţii şi instalaţii. Au fost câteva persoane cu pregătire medicală, dar absolvenţi de şcoală postliceală, nu de facultate. Majoritatea celor care ne-au contactat au stagiul militar satisfăcut. Au venit şi femei, eu personal am discutat cu trei sau patru. E necesar să aibă condiţie fizică bună, barierele nu sunt diferenţiate pe categorii de gen şi avem probe de testare a capacităţilor motrice", a spus reprezentantul Biroului de Informare-Recrutare de la Centrul Militar Judeţean Mureş, Cristian Ciobanu.

La rândul său, un reprezentat al combinatului chimic Azomureş a spus că, în pofida faptului că standul a fost accesat de multe persoane, mai puţin de jumătate au calificarea cerută.

"Ne-au căutat în jur de 30-40 de persoane. Foarte multe ne-au întrebat, dar n-au calificarea necesară pe profil de industrie chimică, pentru a le putea încadra", a afirmat acesta.

Mai puţin căutate au fost standurile de asigurări de viaţă, pentru că, spun reprezentanţii firmelor din domeniu, s-a creat impresia că posturile nu sunt bine plătite.

 

TÂRGU JIU

Peste 600 de persoane s-au înghesuit, vineri, la bursa locurilor de muncă organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu şi, pentru prima dată, numărul participanţilor a fost mai mare decât se aşteptau organizatorii, conform purtătorului de cuvânt al AJOFM Gorj, Ana Maria Niculescu.

"Sunt extrem de mulţi participanţi, mai mulţi decât în anii trecuţi. Sunt peste 600 de persoane, numărul final urmând să-l aflăm după ce vom face monitorizarea tuturor CV-urilor care se vor depune până la finalizarea bursei", a menţionat Niculescu.

Ea a precizat că din cauza înghesuielii create la intrarea în sala unde era organizată bursa mai mulţi angajatori care aveau locuri de muncă vacante nu au putut să intre, fiind aduşi doar după ce au sunat şi au anunţat că sunt blocaţi în mulţimea care aştepta la intrare.

"Avem un număr de 45 de angajatori prezenţi în sală, cu circa 550 de locuri de muncă, dar avem semnale şi că mai sunt unii la uşă care nu au putut să intre. Am trimis colegi după ei şi sperăm să ajungă şi ei aici”, a mai spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

 

TIMIŞOARA

La Timişoara, peste 1.700 de persoane au participat, vineri, la Casa Tineretului din municipiu, la bursa locurilor de muncă, unde şi-au prezentat ofertele 45 de firme, 1.021 de oameni fiind selectaţi în vederea angajării.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş, Georgina Grigorie, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că în judeţ 45 de firme au oferit, în cadrul bursei, 708 locuri de muncă, dintre care 607 în Timişoara, 46 în municipiul Lugoj şi 55 în oraşul Sânnicolau Mare.

"Pentru cele 607 locuri de muncă din Timişoara s-au prezentat 1.731 de persoane, iar dintre acestea 1.021 au fost selectate în vederea angajării. Ele urmează să fie chemate la interviuri, la sediile firmelor", a spus Grigorie.

Potrivit sursei citate, din cele 607 locuri de muncă oferite la Timişoara, 514 erau pentru cei cu studii medii, iar 93 pentru cei cu studii superioare. În Lugoj, 39 de locuri de muncă au fost pentru cei cu studii medii, iar şapte pentru cei cu studii superioare. La Sânnicolau Mare, toate cele 55 de locuri de muncă au fost pentru cei cu studii medii.

Cele mai căutate locuri de muncă au fost în domeniul automotive (operatori de linie, operatori de producţie sau munictori necalificaţi). De asemenea, s-au mai căutat locuri de muncă în domeniul textilelor sau comerţ.

În judeţul Timiş, rata şomajului a fost, în martie, de 1,98 la sută.

 

VASLUI

Bursa locurilor de muncă organizată la Vaslui, judeţul cu cea mai mare rată a şomajului din ţară, a înregistrat un record de participanţi, în condiţiile în care 1.265 de persoane aflate în căutarea unei slujbe s-au înghesuit pe cele 230 de locuri de muncă puse la dispoziţie de 52 de agenţi economici.

Organizată în cele trei municipii ale judeţului, bursa a adunat foarte mulţi tineri absolvenţi din 2012 şi chiar elevi aflaţi în anii terminali la liceele din Vaslui.
Mulţi dintre participanţii la eveniment au fost luaţi în evidenţele agenţilor economici şi speră să fie contactaţi în vederea angajării.

"M-am înscris la o societate care vrea să angajeze operator de calculatoare şi cred că mă încadrez la cerinţele impuse. Sunt absolvent de liceu pe această specializare şi acum aştept să fiu contactat. Chiar dacă salariul nu este foarte atractiv, măcar am un loc de muncă şi eu un venit sigur”, a spus Simona Dumitraşcu, unul dintre participanţii la bursa locurilor de muncă.

"Am venit la această bursă în speranţa că îmi voi găsi şi eu un loc de muncă. Am fost disponibilizat în 2011 de la CFR şi, ca inginer de drumuri şi poduri, nu am găsit ceva pe specialitatea mea. Este greu în ziua de azi, cu o asemenea specializare şi la vârsta mea, trecut de 50 de ani, să mai vrea cineva să te angajeze”, a spus, la rândul său, Viorel Corduneanu.

De partea cealaltă, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă consideră că bursa locurilor de muncă a fost un succes, ţinând cont în special de numărul mare de participanţi şi de interesul manifestat de aceştia pentru găsirea unui loc de muncă.

"În condiţiile în care am avut 1.265 de participanţi interesaţi de găsirea unui loc de muncă, putem spune că bursa a fost o reuşită. Mai mult decât atât, 372 de persoane s-au înscris pe cele 230 de locuri de muncă puse la dispoziţie de agenţii economici, deci o cerere mai mare decât oferta existentă”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Vaslui, Laura Toporăscu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înghesuială la bursa locurilor de muncă;oferta pentru cei cu studii superioare, foarte săracă.
 Vizualizări articol: 773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înghesuială la bursa locurilor de muncă;oferta pentru cei cu studii superioare, foarte săracă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei