Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 30 (5237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNR aşteaptă un vârf al inflaţiei în trimestrul doi, de 5,9%, urmat de o coborâre până la 3% în 2014

Joi, 7 Februarie 2013 (16:45:38)

Banca Naţională a României anticipează că rata anuală a inflaţiei va atinge un maxim în trimestrul al doilea al acestui an, de 5,9%, după care va urma o "atenuare semnificativă" până la începutul anului viitor, astfel încât pe parcursul lui 2014 să se consolideze în jurul nivelului de 3%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marţi că banca centrală apreciază o rată a inflaţiei de 5-6% în prima jumătate a anului, urmând ca apoi să scadă, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură.

CA al BNR a analizat marţi şi a aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic, examinează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.

Banca centrală a menţinut proiecţia pentru rata inflaţiei în 2013, de 3,5%, iar pentru 2014 estimează un nivel al creşterii preţurilor de consum cu 3,2%.

Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei va reveni la limita superioară a intervalului-ţintă la sfârşitul anului 2013, după o accentuare de natură tranzitorie în prima jumatate a anului curent, în principal ca urmare a unor ajustări mai ample ale preţurilor administrate.

Accelerarea temporară a creşterii preţurilor de consum pe parcursul trimestrului al doilea al anului curent reflectă exclusiv evoluţia la preţurile administrate, cele volatile alimentare (LFO - legume, fructe, ouă), ale combustibililor şi produselor din tutun şi băuturilor alcoolice, se arată în raportul trimestrial asupra inflaţiei.

"Reluarea dezinflaţiei în partea a doua a anului 2013 va fi facilitată, în condiţiile preconizării în scenariul de bază a ipotezei unui an agricol normal, de tranziţia de la un efect statistic de bază advers la unul de sens contrar, de aşteptat să influenţeze relativ favorabil dinamica preţurilor LFO şi a celor ale produselor alimentare procesate incluse în indicele CORE2 ajustat", se spune în raport.

BNR apreciază că rata inflaţiei CORE2 ajustat (calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice) va coborî de la nivelul de 3,3% atins la finele anului trecut la un minim de 2% la sfârşitul acestui an, urmând a se stabiliza în jurul valorii de 2,2% în cursul anului 2014.

Astfel, banca centrală anticipează o revenire a ratei anuale a inflaţiei de bază în a doua jumătate a anului 2013 la valori similare celor dinaintea producerii şocurilor adverse din anul precedent asupra
preţurilor alimentelor şi cursului de schimb al leului.

"Dinamica proiectată reflectă disiparea efectelor acestor şocuri, precum şi ajustarea treptată a anticipaţiilor privind inflaţia, inclusiv sub impactul conduitei prudente a politicii monetare. Presiuni
dezinflaţioniste sunt prevăzute a fi generate în continuare de persistenţa deficitului amplu de cerere, dar cu o intensitate relativ mai redusă decât în rundele anterioare de prognoză, pe fondul reevaluării magnitudinii deviaţiei PIB de la nivelul său potenţial pe întreg intervalul de referinţă. Această reevaluare explică în cea mai mare măsură anticiparea revenirii ratei inflaţiei de bază în
cursul anului 2014 la valori uşor peste cea de 2%", se mai spune în raport.

Inflaţia a crescut în luna decembrie 2012, rata anuală de 4,95% plasându-se în afara intervalului de variaţie din jurul ţintei şi peste nivelul de 3,14% înregistrat în decembrie 2011. Rata anuală a inflaţiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recentă prognoză a BNR, de 5,1%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNR aşteaptă un vârf al inflaţiei în trimestrul doi, de 5,9%, urmat de o coborâre până la 3% în 2014.
 Vizualizări articol: 1075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNR aşteaptă un vârf al inflaţiei în trimestrul doi, de 5,9%, urmat de o coborâre până la 3% în 20140.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei