Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iul 2012 - Anul XVII, nr. 171 (5076)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 2.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru tratamentele hepatitelor B şi C

Miercuri, 25 Iulie 2012 (20:00:11)

Peste 2.000 de persoane sunt, în 2012, pe lista de aşteptare pentru tratamentele hepatitelor B şi C, cu 5.000 mai puţini decât în 2009, însă multe dosare sunt rezolvate cu întârziere, din cauza caselor de asigurări de sănătătate judeţene, care amână expedierea actelor chiar şi cu doi ani.

"În mai 2009, aveam pe liste 5.915 pacienţi pentru tratamentul hepatitei C şi 1.395 pentru tratamentul hepatitei B. În 2012, avem 1.232 de pacienţi pentru tratamentul hepatitei C şi 1.019 pentru cel al hepatitei B. Din păcate, multe case de asigurări de sănătate întârzie trimiterea dosarelor medicale. Este vorba despre cele din Galaţi, Brăila, Buzău, parţial şi Iaşi", a declarat, miercuri, Sofia Cialîcu, de la secretariatul Comisei de specialitate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În unele cazuri, întârzierile la expedierea actelor ajung la doi ani de zile, potrivit preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Dedu.

Casele de asigurări de sănătate judeţene şi cea a municipiului Bucureşti sunt autonome în privinţa cheltuirii banilor, ele stabilindu-şi prioritatea acordării tratamentelor în funcţie de patologii. În acest context, există şi pacienţi care, deşi au avut dosarul aprobat, renunţă la tratament, dar nu anunţă pe nimeni despre acest lucru, spun specialiştii.

"Există cam cinci sau şase sute de dosare care nu sunt trimise la CNAS, spre aprobare. În 2011, CNAS a prelucrat 19.724 de dosare, 10 la sută neîndeplinind criteriile pentru aprobarea tratamentului", a mai spus reprezentatul CNAS, la o conferinţă organizată pentru Ziua Mondială a Hepatitei.

În România, sunt înregistraţi între 700 şi 800 de pacienţi infectaţi cu virusul hepatitic C şi aproximativ un milion cu virusul hepatic B.

"În acest moment, cea mai mare problemă o reprezintă depistarea din timp a persoanelor la risc de a se infecta cu un virus hepatitic - consumatorii de droguri injectabile, cei care au parteneri sexuali multipli sau care au în familii persoane bolnave de hepatită B sau C ori cu HIV, a celor născuţi din mame infectate sau care recurg la tauaje sau percing", a declarat conf. dr. Florin Căruntu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Potrivit medicului Căruntu, hepatita C este o boală vindecabilă, iar hepatita B poate fi ţinută în frâu, dacă pacientul respectă tratamentele prescrise.

În lume, peste 350 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic B, iar peste 160 de milioane, cu cel al hepatitei C.

Pentru Ziua Mondială a Hepatitei, APAH-RO îi îndeamnă pe oameni să vină sâmbătă, între orele 17.00 şi 19.00, în Piaţa Unirii din Capitală, pentru a atrage atenţia asupra pericolului hepatitei. Acţiunea îşi propune să fie şi un semnal împotriva discriminării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 2.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru tratamentele hepatitelor B şi C.
 Vizualizări articol: 890 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 2.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru tratamentele hepatitelor B şi C0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei