Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 nov 2011 - Anul XVI, nr. 267 (4865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Autostrăzile Târgu Mureş-Iaşi şi Transilvania sunt priorităţi

Vineri, 11 Noiembrie 2011 (14:17:53)

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că autostrăzile Târgu Mureş-Iaşi şi Transilvania constituie priorităţi pe care Uniunea le sprijină, transmite corespondentul MEDIAFAX

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely, ministru al Mediului şi Pădurilor, a spus că în prezent se elaborează studiul de fezabilitate pentru autostrada Târgu Mureş-Iaşi, a cărei construcţie este sprijinită de reprezentanţii UDMR încă din 2008.

"Din câte ştiu eu, încă nu este în faza în care să se ceară avize de mediu, acesta se cere când este în fază de proiectare. Este o autostradă care este clar că este sprijinită de noi, este normal, fiind o autostradă care ar trece Carpaţii şi ar fi de fapt o legătură între Moldova şi Ardeal. Noi am sprijinit-o atunci când s-a propus, în 2008, eram tot acolo, în Guvern. Nu noi trebuie să propunem sume, ci Ministerul Transporturilor. Vom avea o discuţie în Guvern care sunt priorităţile pe 2012. Pentru mine, ca târgumureşean, această autostradă este o prioritate. O prioritate este şi autostrada Transilvania", a spus Borbely.

El a arătat că, din informaţiile sale, numai o parte din autostrada Transilvania va fi finalizată de Bechtel, pentru restul, care include şi zona municipiului Târgu Mureş, urmând să se asigure finanţare în urma unor parteneriate de tip public-privat şi chiar din bani europeni.

"Deja Ministerul Transporturilor are o concepţie - de la graniţă va fi o parte bună, 140 de kilometri, care va fi finalizată până la sfârşitul anului viitor, sper, aşa s-a stabilit în contract; şi va fi o parte, circa 60 de kilometri, care să o lege de Gilău. Şi după aceea ar urma partea care ne interesează, care să continue spre Târgu Mureş. A fost o discuţie la nivelul Comisiei Europene şi s-a acceptat până la urmă ca o parte din aceste zone să fie finanţate din bani europeni. UE a spus că, dat fiind că s-au clarificat lucrurile cu Bechtel, ar fi posibil ca în perioada 2014-2020 să se aloce bani şi de la UE. Noi am dori să se finalizeze cât mai repede", a spus Borbely.

Premierul Emil Boc declara, în octomrbie, la Timişoara, că Guvernul are cinci proiecte mari pe care doreşte să le realizeze în parteneriat public-privat, privind construcţia unei hidrocentrale, a reactoarelor de la Cernavodă, centura Bucureştiului şi canalele Siret-Bărăgan şi Dunăre-Bucureşti.

El preciza că la aceste proiecte se adaugă construcţia tronsoanelor de autostradă între Sibiu şi Piteşti şi Comarnic-Braşov, fiind în pregătire tronsoanele Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni şi Ploieşti-Albiţa-Suceava.

"La aceste proiecte adaug cele pentru infrastructura rutieră, altele decât cele pe fonduri europene. Mă refer la proiectele Sibiu-Piteşti şi Comarnic-Braşov. Spuneam că în 2013 orice timişorean va putea merge la Bucureşti pe autostradă cu excepţia tronsonului Sibiu-Piteşti. Acest tronson va fi scos la licitaţie. Sunt în pregătire tronsoanele de autostradă rămase de la Bechtel şi nefinalizate, Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, Ploieşti - Albiţa - Suceava, tronsoane care sunt în pregătire în acelaşi regim de parteneriat public-privat", spunea Emil Boc.

Pe de altă parte, potrivit unui document guvernamental, circulaţia auto pe tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău - Borş, în lungime de 64 kilometri, va fi deschisă în noiembrie anul viitor, însă recepţia totală a lucrărilor este programată pentru 30 august 2013.

În document se arată că, până la sfârşitul anului, vor fi reactualizate proiectele pentru alte tronsoane din Autostrada Transilvania, respectiv Gilău-Nădăşelu şi Câmpia Turzii-Iernut, urmând ca în prima parte a anului viitor să fie lansată licitaţia pentru secţiunea Iernut-Târgu Mureş.

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri. După şapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizaţi doar 52 de kilometri.

Contractul cu Bechtel a fost renegociat în acest an, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale autostrăzii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrării cu 50%, la 6,9 milioane euro/km şi permite scoaterea la licitaţie a tronsoanelor încă neîncepute.

Bechtel va continua lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii. Traseul autostrăzii mai cuprinde şase secţiuni însumând 297 km, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Autostrăzile Târgu Mureş-Iaşi şi Transilvania sunt priorităţi.
 Vizualizări articol: 1315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Autostrăzile Târgu Mureş-Iaşi şi Transilvania sunt priorităţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei