Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2011 - Anul XVI, nr. 257 (4855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Împrumuturile din contul Trezoreriei urcă datoria publică cu 3 mld. lei în august, la 38,2% din PIB

Luni, 31 Octombrie 2011 (18:44:52)

Datoria publică a României a crescut cu trei miliarde de lei în luna august, în special din împrumuturi pe termen scurt din disponibilităţile contului general al Trezorerie statului, şi s-a plasat după primele opt luni la 38,2% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

În termeni nominali, datoria publică era de 207,5 miliarde de lei la finele lui august, sub maximul de 214 miliarde lei atins în luna iunie.

Pentru a se finanţa pe termen scurt, statul a împrumutat din contul Trezoreriei 3,2 miliarde de lei în luna august. Împrumuturile din contul general al trezoreriei sunt efectuate de obicei atunci când există un decalaj între scadenţele la tiluri de stat şi este nevoie de finanţare pe termen scurt. Ulterior, contul se reconstituie.

Preşedintele Traian Băsescu declara la finele săptămânii trecute că pentru anul viitor trebuie ţintit un deficit mai mic decât 3% din PIB, dat fiind faptul că finanţarea se face cu precădere pe termene scurte, iar rostogolirea creditelor ar pune presiune pe finanţarea deficitului din anii următori.

Potrivit datelor Finanţelor, în luna august, soldul emisiunilor de obligaţiuni a crescut cu aproape un miliard de lei şi a fost compensat aproape integral de scăderea înregistrată la împrumuturile prin certificate de trezorerie.

Ca urmare a acestor operaţiuni, datoria publică în monedă naţională a crescut semnificativ, cu patru miliarde de lei, la 94,2 miliarde de lei, în timp ce soldul creditelor în valută a rămas la aproximativ acelaşi nivel.

Împrumuturile cu scadenţe scurte au crescut cu aproape 2,5 miliarde de lei în luna august, la 60,8 miliarde de lei, iar cele cu scadenţe luni s-au redus uşor la 79,6 miliarde lei.

Datoria publică locală era de 11,6 miliarde de lei, aproape neschimbată faţă de luna anterioară.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare, datoria publică a României trebuie nu trebuie să depăşească 40% din PIB. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împrumuturile din contul Trezoreriei urcă datoria publică cu 3 mld. lei în august, la 38,2% din PIB.
 Vizualizări articol: 704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Împrumuturile din contul Trezoreriei urcă datoria publică cu 3 mld. lei în august, la 38,2% din PIB0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei