Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2011 - Anul XVI, nr. 217 (4815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa şi ONG-urile,nemulţumite de noile măsuri AMPOSDRU întrucât reduc absorbţia fondurilor UE

Miercuri, 14 Septembrie 2011 (14:13:31)

Reprezentanţi ai Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale şi "Cartel Alfa" au protestat, miercuri, la sediul AMPOSDRU, nemulţumiţi că noile măsuri ale Autorităţii ar reduce absorbţia fondurilor structurale, subliniind că îi vor cere o întâlnire lui Leonard Orban, propus ca ministru.

Membri ai Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale şi ai CNS Cartel Alfa au protestat faţă de măsurile unilaterale impuse de Guvern, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU).

Organizaţiile afectate şi susţinători ai acestora au pichetat sediul AMPOSDRU, pentru a convinge autorităţile statului de impactul negativ al schimbărilor impuse, a spus directorul CeRe, Oana Preda.

Reprezentanta CeRe a precizat că imediat după ce Leonard Orban, propus ca ministru al Fondurilor Europene, va fi pus în funcţie îi vor solicita o întâlnire de urgenţă, având speranţa că acesta va lua măsuri pentru deblocarea finanţării.

În condiţiile în care negocierile dintre beneficiari şi reprezentanţii Guvernului vor eşua, beneficiarii vor ataca în justiţie legalitatea Deciziei nr. 8/2.09.2011, emisă de AMPOSDRU, spune Oana Preda.

Autoritatea de Management pentru POSDRU, ca urmare a Ordinului 1995/23.08.2011 emis de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi a Ordinelor Ministerului Finanţelor Publice 2359 şi 2370/2011, a decis modificarea unilaterală a contractelor de finanţare în mai multe privinţe. Este vorba de reducerea prefinanţării la numai 10 la sută din valoarea bugetelor şi eşalonarea acesteia în tranşe, deşi Ordinul prevede doar mecanismul de acordare a prefinanțării, nu și modificarea cuantumului acesteia, a precizat directorul CeRe.

Modificarea se referă şi la solicitarea restituirii de către beneficiari a sumelor din prefinanţare nesolicitate spre rambursare în primele 12 luni de la primirea prefinanţării, în condiţiile în care pentru numeroşi beneficiari această măsură este retroactivă, la creşterea termenelor de plată a rambursărilor de la 30 la 45 de zile, deşi în art. 1, alin 2, a treia linie din Ordin, se vorbeşte despre măsuri de accelerare a cheltuirii fondurilor, a spus Oana Preda.

Din analiza acestor prevederi, în raport cu reglementările legale, rezultă că acestea contravin legislaţiei în vigoare şi afectează grav desfăşurarea proiectelor aflate în derulare precum şi absorbţia fondurilor europene, după cum afirmă Oana Preda.

Conform Legii 52/2003 privind transparenţa decizională, actele normative trebuie publicate spre consultare cu 30 de zile înainte de a fi adoptate (art. 6, alin. 2). Această perioadă permite informarea şi consultarea celor interesaţi. În aprobarea Ordinului 1995/23.08.2011, Ministerul Muncii a ignorat această prevedere, neoferind niciunei părţi interesate ocazia de a-şi exprima opinia cu privire la conţinutul acestui act normativ şi de a explica impactul pe care acesta urmează să-l aibă asupra proiectelor şi asupra beneficiarilor finali. În elaborarea Ordinului a fost, de asemenea, ignorată Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, conform căreia "Evaluarea preliminară a impactului noilor reglementări este obligatorie" (art. 7), spun ONG-urile.

Acestea mai atrag atenţia că nu sunt îndeplinite condiţiile unei modificări unilaterale a contractelor de finanţare în ceea ce priveşte restituirea prefinanţării primite de către beneficiari înaintea publicării ordinului. Contractele de finanţare pot fi modificate unilateral numai în condiţiile modificării legislaţiei naţionale sau europene. Niciunul dintre ordinele Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care sunt socotite modificări ale legislaţiei naţionale, nu face referire la restituirea prefinanţării de către beneficiarii care au primit prefinanţare înainte de luna iulie 2011.

În condiţiile în care Decizia AM obligă la restituirea unei părţi a prefinanţării pentru contracte aflate deja în derulare, aceasta depăşeşte cadrul stabilit prin ordin, contravenind totodată principiului general al neretroactivităţii legii, cu atât mai mult cu cât decizia directorului general al AM POSDRU nu are caracter de act normativ.

"Dincolo de aspectele legale, considerăm că aceste modificări vor afecta grav implementatorii proiectelor şi în special pe beneficiarii acestora, majoritatea persoane în căutarea unui loc de muncă, persoane cu dizabilităţi, copii în pericol de abandon şcolar. Conform datelor de pe site-ul oficial al instituţiei, în acest moment există 2.780 de proiecte contractate şi aprobate", a precizat Oana Preda.

Scăderea cotei de prefinanţare, pentru deja a doua oară într-un an (de la 30% la 10%) face desfăşurarea proiectelor extrem de dificilă, punând implementatorii de proiecte în imposibilitatea de a avansa sumele necesare pentru desfăşurarea activităţilor planificate. Schimbarea frecventă a prevederilor contractuale şi a altor reguli, pe lângă impactul financiar grav, creează un climat de nesiguranţă, menit să descurajeze accesarea Fondului Social European.

"Nu în ultimul rând, termenul de numai trei zile pe care beneficiarii l-au avut la dispoziţie pentru a decide între rezilierea contractelor şi acceptarea noilor condiţii este un termen stabilit în mod discreţionar de către AM, care denotă o profundă lipsă de respect pentru beneficiari şi relaţiile contractuale", a declarat Preda.

Iniţiatorii protestului apreciază efortul AMPOSDRU de a recupera banii blocaţi nejustificat în conturile unor beneficiari al căror interes este evident altul decât implementarea corectă şi eficientă a activităţilor, dar spun că soluţia identificată de Guvern nu este însă cea potrivită. Orice modificare a mecanismului de prefinanţare trebuie făcută în mod responsabil, cu consultarea beneficiarilor, în opinia protestatarilor.

Directorul General al AM POSDRU, Carmen Ionel, a invitat la discuţii reprezentanţii protestatarilor. Aceasta a explicat că nu mai există bani în buget pentru plata prefinanţărilor şi, în concluzie, decizia contestată de beneficiari nu poate fi schimbată. În urma acestei întâlniri, Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, împreună cu susţinătorii acestui demers, va solicita măsuri premierului, ministrului Finanţelor şi ministrului Muncii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa şi ONG-urile,nemulţumite de noile măsuri AMPOSDRU întrucât reduc absorbţia fondurilor UE.
 Vizualizări articol: 727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa şi ONG-urile,nemulţumite de noile măsuri AMPOSDRU întrucât reduc absorbţia fondurilor UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei