Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2011 - Anul XVI, nr. 204 (4802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ritli: Coplata va avea efect reglator şi va reduce internările nejustificate

Marţi, 30 August 2011 (18:32:53)

Coplata va avea efect reglator, va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu cele spitaliceşti, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

"Introducerea sistemului de co-plată, prin tichetul moderator de sănătate, va duce la o reglare a sistemului. Coplata va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti", a spus Ritli Ladislau, într-o conferinţă de presă.

Proiectul privind coplata va intra în dezbaterea Parlamentului.

Ministrul Sănătăţii a vorbit marţi şi despre cele două proiecte finalizate şi care vor fi prezentate Executivului. Este vorba despre coordonarea CNAS şi cel care prevede descentralizarea direcţiilor de sănătate publică.

"CNAS nu va fi în subordinea MS. Vom lua decizii împreună. CNAS este autonomă", a mai spus Ritli.

În plus, ministrul a susţinut că vrea ca, până la sfârşitul lui 2011, o echipă de specialişti va definitiva pachetul bazal de servicii suportat din contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. "De asemenea, procesul de informatizare a sistemului, prin introducerea cardului naţional, prescripţia electronică şi fişa electronică va continua şi va constitui o metodă de stopare a scurgerilor financiare din sistem", a adăugat ministrul.

Potrivit lui Ritli, elaborarea bugetului sectorului sanitar pentru 2012 va ţine cont de orientarea sistemului spre asistenţa primară şi cea acordată în mediul rural.

"Avem un sistem centrat pe internarea continuă în spital şi o subfinanţare a serviciilor acordate de medicii de familie şi cei care funcţionează în mediul rural. Suntem în faza de analiză a unui sistem prin care să orientăm fondurile către spitalizarea de zi şi ambulatoriu. De asemenea, vom analiza împreună cu reprezentanţii CNAS posibilitatea de a creşte procentul de finanţare pentru asistenţa medicală primară în anul viitor", a explicat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Ministerul Sănătăţii îşi propune dezvoltarea unor programe comune cu autorităţile locale pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea reţelelor de medicină şcolară, asistenţă comunitară şi unităţi medico-sociale. În următoarele patru luni, Ministerul Sănătăţii va regrupa şi restrânge programele naţionale de sănătate în acord cu nevoile populaţiei, urmând să se propună demararea programului de screening a cancerului de col uterin şi extinderea programului de screening neonatal, precum şi a începerea unui program de supraveghere a gravidei şi sugarului.

"În perioada următoare, vom pune accent pe prevenţie. Vrem să începem o campanie de conştientizare a populaţiei asupra importanţei screeningului de col uterin. Dorim să implicăm autorităţile locale în dezvoltarea de programe de sănătate care să ţină cont de specificul medical al zonei", a spus Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că are în intenţie menţinerea programului de vaccinare pentru prevenirea bolilor transmisibile.

Ritli Ladislau a adresat un mesaj autorităţilor profesionale şi personalului medico-social către dialog şi susţinere, precizând că respectă foarte mult orice medic care rămâne să lucreze în România, în pofida constrângerilor finanaciare.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ritli: Coplata va avea efect reglator şi va reduce internările nejustificate.
 Vizualizări articol: 645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Ritli: Coplata va avea efect reglator şi va reduce internările nejustificate2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei