Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2011 - Anul XVI, nr. 204 (4802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ritli: 65% din lista de gratuităţi înlocuită cu medicamente generice, restul nu au corespondent

Marţi, 30 August 2011 (17:29:29)

Ministrul Sănătăţii, Ritli Laudislau, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că 65 la sută din lista de gratuităţi pentru programele naţionale de sănătate a fost înlocuită cu medicamente generice, pentru restul de 35 la sută nefiind corespondent.

"65 la sută din lista de gratuităţi, C2, a fost înlocuită cu generice, restul produselor nu au generice, aşa că rămân în continuare pe listă", a explicat ministrul Sănătăţii.

El i-a asigurat pe bolnavi că nu vor avea probleme cu medicaţia după intrarea în vigoare la 1 septembrie a noii liste de gratuităţi pentru programele naţionale de sănătate.

În plus, ministrul a precizat că în cazul în care un medicament inovativ are mai multe generice vor fi alese mai multe produse ca să nu existe riscul ca un medicament ieftin să lipsească din farmacii.

Ministerul Sănătăţii a modificat metodologia de calcul a preţurilor de decontare pentru medicamentele care se acordă, gratuit, bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate, astfel încât să fie încurajat consumul de medicamente generice, informează instituţia într-un comunicat remis vineri.

Ordinul ministrului Sănătăţii privind aprobarea Listei şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate şi a metodologiei de calcul a acestora a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Forma finală a actului normativ cuprinde o serie importantă dintre propunerile şi observaţiile primite în cele aproximativ două luni de dezbateri publice, a precizat sursa citată.

Conform noilor prevederi, de la 1 septembrie se va deconta preţul cu amănuntul al celui mai ieftin medicament generic existent în lista C2 (preţul cu amănuntul este preţul cu care medicamentul se vinde în farmacie) la care se adaugă 20%, astfel încât decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronici să poată fi susţinută, în continuare, de către autorităţile sanitare.

În cazul în care un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, atunci acesta va fi decontat 100%, ca şi până în prezent.

În cazul în care în lista C2, pe lângă medicamentul inovativ există mai multe medicamente generice cu acceaşi substanţă activă, conform noilor prevederi, începând cu 1 septembrie, toate acestae se vor deconta la un preţ de maxim 120% faţă de preţul cu amănuntul (din farmacie) al celui mai ieftin medicament.

Potrivit MS, Denumirile Comune Internaţionale (DCI), adică substanţele active, din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă, gratuit, bolnavilor cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.

"Deoarece sunt medic şi pentru mine pacienţii sunt cei mai importanţi, de la început aş vrea să subliniez că, bolnavii trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate vor beneficia, ca şi până în prezent, de tratament gratuit. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem să încurajăm folosirea medicamentelor generice, adică a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative", a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, citat în comunicat.

Conform primelor calcule realizate de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în urma aplicării noilor măsuri vor putea fi realizate economii în valoare de aproximativ 150.000.000 de lei pe an, în cadrul programelor de sănătate, ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.

În Lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internaţionale 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ritli: 65% din lista de gratuităţi înlocuită cu medicamente generice, restul nu au corespondent.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ritli: 65% din lista de gratuităţi înlocuită cu medicamente generice, restul nu au corespondent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei