Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mai 2011 - Anul XVI, nr. 122 (4720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câteva sute de persoane au participat, joi, la înmormântarea scriitorului Fănuş Neagu

Joi, 26 Mai 2011 (16:59:00)

Câteva sute de persoane, printre care s-au numărat Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Cristian Ţopescu şi Corneliu Vadim Tudor, au participat la înmormântarea scriitorului Fănuş Neagu, joi, la Cimitirul Bellu din Capitală.

Veniţi să asiste la slujba care s-a ţinut la capela cimitirului Bellu, unde a fost depus trupul neînsufleţit al scriitorului, unii dintre participanţi au spus câteva cuvinte despre Fănuş Neagu.

Astfel, Sergiu Nicolaescu a spus că ultima dată l-a văzut pe Fănuş Neagu în urmă cu 2 - 3 săptămâni, la spitalul unde acesta era internat. Nicolaescu a spus că scriitorul era optimist, se gândea la viitor şi au vorbit chiar de un eventual proiect împreună.

Regizorul Ioan Cărmăzan a spus că Fănuş Neagu, cu care a colaborat, era "un om care ştia meserie" şi "iubea ce făcea".

"Mergeam la el (la spital, n.r.) şi lângă pat erau zeci de cărţi", a povestit Cărmăzan. "Era un om care iubea viaţa. Nu am avut niciodată senzaţia că vorbesc cu un om bolnav", a mai spus regizorul.

Corneliu Vadim Tudor a spus că "Fănuş Neagu scria de mână ca Rebreanu". De altfel, politicianul a spus că are senzaţia că participă la "înmormântarea perechii lui Rebreanu".

După slujba de la capelă, într-un discurs de circa o jumătate de oră, C.V. Tudor a spus că Fănuş Neagu "a fost o legendă vie". Totodată, el a ţinut să citească dintr-o Biblie în care a pus, după cum a mărturisit, frunze de la mormântul lui Serghei Esenin.

Mormântul lui Fănuş Neagu se află pe Aleea Academicienilor, lângă mormântul lui Ştefan Augustin Doinaş.

Trupul neînsufleţit al lui Fănuş Neagu, care a decedat în noaptea de luni spre marţi, a fost depus miercuri la sediul Uniunii Scriitorilor din Capitală, printre cei veniţi să îşi ia rămas bun de la celebrul scriitor numărându-se academicianul Răzvan Theodorescu, actorii Dorel Vişan, Alexandru Bindea, Eusebiu Ştefănescu, jurnalistul Luca Niculescu, criticul şi istoricul literar Gabriel Dimisianu, criticul de film Valerian Sava, regizorul Alecu Croitoru, scriitorii Gheorghe Istrate, Toma George Maiorescu, Nicolae Dragoş, dar şi Cătălin Avramescu, consilier de stat la Preşedinţie.

De asemenea, joi dimineaţă au venit să îi aducă un ultim omagiu scriitorului un grup de copii de la Şcoala "Fănuş Neagu" din Brăila, care a asistat şi la înmormântarea de la Bellu.

Totodată, în memoria lui Fănuş Neagu au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei României, Guvernului, Ministerului Culturii, guvernatorului BNR Mugur Isărescu, Academiei Române, Editurii Academiei Române, Uniunii Scriitorilor din România, Radio România, Centrului Naţional al Cinematografiei, a lui Cornel Dinu, administrator delegat al FC Dinamo şi finul lui Fănuş Neagu, Corneliu Vadim Tudor şi Sergiu Nicolaescu.

Fănuş Neagu, născut pe 5 aprilie 1932, a murit pe 24 mai, la spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungi suferinţe. Fănuş Neagu a fost internat mult timp la spitalul Elias din cauza unui cancer la prostată.

Fănuş Neagu, povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg, a fost redactor la revistele Luceafărul şi Amfiteatru şi a scris cronici sportive la România Literară. El a fost coleg cu Eugen Barbu, Teodor Mazilu, Ion Băieşu şi Adrian Păunescu.

Printre volumele pe care le-a scris se numără "Întâmplări aiurea şi călătorii oranj" (publicistică), romanul "Scaunul singurătăţii", nuvelele "Dincolo de nisipuri", piesele "Echipa de zgomote" şi "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp".

A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele "Cantonul părăsit", "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp".

În perioada decembrie 1993 - 1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti. În noiembrie 1993, el a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiaşi instituţii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva sute de persoane au participat, joi, la înmormântarea scriitorului Fănuş Neagu.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câteva sute de persoane au participat, joi, la înmormântarea scriitorului Fănuş Neagu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei