Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2011 - Anul XVI, nr. 60 (4658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Banii alocaţi de Guvern pentru judeţe din Moldova, primiţi cu critici de unele administraţii

Luni, 14 Martie 2011 (18:07:09)

Reprezentanţii administraţiilor judeţene din judeţele Moldovei consideră că alocarea de fonduri de către Guvern pentru unele localităţi este benefică, cei din PDL apreciind că distribuţia este echitabilă, dar cei din opoziţie considerând că banii au fost daţi mai mult pe criterii politice.

În judeţul Suceava, 19 localităţi vor beneficia de 12,623 de milioane de lei pentru infrastructură, care vizează lucrări de canalizare, construcţia de staţii de epurare, alimentarea cu apă a locuitorilor, precum şi pentru amenajarea sau refacerea podurilor şi podeţelor din anumite zone, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alţi 2,385 milioane de lei au fost alocaţi pentru 14 baze sportive.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie (PDL), a declarat, luni, că sumele alocate de Guvern pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural au fost distribuite echitabil.

Ilie a spus că zece din cele 19 localităţi sucevene care au primit fonduri din partea Guvernului sunt conduse de primari PDL, iar celelalte nouă au primari din alte partide.

"Noi avem în judeţ 60 la sută din primari şi aproximativ 60 la sută din fonduri au fost alocate unor primării cu primari PDL. Nu se poate spune că fondurile au fost alocate cu preponderenţă celor din PDL", a spus Ilie.

El a subliniat că preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut demersuri la Guvern pentru alocarea de fonduri în special pentru primăriile din judeţ care au nevoie de urgenţă de bani, indiferent de culoarea politică a primarului respectiv.

"Această promisiune a fost făcută de preşedintele CJ în plenul Consiliului Judeţean şi se ţine de cuvânt", a spus Ilie.

El a arătat că fondurile alocate de Guvern sunt, în special, pentru primăriile care se confruntă cu probleme nesoluţionate în urma inundaţiilor care au afectat infrastructura.

Judeţul Botoşani a primit 5,03 milioane de lei pentru lucrări de dezvoltare a infrastructurii din şase localităţi şi 3,535 milioane de lei pentru baze sportive în zece comune.

Vicepreşedintele CJ Botoşani Cătălina Lupaşcu, membru PNL, a declarat corespondentului MEDIAFAX că banii alocaţi de guvern judeţului Botoşani vor fi repartizaţi către primăriile PDL.

Ea a spus că alocarea de fonduri pentru localităţi din judeţ este utilă şi că ar fi ideal ca împărţirea banilor să nu se facă în funcţie de apartenenţa politică a conducerii unei administraţii publice locale.

"Acest guvern a dovedit, inclusiv anul trecut, că nu a făcut niciodată rabat de la a ţine cont de culoare politică. Am convingerea că aceşti bani vor fi repartizaţi către primăriile PDL", a spus Cătălina Lupaşcu.

Pentru judeţul Neamţ, Guvernul a alocat 3,05 milioane de lei pentru lucrări de dezvoltare a infrastructurii în şase localităţi şi 4,24 milioane de lei pentru baze sportive în 20 de localităţi din judeţ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, (PDL), s-a declarat extrem de mulţumit de alocarea de fonduri unor localităţi din judeţ.

"Aceste sume sunt extrem de binevenite în primăriile judeţului. Sunt primari care au în derulare proiecte de alimentare cu apă sau canalizare şi care pot finaliza lucrările cu aceste sume. Şi cele destinate bazelor sportive sunt foarte binevenite şi au mers către toate primăriile, indiferent de culoarea politică", a declarat preşedinte CJ Neamţ.

Pentru judeţul Iaşi Guvernul a alocat în total 7, 946 milioane de lei, din care 2, 893 milionae de lei pentru lucrări de infrastructură şi 5,053 milioane de lei pentru amenajarea de baze sportive.

Cele mai mari sume au fost alocate primăriilor Belceşti şi Ciohorăni, fiecare dintre cele două localităţi urmând să primească 940.000 de lei, pentru extinderea reţelelor de alimentare cu apă.

În total, 13 primării din judeţul Iaşi vor primi bani pentru lucrări de infrastructură, iar în 32 de localităţi vor fi amenajate baze sportive.

Vicepreşedintele CJ Iaşi, Constantin Adăscăliţei (PSD), a spus că nu cunoaşte criteriile în baza cărora Guvernul a împărţit banii destinaţi unor investiţii în judeţul Iaşi.

"Noi, la CJ, am adunat toate proiectele depuse de primăriile din judeţ şi le-am transmis mai departe la Guvern. Nu ştiu ce criterii s-au aplicat la împărţirea banilor", a spus Adăscăliţei.

El a adăugat că în cazul în care investiţiile aprobate de Guvern se referă la lucrări deja începute, atunci "este în regulă", însă dacă este vorba de investiţii noi, atunci "e o altă discuţie".

"La Bălţaţi, spre exemplu, unde se alocă acum bani pentru baza sportivă, sunt lucrări deja începute. Deci e bine că se dau alte fonduri, pentru că lucrarea nu poate rămâne în paragină", a spus Adăscăliţei.

Vicepreşedintele CJ a precizat că în localităţile unde există deja lucrări începute, banii vor ajunge în câteva zile.

"Unde e vorba de lucrări noi, trebuie făcute licitaţii. Apoi pot fi luaţi şi banii", a explicat Adăscăliţei.

Judeţul Vaslui a primit şase milioane de lei pentru realizarea de aducţiuni de apă şi amenajarea de poduri şi podeţe în 35 de comune, precum şi 2,6 milioane lei pentru construirea de baze sportive în 17 comune.

Conducerea Consiliului Judeţean Vaslui consideră că alocarea directă de fonduri de către Guvern este mai mult "precampanie electorală", în condiţiile în care, banii vor ajunge, în special, pe anumite colegii parlamentare din judeţ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi (PSD), susţine că primăriile care au primit fonduri de la Guvern pentru realizarea de aducţiuni de apă, amenajarea de poduri, podeţe şi construirea de baze sportive sunt majoritatea PDL sau PNL, pe colegii aparţinând parlamentarilor din arcul guvernamental.

"Este bine că s-au alocat aceste fonduri pentru că ajută judeţul în dezvoltarea infrastructurii şi finalizarea unor proiecte. Dar, din ceea ce văd eu pe hotărârea de guvern, majoritatea primăriile care au primit fonduri direct de la guvern sunt PDL şi PNL. A dat şi la câteva PSD, ca să poată să ne scoată ochii. Şi cele PNL, dacă analizăm, sunt din anumite colegii, ale parlamentarilor din arcul guvernamental, cum ar fi Dan Marian, preşedintele PDL Vaslui, şi Marian Sârbu, preşedintele UNPR. De aceea, aceste hotărâri de guvern sună a precampanie electorală", a declarat Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui.

Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 386 milioane lei (circa 90 milioane euro) pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural, unităţile administrative ale PDL figurând şi de această dată, ca în ultimii doi ani, pe lista principalilor beneficiari.

Din suma totală, 259,3 milioane lei au fost distribuite pentru lucrări de infrastructură, iar 126,6 milioane lei au fost acordate pentru construcţii de baze sportive.

Departamentul Corespondenţi 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banii alocaţi de Guvern pentru judeţe din Moldova, primiţi cu critici de unele administraţii.
 Vizualizări articol: 915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Banii alocaţi de Guvern pentru judeţe din Moldova, primiţi cu critici de unele administraţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei