Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 feb 2011 - Anul XVI, nr. 34 (4632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Economiei a plecat de la UM Sadu fără să dea informaţii suplimentare în cazul exploziei

Vineri, 11 Februarie 2011 (18:51:00)

 Ministrul Economiei, Ion Ariton, a plecat de la Uzina Mecanică Sadu, vineri seară, fără să dea informaţii suplimentare despre împrejurările în care s-a produs accidentul de muncă soldat cu decesul a două persoane şi rănirea alteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ariton a participat la o discuţie cu reprezentanţii uzinei şi cu cei ai instituţiilor implicate în ancheta deschisă în acest caz, menţionând că anchetatorii sunt cei care pot oferi informaţii pe această temă.

Înainte să plece, ministrul Economiei a ţinut să transmită, încă o dată, compasiunea şi regretele sale pentru familiile îndoliate.

Procurorul de caz, Dumitru Costache, a declarat, la rândul său, că nu se poate pronunţa, deocamdată, cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul, spunând că sunt mai multe variante luate în calcul pentru a stabili cu exactitate cele întâmplate.

Procurorul a mai spus că este deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, urmând ca la finalul anchetei să se stabilească în sarcina cărei persoane va cădea responsabilitatea pentru cele întâmplate.

La ora transmiterii acestei ştiri, toţi reprezentanţii instituţiilor implicaţi în anchetă au părăsit uzina, inclusuiv cei ai INSEMEX Petroşani, care au recoltat probele necesare anchetei.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în încăperea în care s-a produs explozia s-ar fi putut afla până la două tone de substanţă explozibilă, motivul în care aceasta a fost detonată nefiind cunoscut.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a aflat, vineri după-amiază, la Uzina Mecanică Sadu, unde s-a întâlnit cu conducerea unităţii.

Ariton a transmis condoleanţe familiilor celor două femei decedate în urma exploziei şi şi-a exprimat regretul că incidentul s-a produs pe fondul realizării unor investiţii pentru modernizarea capacităţilor de producţie ale uzinei.

El a susţinut că aceste investiţii sunt făcute pentru a îmbunătăţi performanţele uzinei şi pentru a reduce riscul de producere a unor accidente de muncă.

Explozia de la Uzina Mecanică Sadu a avut loc în jurul orei 11.30 şi a fost urmată de un incendiu care a fost lichidat în scurt timp de pompierii ajunşi la faţa locului.

În urma deflagraţiei, două femei, Maria Mirulescu, de 42 de ani, şi Diana Andriţoiu, de 38 de ani, au murit carbonizate.

De asemenea, un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost grav rănit, având arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului şi arsuri ale căilor respiratorii. Bărbatul a fost preluat de un elicopter SMURD şi este adus la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.

Potrivit autorităţilor, deflagraţia s-a produs într-o magazie unde era depozitată pulberea necesară pentru două zile de lucru a unei secţii, iar în urma exploziei atelierul respectiv a fost aproape distrus, acoperişul fiind smuls.

La faţa locului au ajuns reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Poliţiei, dar şi procurori, pentru a stabili cauzele producerii deflagraţiei. Totodată, o echipă de specialişti de la INSEMEX Petroşani a ajuns la Uzina Mecanică de la Sadu pentru a face cercetări în vederea realizării unei expertize tehnice necesare stabilirii cauzelor deflagraţiei.

Cei aproximativ o mie de angajaţi ai Uzinei Mecanice Sadu au fost evacuaţi, fiind trimişi acasă în urma exploziei.

În luna noiembrie a anului trecut, la uzina de la Sadu au avut loc două accidente de muncă soldate cu rănirea a două femei.

Uzina Mecanică Sadu, care este situată în oraşul Bumbeşti Jiu din judeţul Gorj, în apropierea drumului european E70 Târgu Jiu - Petroşani, produce muniţie de infanterie, armament de infanterie şi componente pentru acesta şi elemente pirotehnice de iniţiere.

Uzina Mecanică Sadu figurează în raportul ANAF ca aflându-se în topul datornicilor către stat din judeţul Gorj. Administratorul special al UM Sadu este Marcel Hoară (PDL).

Marcel Horă a anunţat, în 8 februarie, că Uzina Mecanică Sadu intră într-un amplu proces de retehnologizare care va dura patru ani, prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.

Potrivit preşedintelui Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, Marcel Hoară, citat de presa locală, procesul de retehnologizare a fluxului de producţie va începe anul acesta, fiind aprobat studiul de fezabilitate, dar şi ordinul care vizează investiţia. Suma alocată pentru întregul proces de la UM Sadu se ridică la 200 de milioane de lei.

El a susţinut că scopul retehnologizării este acela de a schimba toate utilajele existente la nivelul uzinei cu altele mai performante astfel încât să crească numărul unităţilor produse de la două milioane pe an la 5-6 milioane.

Potrivit acestuia, cele două accidente de muncă petrecute anul trecut au fost urmare a nerespectării normelor de protecţie a muncii, şi nu pentru că echipamentele erau vechi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Economiei a plecat de la UM Sadu fără să dea informaţii suplimentare în cazul exploziei.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Economiei a plecat de la UM Sadu fără să dea informaţii suplimentare în cazul exploziei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei