Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 ian 2011 - Anul XVI, nr. 14 (4612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI pregăteşte pichete la Ministerul Educaţie şi la Guvern

Miercuri, 19 Ianuarie 2011 (16:37:39)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vrea să picheteze sediile Ministerului Educaţiei şi Guvernului şi discută cu membrii organizaţiei posibilitatea declanşării unei greve generale, urmând, totodată, să înceapă strângerea de semnături pentru modificarea Legii educaţiei.

Preşedintele FSLI, Simion Hancescu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, principalele patru nemulţumiri ale profesorilor din această organizaţie sindicală şi decizia Colegiului liderilor organizaţiei pentru rezolvarea problemei din sistem.

"Astăzi (miercuri - n.r.) Colegiul liderilor a decis declanşarea unei acţiuni de strângere de semnături pentru modificarea unor articole din Legea educaţiei naţionale. Cerem ca structura ciclurilor de învăţământ să nu fie modificată, iar clasa a IX-a să nu fie inclusă în gimnaziu, aceasta pentru că nu există spaţiu pentru mutarea clasei a IX-a la gimnaziu, iar după finalizarea pregătirii elevii de 16 ani nu au nici o calificare pentru a intra pe piaţa muncii", a precizat Hancescu.

În Colegiul liderilor s-a decis să se ceară, de asemenea, ca titularizarea să se facă în sistem pentru toate cadrele didactice, astfel încât să fie acoperite cu personal calificat toate disciplinele şi să fie asigurată continuitatea în actul de predare la nivelul clasei.

Alte solicitări sunt menţinerea reducerii normei de predare pentru profesorii de grad I cu 25 de ani vechime, pentru a se ţine cont şi de practica europeană, precum şi decontarea navetei pentru personalul din învăţământul preuniversitar, reducerea cu trei ani a vârstei de pensionare faţă de 65 de ani cât este prevăzut în legea unitară a pensiilor şi modificarea componenţei consiliilor de administraţie din şcoli astfel încât cadrele didactice să fie în majoritate.

O altă cerinţă, adresată Guvernului, este ca Executivul să emită, în maxim 60 de zile, un act normativ pentru aplicarea prevederilor Legii 221/2008 în toate cazurile (majorarea cu 33,4% a salariilor de încadrare) ţinând cont de numărul mare de sentinţe judecătoreşti irevocabile.

"Există aproape 150.000 de profesori care au cel puţin o sentinţă judecătorească definitivă pe Legea 221/2008, unii având chiar trei sentinţe judecătoreşti. În acest moment unii profesori sunt plătiţi în baza acestei legi, alţii nu. Cerem uniformizarea plăţii potrivit legii 221 mai ales ţinând cont de numărul mare de sentinţe irevocabile", a precizat Hancescu.

În cazul în care Executivul nu va ţine cont de ultimatumul privind modificarea Legii 221, membrii de sindicat îşi rezervă dreptul de a organiza pichetări la sediul Guvernului şi Ministerul Educaţiei şi chiar de a organiza o grevă generală, a adăugat liderul sindical.

O altă problemă semnalată de către conducerea FSLI vizează desfiinţarea a 3.000 de unităţi de învăţământ până la sfârşitul lui 2011 (1.300 au fost desfiinţate deja în 2010) măsura care va afecta zeci de mii de elevi şi cadre didactice.

"Situaţia din învăţământ este dramatică, în multe zone finanţarea per elev făcând ca banii pentru şcoli să se termine în luna septembrie, cele mai afectate fiind liceele vocaţionale", a susţinut Hancescu.

  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI pregăteşte pichete la Ministerul Educaţie şi la Guvern.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI pregăteşte pichete la Ministerul Educaţie şi la Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei