Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2010 - Anul XV, nr. 209 (4500)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tabără, în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic, susţin 73 ONG-uri

Luni, 6 Septembrie 2010 (17:31:04)

Noul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, s-ar afla în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic, afirmă 73 de organizaţii neguvernamentale, care cer demiterea demnitarului, susţinând că acesta ar avea legături contractuale cu Monsanto, "cel mai mare producător de OMG".

"73 de ONG-uri din România îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de recenta re-numire a lui Valeriu Tabără la conducerea Ministerului Agriculturii. Motivul principal este acela că Valeriu Tabără este în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic. Va putea domnul Tabără să reprezinte obiectiv interesele agricultorilor şi consumatorilor români, dat fiind strânsele sale legături contractuale cu compania Monsanto - cel mai mare producător de organisme modificate genetic (OMG) din lume?", se arată într-un comunicat al organizaţiilor, remis luni agenţiei MEDIAFAX.

ONG-urile atasează si link-ul către un CV conform căruia Tabără a deţinut funcţia de "director de proiecte de cercetare cu CNCSIV, unitatea de management a Băncii
Mondiale, firma MONSANTO". Această informaţie nu se regăseşte în CV-ul lui Valeriu Tabără de pe site-ul Camerei Deputaţilor pentru legislatura 2008-2012 şi nici în cel postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

În opinia ONG-urilor, România are o istorie nedemocratică legată de cultivarea OMG, în care Valeriu Tabără a jucat un rol esenţial prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie, în acest sens organizaţiile indicând susţinerile şi interpelările parlamentare ale demnitarului între 2005 şi 2006.

"Valeriu Tabără nu face un secret din conflictul de interes în care se regăseşte. Conform ultimelor sale declaraţii pe această temă, domnia sa păstrează legătura cu compania Monsanto. Obiectivitatea şi profesionalismul domnului Tabără sunt compromise, acesta neputând să îşi exercite eficient şi în interes public, funcţia de ministru al Agriculturii. Prin urmare, cele 73 de ONG-uri semnatare ale acestui document, cer destituirea domnului Valeriu Tabără", se arată în comunicat.

Societatea civilă susţine că priorităţile agriculturii nu pot include OMG. "Porumbul modificat genetic MON810 este singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în România. Acest porumb dezvoltă toxine ce atacă un dăunător al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezintă o problemă în agricultura românească. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are succes în rândul agricultorilor români. Conform datelor oficiale, suprafeţele de porumb modificat genetic au scăzut drastic în ultimii ani", mai arată sursa citată.

De asemenea, spun ONG-urile, "soia modificată genetic - o nostalgie cunoscută a domnului Valeriu Tabără, are avantaje îndoielnice". Demnitarul a avut o prezentare pro-OMG, în mai 2005, în Parlament, mai indică sursa citată.

"România a fost singurul stat din lume care a raportat producţie mai mare la hectar în cazul soiei modificate genetic, cifrelor record nefiindu-le niciodată verificate autenticitatea. Reamintim de rezultatele numeroaselor studii ştiinţifice care arată efectele negative ale OMG asupra sănătăţii şi mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG în baza acestor studii. Printre aceste state se numără Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria. OMG nu reprezintă dezvoltarea agriculturii ci un risc enorm şi costisitor pe care nu trebuie să ni-l asumăm", explică ONG-urile, care ataşează rezultatele unor sondaje.

ONG-urile cer să nu fie organisme modificate genetic în câmpurile din România.

"Conform sondajelor de opinie, consumatorii români nu doresc să consume OMG. 74 la sută dintre români sunt împotriva consumului de produse modificate genetic iar 81 la sută doresc interzicerea OMG. Autorităţile trebuie să ne apere dreptul la hrană sănătoasă şi nu să servească interesele industriei biotehnologice. Valeriu Tabără nu ne poate asigura că îşi va face datoria faţă de cetăţeni", spune Ramona Duminicioiu, preşedintă a Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic.

În opinia lui Gabriel Păun, preşedinte al Asociaţiei Agent Green, întoarcerea lui Tabără la conducerea Ministerului Agriculturii îl pune într-o nouă situaţie de
incompatibilitate din cauza colaborării sale cu corporaţia Monsanto. "Odată cu instalarea lui Tabără, aceasta companie flămândă după profit nu va mai avea niciun obstacol în calea contaminării alimentelor noastre şi culturilor de câmp cu plantele lor modificate genetic care ne pun în pericol sănătatea, biodiversitatea şi agricultura. Numirea lui Tabără este o ruşine pentru Guvernul Boc promotor al OMG în România. Această greşeală trebuie îndreptată prin destituirea de urgenţă a ministrului", declară Păun.

Valeriu Tabără a fost numit, în 3 septembrie, ministru al Agriculturii în locul lui Mihai Dumitru.

În iunie 2006, Greenpeace România îl acuza pe Valeriu Tabără, pe atunci vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlament, că ar cultiva ilegal sute de hectare de soia modificată genetic într-o staţiune de cercetare din judeţul Timiş.

"Organizaţia Greenpeace este indignată că Valeriu Tabără (...) cultivă ilegal sute de hectare cu soia modificată genetic (MG) în Staţiunea de Cercetare Lovrin din judeţul Timiş", susţinea Greenpeace.

Activiştii Greenpeace afirmau că au aflat că Tabără ar cultiva organisme modificate genetic (OMG) chiar de la acesta, dintr-o dezbatere asupra Legii Mediului la care şi parlamentarul ar fi participat. Potrivit Greenpeace, acesta ar fi acuzat organizaţia ecologistă de "crimă împotriva ştiinţei" - din cauza campaniei împotriva OMG - invitându-i pe activiştii Greenpeace să-i ardă culturile din Timiş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără, în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic, susţin 73 ONG-uri.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tabără, în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic, susţin 73 ONG-uri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei