Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2010 - Anul XV, nr. 45 (4336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Jocul de-a secretele, la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Miercuri, 24 Februarie 2010 (20:39:40)

Directorul STS Marcel Opriş şi o delegaţie a Asociaţiei 21 Decembrie 1989 condusă de liderul acesteia Doru Mărieş, aflat în greva foamei de mai multe zile, au fost, miercuri, protagoniştii unei întâmplări care s-a situat, aşa cum avea să recunoască însuşi şeful STS, la marginea legii.

Tema întâlnirii de miercuri între cele două părţi a constituit-o cererea vehementă a asociaţiei de revoluţionari de a primi o copie după documentele aflate în dosarul Revoluţiei din 1989 care au fost secretizate şi care se află în custodia Servicilui de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Discuţia a început cu o dispută de o oră, timp în care cele două părţi se acuzau reciproc de necunoaştere a legii şi aduceau argumente în susţinerea propriei poziţii. Pe de-o parte, cei de la Asociaţia "21 Decembrie" invocau în sprijinul cererii lor decizia CEDO care obliga autorităţile române să le pună la dispoziţie o copie integrală a dosarului 97, cunoscut drept "Dosarul Revoluţiei".

Pe de altă parte, şeful STS, general locotenent Marcel Opriş, le-a explicat acestora că o parte din documentele cuprinse în respectivul dosar sunt secretizate şi că din acest motiv el nu le poate da revoluţionarilor o copie a acestuia.

Dosarul era însă pe masă, în faţa lui Opriş. Atât o copie a acestuia, cerută de şeful STS Parchetului instanţei supreme, cât şi originalele după care acesta fusese fotocopiat, aduse de Opriş din arhiva serviciului pe care-l conduce.

După un schimb de argumente transformat într-o dezbatere pe teme de drept ce a durat aproape o oră şi care a fost aproape de a fi întreruptă brusc din cauza unor replici tăioase, cele două părţi au convenit un mod de lucru despre care însuşi şeful STS avea să admită că este "pe lângă lege".

Astfel, Opriş a început să spicuiască din fiecare dintre documentele considerate secrete, unele fiind citite aproape integral în faţa mai multor camere de filmat şi a unei săli pline de jurnalişti, dar mai cu seamă în faţa unor interlocutori care, conform chiar teoriei sale, nu au dreptul să cunoască ce conţin respectivele acte.

Cei de la Asociaţia "21 Decembrie" - care, ce-i drept, nu au atins documentele aduse de şeful STS din arhivă - au ascultat atent relatările despre conţinutul documentelor, fiindu-le chiar arătate, în câteva rânduri, hărţi despre care Opriş le spunea că reprezintă schiţe ale diferitelor sisteme de comunicaţii, unele valabile şi în prezent, motiv pentru care sunt secrete. După fiecare document prezentat, cele două părţi conveneau dacă el este sau nu "pertinent pentru cauza" Asociaţiei la CEDO, urmând ca cele pertinente să fie desecretizate de STS, dacă acesta era emitentul lor, sau ca şeful serviciului să ceară personal emitentului desecretizarea respectivului document.

Astfel, cei prezenţi miercuri în sala în care s-a desfăşurat întâlnirea au putut afla informaţii importante despre structura sistemului de comunicaţii în anii '80, dar şi informaţii concrete despre sisteme încă în funcţiune. S-au pomenit locuri cunoscute drept "blocul Procuratura" sau "blocul Şcoala" sau adrese la care funcţionau sau încă mai funcţionează compartimente ale STS, dar şi ale altor structuri. O lecţie de istorie, pigmentată cu poveşti personale, istorisiri ale lui Opriş din zilele Revoluţiei şi uneori hazlii consideraţii pe tema celor înscrise în acele documente.

Au existat chiar şi momente hazlii în întâlnirea de lucru publică de miercuri de la STS, unele dintre acestea fiind prilejuite de citirea diverselor cereri de la "pile" care doreau instalarea de posturi telefonice sau chiar o solicitare din partea dirijorului ansamblului de muzică populară al Armatei, care dorea o schimbare a posibilităţilor de folosire a telefonului.

"Eu am depăşit puţin cadrul legal. Am depăşit puţin cadrul legal. Chiar dumneavoastră aţi spus de la început că acest dosar nu avea ce să caute aici. (...) Vă deschid acum o uşă, pe care probabil o vor deschide şi alţii. Luaţi-o cum vreţi: ca pe un act de curaj, ca pe un act de deschidere, cum vreţi dumneavoastră", a spus Opriş despre cele întâmplate miercuri în sala de şedinţe a instituţiei, într-o declaraţie acordată presei.

Pe de altă parte, Opriş a afirmat că, în opinia sa, documentele rămân secrete, el protejând de privirile interlocutorilor tocmai acele aspecte care conferă fiecărui document caracterul de secret.

Între actele parcurse miercuri s-au aflat, potrivit unui opis pus la dispoziţie celor de la asociaţie de STS, atât documente nesecrete, cât şi secrete de serviciu sau secrete de stat.

Liderul Asociaţiei "21 Decembrie" a anunţat că, în ciuda atitudinii "pro-active" a şefului STS, nu renunţă la greva foamei întrucât nu i-a fost înmânată efectiv copia după dosar.

"Acesta este un mod de lucru pe care eu vi l-am propus încă din octombrie anul trecut", le-a spus Opriş interlocutorilor săi, precizând în final că-şi asumă demersul şi deschiderea arătată celor de la asociaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jocul de-a secretele, la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
 Vizualizări articol: 1318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jocul de-a secretele, la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei