Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 feb 2010 - Anul XV, nr. 35 (4326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD susţine că Legea pensiilor adoptată prin Hotărâre de Guvern este neconstituţională

Vineri, 12 Februarie 2010 (18:55:49)

Partidul Social Democrat susţine că Legea pensiilor adoptată prin Hotărâre de Guvern este neconstituţională şi anunţă că parlamentarii PSD vor depune toate eforturile pentru restabilirea ordinei constituţionale şi amendarea textelor de lege în acord cu principiile statului de drept.

Conform unui comunicat de presă remis vineri agenţiei MEDIAFAX, semnat de vicepreşedintele Departamentului de Justiţie al PSD Florin Iordache, "Legea pensiilor adoptată prin hotărâre de Guvern este neconstituţională".

"Considerăm că Proiectul de lege privind Legea unică a pensiilor încalcă prevederi constituţionale şi prevederi ale unor convenţii europene. Potrivit art. 41 lin. (1) din Constituţie, dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Art. 53 din Constituţie reglementează «restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi», care poate fi aplicată doar dacă este proporţională cu situaţia care a determinat-o, în mod nediscriminatoriu. Art. 15 alin. (2) din Constituţie consacră neretroactivitatea legii, excepţie făcând doar legea penală sau contravenţională mai favorabilă", se arată în comunicat.

Iordache precizează că, "din necunoaştere sau prin omiterea cu bună ştiinţă, iniţiatorii proiectului de lege au încălcat prevederile constituţionale şi normele comunitare", el susţinând că, "prin recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, se încalcă principiul neretroactivităţii legii".

"Drepturile câştigate, recunoscute într-un stat de drept trebuie acordate chiar dacă ulterior acestea se modifică. În acest sens, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin mai multe decizii. Sub acest aspect, funcţionarii parlamentari, militarii, magistraţii, personalul auxiliar al instanţelor judecătoreşti şi parchete, personalul diplomatic şi consular constituie sisteme ocupaţionale cărora li se aplică prevederile Directivei 86/378/EEC. Cu privire la modalitatea de finanţare, CJCE a stabilit, în mai multe cazuri, că acestea pot fi finanţate total sau parţial de la bugetul de stat", se arată în comunicat.

De asemenea, deputatul PSD sesizează că "vârsta de pensionare stabilită în proiect ca fiind de 65 de ani nu este o cerinţă a UE şi nici nu există sancţiunea pentru menţinerea unor diferenţe".

"Cerinţele comunitare se referă la existenţa unui raport adecvat între populaţia pensionată şi populaţia activă prin încurajarea salariaţilor să rămână în activitate. Singurul criteriu care trebuie să stea la baza stabilirii vârstei de pensionare îl constituie speranţa de viaţă. În România speranţa de viaţă este apreciată ca fiind 68,2 ani, deci doar 3,2 ani peste vârsta de pensionare", susţine Iordache.

Social-democratul precizează că parlamentarii PSD vor depune toate eforturile pentru restabilirea ordinii constituţionale şi amendarea textelor de lege în acord cu principiile statului de drept.

"Ţinând cont de cele prezentate mai sus, precum şi de prevederile constituţionale şi comunitare, Departamentul de Justiţie şi Drepturile Omului al PSD îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul pripit, populist şi neprofesionist prin care s-a promovat proiectul de lege, iar în cadrul dezbaterilor parlamentare, membrii grupului parlamentar al PSD vor depune toate eforturile pentru restabilirea ordinei constituţionale şi amendarea textelor de lege în acord cu principiile care stau la baza statului de drept", se mai arată în comunicat.

Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii stabileşte că în sistemul public vor fi incluse pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţii asistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi ale personalului Curţii de Conturi. La acestea se adaugă şi pensiile militare de stat, precum şi pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul adminstraţiei penitenciarelor.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că recalcularea pensiilor speciale va afecta doar 15% din totalul celor aproximativ 180.000 de beneficiari, prin scăderea în principal a pensiilor mai mari de 3.000 lei, iar pentru ceilalţi pensionari nu vor operate diminuări, deoarece pensia nu depăşeşte valoarea contribuţiei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD susţine că Legea pensiilor adoptată prin Hotărâre de Guvern este neconstituţională.
 Vizualizări articol: 836 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
PSD susţine că Legea pensiilor adoptată prin Hotărâre de Guvern este neconstituţională5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei