Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 aug 2009 - Anul XIV, nr. 178 (4164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu către primari: România nu e un stat modern, a atins standarde minimale pentru intrarea în UE

Duminică, 2 August 2009 (19:30:53)

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, duminică, primarilor participanţi la lucrările Asociaţiei Comunelor că trebuie continuat procesul de modernizare a României deoarece ţara noastră nu este un stat modern, ci doar unul care a atins "nişte standarde minimale" pentru intrarea în Uniunea Europeană.

"România nu e stat modern. Vreau să ştiţi foarte bine că am această convingere. România a atins nişte standarde minimale la intrarea în Uniunea Europeană după care prea mulţi oameni politici au considerat că acesta este nivelul la care trebuie să fim. Nu, de-abia de acolo trebuia să înceapă un proces accelerat de modernizare a României, inclusiv procesul de creştere a nivelului de autonomie a administraţiilor locale", a declarat Traian Băsescu la lucrările Asociaţiei Comunelor din România, care se desfăşoară la Mamaia şi la care participă peste 250 de primari de comune din toată ţara.

Şeful statului le-a spus celor prezenţi că a consultat Pactul Naţional pentru Autonomie Locală, care va fi discutat la această întâlnire a Asociaţiei Comunelor din România şi că este mulţumit de acest proiect, având de făcut un singur amendament.

Traian Băsescu le-a cerut primarilor să nu susţină ideea ca primarul să conducă lucrările Consiliului Local.

"Un lucru la care aş ţine tare mult să nu-l susţineţi este ideea ca primarul să conducă lucrările Consiliului Local. Este un element fundamental de democraţie ca Executivul ales să nu fie şi şeful legislativului local. Şi eu am simţit nevoia să stau în fruntea consiliului când eram primar general şi mi-ar fi convenit să pot să gestionez şi lucrările consiliului, dar cred că ar fi un pas înapoi din punct de vedere al democraţiei", a afirmat şeful statului.

El a mai spus că primarii trebuie să se lupte pentru autonomia financiară şi i-a încurajat să continue să organizeze manifestări gen Zilele Oraşului sau Zilele Comunei pentru că acestea sunt deosebit de utile.

"Să le ţină în continuare chiar dacă nu mai au bani, cu minimum de resurse", a precizat Băsescu.

Şeful statului le-a mai spus celor prezenţi că mai multe lucruri pot fi discutate în cadrul Adunării Generală a Asociaţiei Comunelor din România în 4 august, când la lucrări sunt invitaţi premierul şi mai mulţi miniştri.

"Să vedem dacă vin", şi-a exprimat neîncrederea Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

"Dacă nu vin ei, vin eu", i-a replicat şeful statului, care a spus că speră ca miniştrii respectivi să onoreze invitaţia.

Traian Băsescu a mai spus că ar fi trebuit să fie prezent la acest eveniment în 5 august, în ultima zi a lucrărilor, dar pentru că programul nu i-a permis a venit la deschiderea lucrărilor.

La sesiunea extraordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, care se desfăşoară la Mamaia, participă peste 250 de primari de comune din toată ţara, precum şi reprezentanţi ai Corpului Profesional al Secretarilor Comunelor din România.

Asociaţia Comunelor din România a întocmit un document în şapte puncte care vizează punerea în practică a unui set de măsuri menite să consolideze autonomia locală.

Documentul, intitulat Pactul Naţional pentru Autonomie Locală, a fost propus partidelor parlamentare, măsurile pe care le cuprinde vizând o serie de modificări legislative. Astfel, Asociaţia Comunelor din România propune modificarea Legii administraţiei publice locale şi a Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale astfel încât alegerea consilierilor locali să se facă prin vot uninominal, alegerea viceprimarilor să fie atributul exclusiv al primarului, iar şedinţele de Consiliu Local să fie prezidate doar de primar.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, care se desfăşoară la Mamaia, se mai află şi elaborarea "agendei comunelor din România 2010", ca document de analiză şi propuneri pentru toate partidele politice, în vederea elaborării politicilor publice privind dezvolatrea satului românesc.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu către primari: România nu e un stat modern, a atins standarde minimale pentru intrarea în UE.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu către primari: România nu e un stat modern, a atins standarde minimale pentru intrarea în UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei