Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2008 - Anul XIII, nr. 240 (3921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statele din zona euro, dispuse să garanteze operaţiunile de finanţare a băncilor

Duminică, 12 Octombrie 2008 (22:20:30)
Ţările din zona euro, reunite duminică la Paris, pe fondul crizei financiare, sunt dispuse să acorde provizoriu garanţii pentru operaţiunile de refinanţare a băncilor, potrivit unui proiect de declaraţie comună obţinut de AFP.

Potrivit textului, statele ar putea interveni în mai multe moduri pentru a susţine creşterea fondurilor băncilor, furnizându-le garanţii, asigurări sau "dispoziţii similare".

Documentul prevede că guvernele vor putea înlocui activele de calitate slabă cu obligaţiuni de stat.

Acest dispozitiv va putea funcţiona până la 31 decembrie 2009, potrivit proiectului.

Şefii de stat şi de guvern din cele 15 state din zona euro au început duminică, la ora 15.00 GMT (18.00 ora României), un summit de criză destinat adoptării unor măsuri decisive în faţa crizei financiare.

Acest proiect de declaraţie reiterează angajamentul ţărilor europene de a împiedica orice faliment al vreunei bănci, care ar putea reprezenta un risc pentru întregul sistem financiar.

"Guvernele rămân angajate în evitarea falimentului oricărei instituţii de importanţă sistemică, prin mijloacele adecvate, inclusiv recapitalizări", precizează proiectul.

"Astfel, vom fi atenţi la interesele contribuabililor şi ne vom asigura că acţionarii şi conducerea actuale vor suporta consecinţele corespunzătoare ale acestei intervenţii", adaugă textul.

Această declaraţie evocă, de asemenea, normele contabile la care sunt supuse băncile. Acestea vor trebui relaxate, astfel încât să permită o valorizare mai puţin penalizantă a activelor bancare în bilanţuri.

"Aştept un plan ambiţios, coordonat, care să aducă soluţii", a declarat şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, cu puţin timp înainte de începerea reuniunii.

"Această reuniune are drept scop să decidă o acţiune coordonată comună pentru zona euro, pentru ca în zilele următoare fiecare ţară să poată pună în aplicare măsurile care stabilizează pieţele financiare şi care nu fac discriminări (între ţări - n. red.)", a declarat la rândul său cancelarul german Angela Merkel.

Această declaraţie comună urmăreşte să coordoneze planurile naţionale, inspirate de propunerile premierului britanic Gordon Brown, care presupun naţionalizarea parţială a băncilor însoţită de garantarea de către state a împrumuturilor interbancare.

Blocajul acestei pieţi interbancare este de fapt centrul problemei.

De teama falimentului, băncile nu se mai împrumută între ele. Cele care nu găsesc fondurile necesare pentru a-şi echilibra conturile pot intra rapid în dificultate, aşa cum s-a întâmplat cu mai multe instituţii europene.

Băncile sunt, de asemenea, reticente în a acorda credite întreprinderilor şi persoanelor fizice, ameninţând întregul sistem economic şi financiar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statele din zona euro, dispuse să garanteze operaţiunile de finanţare a băncilor.
 Vizualizări articol: 776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statele din zona euro, dispuse să garanteze operaţiunile de finanţare a băncilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei