Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 iul 2008 - Anul XIII, nr. 171 (3852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Delegaţia PSD în PE critică raportul CE şi cere renunţarea la actuala monitorizare pe Justiţie

Miercuri, 23 Iulie 2008 (16:20:43)

Delegaţia PSD în PE solicită Comisiei Europene să renunţe la continuarea actualului sistem de monitorizare a României în domeniul Justiţiei, criticând faptul că, din perspectiva UE, lupta împotriva corupţiei la nivel înalt "se reduce la judecarea unor foşti demnitari români acuzaţi de fapte minore".

  "Grupul social-democrat român în Parlamentul European constată că progresul în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt în România se reduce, din perspectiva «experţilor europeni», la judecarea unor foşti demnitari români acuzaţi de fapte minore, iar succesul luptei împotriva corupţiei, la condamnarea acestora. Acest lucru este atât inadmisibil cât şi ridicol, faptul că marea corupţie s-ar reduce la favoritisme minore şi la servicii obţinute fără plată adăugând o altă dimensiune paradoxală fenomenului corupţiei din România. În această viziune, corupţia din România nu rămâne numai «o corupţie fără corupţi», dar devine şi «o mare corupţie fără acte de mare coruptie»", se arată într-un comunicat al europarlamentarilor PSD.

Aceştia menţionează că raportul CE laudă procurorii DNA şi critică judecătorii şi Parlamentul României , fapt caracterizat ca fiind "o viziune cel puţin bizară din punct de vedere al ordinii democratice".

"Nu se poate da credit procurorilor numiţi politic, blamându-se în acelaşi timp, fără dovezi, puterea judecătoarească, care în orice stat democratic este garanţia statului de drept. Nu pot fi transformaţi procurorii în garanţii statului de drept, iar judecătorii în veriga slabă a statului la modul global şi general. În acest sens, se remarcă faptul că în raport nu se aduc argumente concrete pentru susţinerea unei asemenea concluzii", susţin europarlamentarii PSD.

Potrivit acestora, nu se poate acorda mai multă încredere unor procurori numiţi politic decât Parlamentului, ales prin vot direct de poporul român.

"Nu Parlamentul este cel care politizează lupta împotriva corupţiei ci executivul, prin intermediul procurorilor numiţi de Guvern şi a căror acţiuni de hărţuială politică nu pot fi confirmate de nicio instanţă independentă. În acest context, este de remarcat că dorinţă CE de a se substitui justiţiei române şi de a fixa criterii cantitative şi simbolice pentru măsurarea succesului luptei împotriva corupţiei constituie la rândul ei o formă de politizare a acestei lupte. Această presiune, dublată de telejustiţie, anihilează prezumţia de nevinovăţie", afirmă delegaţia PSD în PE.

În opinia eurodeputaţilor social-democraţi, este "surprinzător" că Executivul comunitar "nu acordă atenţie cauzelor corupţiei şi nici adevăratelor acte de corupţie, acestea, ca şi făptuitorii lor, fiind camuflate".

"Este cel puţin ciudat, de exemplu, faptul că nimeni nu este acuzat în dosare legate de marile firme europene, în ciuda unor informaţii apărute în presă în ultimii ani, fapt care ne-ar putea duce cu gândul la o conivenţă periculoasă între oficiali europeni şi factori politici implicaţi în acte de corupţie, atât în calitate de corupţi cât şi de corupători. Asemenea acte de corupţie implicând firme sau lobbişti politici străini sunt cele care au distorsionat raportul dintre cerere şi ofertă pe piaţă românească, în scopul de a transfera banul public în patrimoniul privat", se arată în comunicatul delegaţiei PSD.

Lipsa de viziune în instrumentele propuse, după 2005, de autorităţile române şi oficialii europeni, poate fi observată şi în modificările succesive ale competenţelor unor instituţii, cum sunt Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv în introducerea unor instituţii nemaîntâlnite în Europa, precum Agenţia Naţională de Integritate, susţin eurodeputaţii PSD.

"Vulnerabilităţile acestui sistem puteau fi intuite încă de la început şi au fost dovedite pe parcurs. În acest sens, nu este prea devreme să ne pronunţăm cu privire la eficienţa ANI, după cum se afirmă în raport; dimpotrivă, e urgent să admitem că această instituţie fără paralel într-o altă ţară europeană nu are capacitatea să funcţioneze şi să atingă scopurile dorite. Nimeni nu spune că în România nu există corupţie, însă instrumentele propuse de birocraţia europeană nu au dus la stoparea corupţiei, ci la prezervarea ei", se arată în comunicat.

Potrivit delegaţiei PSD, CE insistă asupra unor "soluţii ineficiente, încearcă să se substituie justiţiei române şi nu acordă atenţie luptei împotriva cauzelor corupţiei".

"Delegaţia PSD în PE solicită Comisiei Europene să renunţe la continuarea actualului sistem de monitorizare precum şi la susţinerea instituţiilor excepţionale propuse până în prezent. Europarlamentarii PSD propun executivului comunitar şi autorităţilor române să lucreze împreună pentru crearea unui program comun dedicat combaterii cauzelor corupţiei, program care ar răspunde cu adevărat aşteptărilor legitime ale cetăţenilor României", se arată în comunicat.

Eurodeputaţii PSD consideră că "eşecurile luptei împotriva corupţiei în România şi menţinerea acestei ţări într-un statut de rangul doi sunt imputabile în egală măsură autorităţilor române şi Comisiei Europene".

CE a prezentat, miercuri, raportul de monitorizare privind reforma justiţiei în România, care menţionează că rezultatele în reforma sistemului judiciar sunt fragile, lipsind "consensul politic larg", cât şi "hotărârea neechivocă a tuturor partidelor politice în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei la nivel înalt".

Raportul CE prezentat miercuri la Bruxelles remarcă eforturile DNA în domeniul luptei anticorupţie şi critică Parlamentul pentru că blochează cercetarea cazurilor de mare corupţie, dar şi Guvernul, pentru că nu impulsionează suficient adoptarea legislaţiei în domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delegaţia PSD în PE critică raportul CE şi cere renunţarea la actuala monitorizare pe Justiţie .
 Vizualizări articol: 441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Delegaţia PSD în PE critică raportul CE şi cere renunţarea la actuala monitorizare pe Justiţie2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce trimis de
(23 iul 2008, 21:30:40
De ce oare nu-i credibil domnul Geoana? Am doar eu impresia sau chiar asa este?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei